-
Kferro #59715 Szépen alakul a dioráma, ugyanakkor ezeket a homokbuckákat szerintem felejtsd el, mert most olyan, mintha arra járta volna egy homokszörny, s odapottyantott volna pár helyre. :)
Az akrilgyanta, amit említesz nekem is fejtörést okozott, lévén igen drága egyetlen tubussal. Így elkezdtem kísérletezni az otthon található cuccokkal. Épp volt otthon Pálma fa ragasztó, s abba kevertem pigmentport, majd egy rossz ecsettel, ahogy a Mig videókon is látható, felvittem egy próbamakett felületére. Nagyon szép lett, leszámítva azt, hogy fényes volt. De a rászáradt sár ugyebár nem ilyen, így próbaképp a keverékbe még cseppentettem pár csepp Tamiya X-22 matt lakkot.
Az így kapott mixtúrát ismét felvittem a felületre, s láss csodát, szép matt, rászáradt sarat kaptam, tökéletesen olyat, mint amiket Mig csinál.
S bemásolom az egyik hozzászólásomat egy másik fórumról:
"Egy lefestett műanyag lapra pasztellport szórtam több helyre egymás mellé, majd rájuk cseppentettem különböző folyadékokat: H-100, alkohol, White Spirit és művészellátós fixatívot. Az eredménnyel azonban nem voltam elégedett, mert vagy simán letörölhető maradt a por, vagy ugyan a felületre száradt, de jelentős sötétedéssel.
Mivel egy makettemnél épp a matricázás fázisában voltam, az asztalomon épp előttem hevert a Gunze Mr. Mark Softer-je és a Mr Mark Setter-re. Mivel ama rossz makettező kategóriába tartozom, kik állandóan kísérletezgetnek, így ezekkel is próbát tettem. szintén festett műanyaglapra pasztellkréta port szórtam, majd egy-egy cseppet cseppentettem az említett folyadékokból.
Az eredmény:
- A Mr. Mark Softer (zöld kupakos) tökéletes, matt, a por árnyalatát nem módosító, a felületen atombiztosan álló felületet ad.
- A Mr Mark Setter (kék kupakos) enyhén fényes, a por árnyalatát sötétítő, a felületen atombiztosan álló felületet ad. Ugyanakkor valahogy jobban tetszik a végeredmény, mint a művészellátós fixatív. "