98a2ea10-f187-4148-a03d-25b6020db8a7.jpe
  • Microbacchus
    #68869
    Alapozókból ezekkel van tapasztalatom:

    AK akril - nagyon nem ajánlom (könnyen megsérül, gyakorlatilag nem lehet csiszolni, mert szakad, festés közben pedig állandóan rászárad a tűre/köpköd, retarder is csak részben oldotta ezt meg)

    Vallejo akril alapozója - eleve retarderrel használtam, a legkisebb kiszerelést vettem (4 makettre volt elég); nem volt vele semmi gondom, pedig csiszoltam is; ugyanakkor sok helyen és sokan rosszakat írnak róla

    Mr. Finishing Surfacer 1500 - (Mr. Color Leveling Thinnerrel használom) nekem ez lett a tökéletes primer, most már kb. 8 tankot is lefestettem vele, gyönyörű tükörsima felület, jól lehet csiszolni is, ha kell, stb.

    Badger Stynylrez - nincs tapasztalatom vele, csak sok videót láttam róla, elvileg ez is egy tökéletes megoldás (ez akril), de maradok a Mr. Colornál

    Festékszórós festés:

    Mr. Color lakk; Tamiya lakk - még szinte csak kipróbáltam őket, de egyből ezek lettek a kedvenceim, elvileg az MRP még jobb, majd kipróbálom azt is, ha új szín fog kelleni, hosszútávon erre a vonalra akarok átállni, az elfogyó AK RC színeket már ezekből pótlom.

    AK Real Colors akril-lakk: saját hígítójával használva sem rossz, bár fehér és szürke színek nálam eléggé rászáradtak, illetve volt elakadás, köpködés is (retarder adása nagyjából megoldotta); Mr. Color leveling thinnerrel (lakk hígító) viszont nagyon jók. Teljesen mattra száradnak, ami nekem annyira nem tetszik (elvileg lehet clear varnish-t adni hozzá, úgy még nem próbáltam, festés után szoktam félfényes lakkal lefújni).

    Tamiya akril: hasonló a tapasztalat (bár csak egyetlen fehér színt próbáltam), kicsit jobb volt, mint az AK RC, alig száradt rá a tűre, stb. A matt sem annyira mattra szárad, mint az AK.

    ecsetes festés (részletekhez):

    eddig akármelyik akril jó volt, sőt az AK RC, Tamiya akril-lakk is, egy csepp retardert adok hozzá, hogy az ecsetvonások ne látszódjanak, (Revell aqua color, AK sima akril - ezeket próbáltam)