519
RAM kérdés
  • Besz
    Köszönöm szépen a hozzászólásokat, most megint szeretnék segítséget kérni:
    Leteszteltem a gépem a Memtest programmal, amit ajánlottatok. A gépemben 2 db 256 Mb-os kártya van különböző gyártótól. Mindjárt az elején 2 hibát talált, Failing Address-ként feltüntetve. Reménykedtem benne, hogy csak az egyik hibás. Emiatt kivettem az egyiket, és újra lefuttattam. Ez most jó volt. Következett a másik, ekkor a Memtest nem sokkal az elindítása után lefagyott, majd próbáltam újraindítani a gépet, amit hangos csipogással nem vett tudomásul. Úgy vélem, ez a kártya cserére szorul, remélem megtaláltam a hibát, amely a sorozatos lefagyást okozza.
    Ez a jó: 256MB DDR Elixir 266MHz
    EZ a rossz: 256Mb DDR Pri, a frekvenciáját nem tudom.
    Kérdéseim a következők:
    1. Következtethetek-e arra, hogy gyári hibás, vagy lehetséges, hogy egy idő elteltével a kártya meghibásodik?
    Mert fél évig nem volt fagyás, és most visszagondolva, amikor először volt szervízben egy Usb kártya miatt (ez teljesen más probléma volt akkoriban), utána egy-két héttel rá kezdődött ez a jelenség, ami mostanáig tartott. Lehet, hogy átvertek, és kicserélték egy másikra. Ekkor még csak 256 volt benne. Azért is gyanítom, mert a tápomat tuti kicserélték egy kisebbre, ezt is csak nem rég vettem észre. Soha többet nem adom más kezébe a gépem!
    2. Vegyek a másik mellé egy új 256-os kártyát, vagy egy db 512-es kártyát érdemesebb, mert az biztonságosabb, mintha két darabból állna?
    3. Lehet-e egy 266Mhz-es kártya mellé egy 400Mhz-est rakni? Okozhat problémát ez a sebességbeli különbség?
    4. Ha a két kártya különböző gyártótól származik, akkor adódhat-e kompatibilitási probléma közöttük?
    5. Van-e lényeges különbség a gyártók között? Ha igen, akkor melyik a legjobb választás?

Előre is köszönöm a válaszokat.
  • Punker
    SD ramot már elég rég nem gyártanak.
  • Hulk
    Hali!
    Tudnátok nekem segíteni??
    RAM-ot szeretnék venni..mégpedig 512/133-as-at...
    Mien árban vannak??vagy lehet ilyet még kapni?
  • Nemcso
    Memtest innen

az előbbi rosszul linkelve
  • Nemcso
    Innen letőltheted
  • Punkerwork
    memtest
  • Besz
    Hello!
    Valaki tudna mondani nekem olyan teszt programot, amellyel a RAM-ot le lehetne tesztelni, hogy az esetleges hibás részekre fény derüljön? Olyan kellene, amely megbízható.
