Tűzfal
-
rushman: Nem húztál fel, azért nem vagyok én olyan könnyen felidegesíthető ;)
A hozzászólásod alapján 100%, hogy te az új, valszeg 3.x vagy 4.x szériát láttad. Én azt megnéztem, káromkodtam egy sort majd gyorsan uninstalláltam :) Pedig nagyon vártam, gondoltam ha a 2.x nagyon jó, akkor ezzel sem lesz másképp.
Amiket írtál, arra már comet gyakorlatilag válaszolt, nem igazán lehet mit hozzátenni. Illetve talán annyit, hogy mi valszeg más szempontok alapján keresünk vírusirtót. Amiket előnynek írtál, nálam azok szinte semmit nem számítanak, mondhatnám hogy huszadrangú kérdések. A tűzfal szerintem egy dologra kell legyen kihegyezve: a lehető legjobban védje a gépemet a támadások ellen. Tegye ezt megbízható működéssel, jól konfigurálható szabályokkal stb...
Az olyan dolgok, mint pl. popup block meg adblock stb.. engem nem érdekelnek. Azt a "védelem" egy más szintjén, más program alól oldom meg (***erről majd írok lentebb), szóval ha több helyen is kell/lehet állítgatni, azt nem szeretem.
A ZA is lehet jó program, ha a könnyű telepítést, a pár kattintásos beállítást és a "mindent egybe" megoldásokat kedveli az ember. De attól a pillanattól kezdve, hogy szeretnéd részletesen is beállítani, mely programod, mely portokon, mely protokolon milyen portól milyen portokra mehet, akkor már jönnek a gondok. Ebben viszont már sokkal jobb a Kerio. Többet tud, átláthatóbb és ezáltal itt már könnyebben kezelhető. Tény, hogy erre nem lesz elég 5 perc hogy beállítsák az emberek, de van aki inkább áldoz az elején, minthogy szívjon később :)
Az, hogy a ZA olyan elterjedt, köszönheti nagyrészt a marketingnek, hogy "bárki" fel tudja tenni, még az 1.0-ás 5 perce netező Pistike is telepítheti és ha nagyon nem piszkálja el, működni fog. Én is volt mikor ezt ajánlottam ismerősnek, mert tudtam hogy egy Kerio-t az életben nem fog beállítani, olyan szinten van és lesz is (nem érdekli az egész, csak néha netezni akar). De azért általában fórumokon és amúgy is, ha lehet - a Kerio-t "reklámozom", mert megérdemli a szélesebb körű ismertséget. :)
Ez olyasmi amúgy, mint a "NAV a legjobb, mert a legtöbb teszten jól szerepel". Erre csak annyit mondok, hogy a NAV-nál klasszisokkal jobb vírusirtók vannak, de a NAV-t (illetve Symantec-t) mint sponzor cég termékét egyik újság sem húzhatja le. Vagy pl. ott egy másik eset, mikor vmelyik magyar fórumon volt/van egy tesztsorozat, melynek egyik része inkább NAV reklámnak tűnt mint rendes tesztnek/ismertetőnek. 3 oldalon keresztül szó van a vírusokról stb.. majd a 4. oldalon 1db vírusirtó terméket mutat be: a NAV-t. Ez így nagyon kevés, sok más jó program is van, de mikor a látogató (és itt erősen gondolok a netet és programokat nem ismerő felhasználókra) jön és azt látja, hogy "nééémá itt is ezt ajánlják, meg ott is, meg amott is ... na akkó ez a tuti program", az elszomorító. Amúgy még csak a cikkirót sem tudom (és nem is akarom) hibáztatni, mert a fórumban szintén felhozták ezt a dolgot és kaptak is választ: egyedül a Symantec vette a fáradtságot, hogy válaszoljon és egy teljes verziót a programból el is küldjön. Melyik cikkiró/újság/portál húzta volna le ezután a programot vagy írta volna meg, hogy van nála sokkal jobb is..?
De ez megy mindenhol, én épp ezért nem tartom igazán mérvadónak az ilyen-olyan díjakat. :)
*** = A számítógép védelme nem csak a tűzfalból áll, több program együttes használatával lehet a legjobb "eredményt" elérni. Gondolok itt olyasmire, hogy válasszunk megfelelő böngészőprogramot, levelezőprogramot, frissítsük az oprendszert, használjunk és frissítsünk rendszeresen vírusirtót stb..
A falra tudok mászni az olyan hozzáállástól, mint amit pl. antijedi is tanusít ebben a topicban (kb 53.-tól érdemes megnézni). antijedi, ha olvasod, nem téged akarlak megbántani csak egyszerűen nem értünk egyet e kérdésben ;)
Nah, kipuffogtam magam :D