98a2ea10-f187-4148-a03d-25b6020db8a7.jpe
  • Marci7
    Ez máris sokkal jobb, mint az előző maketteken! Viszont szerintem annyi bőven elég lenne, amit sárgával csináltál, azok közepére még mehetett volna egy kevés barna. Szerintem a szivacsos technikát csak az éleknél alkalmazd, a nagy felületek közepére ne tegyél, egyszerűen nem logikus. Oda mehet pár kisebb karc ecsettel. (továbbra is ajánlom az olajat, mert azt tudod javítani) A búvónyílás pl. teljesen jónak tűnik! (még az olajozás is tetszik körülötte)
    Továbbra is ajánlom(-juk), hogy NE Dragon maketteken gyakorold ki az ilyeneket! Elismerem, nagyon szépen építesz, és láthatóan fejlődsz is, de gondolj bele: egy Tamiya makett (legyen mondjuk egy Panther) kb. 4-6000Ft (van régebbi és újabb is belőle), amit pár hét alatt összedobsz, aztán gyakorolhatsz rajta mindent.
    Szerintem azzal a rengeteg rézzel, meg drága feljavítóval egyszerűen felesleges bajlódnod! Ha azt mondanád, hogy versenyre készíted a makettjeidet, és ez fontos neked, akkor megérteném, de ahogy emlékszek, nem ez a célod... Akkor kár is költeni rá.
    Persze az jó, ha az embernek vannak megfelelő, minőségi eszközei, anyagai, de azt is meg kell tudni használni.
    Ha esetleg nem olvastad volna (de akkor is, ha igen!), engedd meg, hogy idézzem Forintos Kálmánt a makett.org-on készült riporból:

"Egy drága, bonyolult, nagyon részletes készlet összeállítása még nem garancia arra, hogy összeépítve is a legjobb lesz. Ugyanakkor egy egyszerűbb, olcsóbb gyártmányt is kellő tudással, ismerettel meg lehet úgy építeni, hogy sokkal értékesebb lesz, mint a drágább makett."

(Pánczél Mátyás:)"Ha egy kezdő ma megkérdezné Tőled, hogy mire figyeljen egy makett – legyen most az egy harcjármű – építésekor és festésekor, mi lenne az, amit mindenképpen javasolnál neki?

- Javasolnám, hogy elsősorban – az építési útmutató alapos ismeretében – az összeállítást gyakorolja, nem túl drága, bonyolult készletekkel. Minimális, de megfelelő szerszám, kellék okvetlenül legyen. Amikor a pontos összeragasztás, az esetleges gyártási hibák kijavítása már jól megy, csak azután javasolnám a festés gyakorlását, de azt se rögtön egy kész maketten. Ugyanígy a matricázás gyakorlása is elengedhetetlen. Ha már mindez “lazán” teljesíthető, csak azután jöjjenek a különböző kikészítési módok próbálkozásai."