    Ugyanis van egy nagy problémám. Minden ok nélkül véletlenszerűen a monitorom kikapcsol (mintha nem lenne input, alapállapotba kerül), majd a gép nem válaszol. Mást nem tudok tenni, mint újraindítom a gépem. Ekkor a Windows nem képes elindulni, mert bizonyos System fájlok sérültek, és csak az újra telepítés segít. Sőt a háttértár ilyenkor javításra szorul, konzisztenzcia ellenőrzés, plussz indexek kijavítása, stb. Jó pár adatom is elveszett már emiatt. Az op. rendszerrel nem lehet baj, mert ugyanezt csinálta 2000 esetén, min most az Xp-n. Először arra gondoltam, hogy kevés a táp, ezért kicseréltem a valóban kevés 235W-ost 300-ra. Örültem, hogy megoldódott a probléma, de pár napja megint gatya lett neki. Telepítés után (ami kb 2 órás meló, hogy minden újra rajta legyen) pár óra múlva megint ugyanez. Ekkor lesz az meber kissé ideges. Volt benne Usb 2.0-ás kártya is, de már fél éve azt is eltávolítottam, így próbálva kiszűrni a hiba forrását. Vírus sem lehet, hisz formáztam már jó párszor a vinyót, másrészt alkalmaztam már jópár vírusírtót, tűzfalat stb. Régebben olyankor fagyott le legtöbbször, amikor vagy a nyomtatót, scannert, vagy más Usb cuccot használtam. Persze teszt kedvéért már ezeket is eltávolítottam, a polcon porosodnak. A hiba időröl időre újra előjön. Csak merevlemezen nincs hűtő, de szerintem a túlmelegedés sem lehet ok, mert egyrészt nem szoktam túl sokat használni, figyelem a hőmérsékletet, másrészt legtöbbször bekapcolás után nem sokkal megy tönkre. Végső soron most ott tartok, mint már leírtam, a memóriára gyanakszom. Azért az alaplapot sem hagynám ki, bár nem tudom, hogyan lehet rájönni, ha ez a rossz. Megjegyzem másfél éve vettem a gépet, és fél évig egyszer sem fagyott le, nem volt semmi gond. Azóta lassan, de fejlesztettem is egy kicsit.
    Most valami ilyesmi:
    AMD Athlon Xp 2000+ processzor, ASUS Abit alaplap (közelebbi nem jut az eszembe, majd otthon megnézem), 80GB Maxtor(?) merevlemez (ez egyszer már cserére szorult, jobbat a szerelők sem tudtak orvosolni a problémámra), Samsung Cd író, DVD olvasó, Nvidia Geforce 4 Mx440 64MB videókártya, Ethernet hálókártya, a hangkártya integrált, 512MB DDR memória (kezdetben 256MB volt). Op rendszer most jelenleg: WinXp Service Pack 1-gyel.
    Ha valaki tud, akkor légyszi segítsen. Már közel egy éve szenvedek vele, és néha erős késztetést érzek arra, hogy hirtelen felindulásból fizikailag bántalmazzam a gépem. Pedig nem vagyok az a típus, még nem adom fel, még nem...
    Előre is köszi a válaszokat, és bocs a hosszú szövegért.
  • vigyori14
    Elixir memóriák jók? mert most akarok venni 2X256 megaramot 3 év garival, megéri megvenni 15E ért?
  • Gerry
    9700Pro még jó. 1GB nem jelente sok javulást, még 333-on sem, de ártani biztos nem fog. Sokkal látványosabb lenne a gyorsulás X800 XT-vel, de ahhoz kicsit jobban bele kell nyúlni abba a bizonyos pénztárcába...
  • Mayday
    9700Pro-ja van neki, es egy x800XT-ben gondolkodna.
    Csak kerdes, hogy mivel igy - szvsz - az osszes memoriaja 133-on fut, a kisebb miatt, es a lecserelt 1giga 333-on futva mekkora javulast jelentene?
  • Gerry
    Milyen VGA-d van, milyen A7N8X? -X vagy sima? Csak mert az A7N8X-X alaplapban nincs dual támogatás. Másrészt 768MB RAM elvileg elég, egy jó VGA-val, ha meg van 1GB RAM-od, akkor az rendes VGA nélkül semmit sem ér, legalábbis játék szempontjából...
  • shaba23 #348
    van egy ASUS alaplapom A7N8X és pillanatnyilag van benne egy 512 333Mhz DDR ér egy 256 133Mhz DDR
    Namármost..szeretném fejlesztgetni kicsit a gépet, de mivel VGA is kellene, meg esetleg új monitor, nemtom, hogy a ramot érdemes lenne-e cserélni.
    Szóval mennyire látszana a teljesítményben, ha a 256-ost kicserélném egy olyan 512-esre mint a másik? Jah és így menne a dual ram is...
    Mert ha nem lenne nagy változás, akkor inkább VGA-ra spórolok :)
  • Devids Pro
    hol kell kikapcsolni?:)
  • Devids Pro
    állandóan bénázna? amúgy nincs kikapcsolva, mindjárt kikapcsolom
  • M@TriX
    a windowsba ki van kapcsolva a kekhalálkor a restart?, mert lehet csak a win bénázik...
  • mEkLaU
    Az hogy lehet h amig egy memoria modul van a gépben maxmimum 9-10 %-ot tudok huzni a procin, amint berakok még 512-t iszonyat h meg tudom huzni a procit, ráadásul az a ram ami egyedül nem ment egy bizonyos fsb-n 2-3-3-6-ot sem, 20 fsb-vel feljebb is tudja akár a 2-2-3-6ot!!!
    De sztem ami alapbol volt benn ram az fogja vissza a másikat.Márkájuk eltér.Lehet h a másodikkal kéne megprobálni ugy hogy csak az van benne???
  • Narancs
    Ha semmi hiba üzenet nincs, akkor 2 lehetőség vszínű:
    1. gyenge a táp (legtöbb esetben ez van)
    2. ingadozik az áram, nálunk is volt télen, a lámpa fényei is hunyorogtak... (be kell szólni az ELMŰnek)
  • Devids Pro
    hello remélem jó helyre írok van egy nagy-nagy gondom! Újraindul a számítógép mindenféle üzenet nélkül! konfigom AMD Athlon xp 2800+ 256 Mb ram (266MHz) ati radeon 8500 64MB , 300 W-os táp, egy cd meghajtó egy cd író egy 20 gigás vinyó! A videokártyát most vettem apróneten, póstai utánvétellel szállították. Pár napja már benn van, de eddig nem volt semmi baja a gépnek, csak tegnap jelentkezett. Én a Ram-ra gyanakszom, hohy meghibásodott! Szerintetek? Segítsetek!!
  • Smith
    Igen, mindent kézzel állítottam be.
  • Gerry
    Frissített BIOS-al is? Minden Manual-on volt? semmi sem volt auto-n ugye, vagy by SPD-n, hanem az órajelet, mindent kézzel szépen beállítottál?
  • Smith
    Ezt csináltam, a BIOS 2-3-3-6-ot mutat, de minden tesztprogi 3-3-3-6-ot ír ki.
  • Gerry
    Ha kézzel berakod 2-3-3-6-ba, akkor mi van? Nem indul, lefagy, kidobál??
  • Smith
    Sziasztok!

Nemrég vettem egy MSI 875P Neo-Fisr alaplapot egy 3GHz-es procival és két 512-es Corsair XMS 3200C2-es memóriával.
    A problémám az, hogy sehogy sem tudom a ramra erőltetni a CL2-t (a ramok adatai: 2-3-3-6), a BIOS-ban CL2-t ír, de minden tesztprogi CL3-t ír ki (a ramok most 3-3-3-6 értéken mennek).
    Megpróbáltam BIOS-t frissíteni, de még mindíg nem veszi a CL2-t (másnál simán megy 2-3-3-6-on ASUS alaplapon). Most az MSI alaplap lenne ilyen szar?
    Most van 2 kurva drága ramom, amit nem tudok kihasználni. Ha tudtok segítsetek!
  • bucsi
    Ok. Kösz a segítséget, már én is csekkoltam és rájöttem.
  • ollie
    400, tehát P4A-d van. Az igazi fsb 100, és ez a proci max 133-on tudja hajtani a ramokat (2x133).
  • bucsi
    A Procim FSB-je 400MHZ. Akkor ez lehet a baj hogy 333MHZ helyett csak 266MHZ-en megy?
  • Jokes
    Sziasztok!
    Meg tudná valaki mondani mennyit ér 1 512 mb kingston
    hyperx hűtéssel (2,6v) khx3200/256 modell?
    Köszönöm előre.
  • ollie
    ha a procid fsb-je 166, akkor azért megy 333-on
  • bucsi
    Hello! Tudnátok segíteni? Van 1 256 MB-os 333MHZ ram (DDR) a gépemben de csak 266 MHZ-esnek ismeri fel. Nemtudom igazából miért lehet a leírásban valami olyasmit találtam , hogy a 400MHZ-es FSB miatt csak ennyit használ. Igaz ez? Tanács? Ötlet? Kösz a választ.
  • ollie
    A lényeg pont az, hogy nforce2-ben lehet 2x256 és 1x512 ram is a dualhoz, melyet a te konfigod be is bizonyított.
  • ollie
    mehet duálban nforce2-ben, de nem tudom pontosan, hogy hogyan kell párosítani őket
  • M@TriX
    aham, ez logikusan hangzik...
  • Danecay
    De én egyébként is úgy tudtam, hogy így kell DUALBAN hajtani, ilyen memóriák mellett. 1-es és 2-es DIMM-be a 2db 256MB-os modul,míg a 3.ba az 512-es és ez hajtja dualban a 2db 256-os mert a meretben egyedül lefedi a 2 kissebiknek a méretét, mert modjuk, ha az 1-2-be tettem volna egy 512-est és egy 256-ost, akkor ezt az összesen 768MB-ot nehezen tudnám Dualban működtetni a 3. DIMM-ben lévő 256-ossal.
  • Danecay
    ezt a 2/4-et hogy érted? Nekem csak 3 szlot van a memóknak, vagy lehet én nem értem?
  • M@TriX
    no comment. :)

örülhetsz, mondjuk én úgy tudtam, hogy a DUAL Channel 2/4 modullal működik...
    mondjuk azt sem tartom kizártnak, hogy 2-en Dualban egy meg nem abban megy, de ilyet sem hallottam...
  • Danecay
    Megtörtént a tesztelés is, igaz MEMTEST-et nem futtattam, csak 3DMARK 2001SE-t é 3DMARK 2003-at. A tesztek végigmentek hiba nélkül, nem ugrott ki asztalra, és nem i fagyott le a gép.
  • Danecay
    No beleraktam a gépbe azt a bizonyos 512MB-os 400MHz-s memóriamodult, aminek kiderült, hogy nem Tech a neve, hanem TEC, pontosabban:
    Modul neve BD512TEC500
    Nos a 2 db 256-os modult egymás mellé raktam, ezt pedig külön a harmadik szlotba. A gép bekapcsolása után a következő felirattal találkoztam (mint ahogyan eddig is, csak arra számítottam, hogy mostmár nem fogom látni)DUAL CHANEL ENABLED. A késleltetésekhez nem nyultam, tehát a CL maradt 2,5-ön. Az is hozzátartozik a dologhoz, hogy tesztelni még nem teszteltem, de eddig működik hiba nélkül. Rákerestem ilyen néven is "TEC" a GOOGLE-al és megnéztem egy árlistát ahol meglepődve tapasztaltam, hogy a SAMSUNG, HYNIX/INFINEON memóriákra 1 év garanciát vállalnak, míg erre a TEC-re 3 évet.
    Na most kérek véleményt!
  • M@TriX
    Géptől függ, AMD-nél nem ér annyit a DUAL channel, mint Pentiuméknál.
    Sztem az is egy alternatíva, hogy próbáld meg elpasszolni a 2 256-ost... mert akkor hosszabb ideig nem is kell a memókhoz nyúlni...
  • Danecay
    Hát az én esetemben lehet, de 'Borg' (#312) esetében elvileg működnie kell. Sajnos válaszatmo kell, vagy 512MB DUAL-ban vagy 1024 nem DUAL-ban :( Sajnos kénytelen leszek az utóbbi mellett dönteni, mert többet jelent +512MB memória mint az a pár %+ amit a DUAL-ban való működés miatt érek el,pláne ha a mostani GAME-ket veszem figyelembe: DOOM 3, FarCry. Szerintetek?

• M@TriX
    a két 256-os mellé akarod betenni az 512-est?
    Akkor a dual kilőve.