udrvcsn9.jpg



Vélemények egyik legsikeresebb

csapatsportunkról.


  • Breki33
    #28
    láthatták a drámát decemberben, amikor Zágrábban egy megnyertnek hitt világbajnoki döntőt vesztettek el női kéziseink. Az okokat azóta is mindenki kutatja, de a szakemberek sietve szögezik le, a megszerzett második hely nagyon jó eredmény. Ilyen előzmények után sokan aranyat várnak Athénban, de a szövetségi kapitány óva int mindenkit attól, hogy nyomást helyezzen fiatal csapatára. Szerdán 14 órától az egyik legilletékesebb, a női kézilabda válogatott szövetségi kapitánya, Mocsai Lajos válaszol az olvasók kérdéseire.




    Mocsai Lajos (10) válasz erre | adatok | e-mail
    2004-01-14 14:54:20

    A kérdéseire konkrétan válaszolnék, hiszen rendkívül fontos problémákört érint. Az időkérés lehetősége félidőnként egy perc, mindösszesen két perc a mérkőzés folyamán az edző számára. Sajnos a kommunikáció során annak véletlen vagy szándékos elferdítése során megjelentek olyan tudósítások, amelyek tévesen ezt sugallták. A végjátékban három góllal a befejezés előtt döntő percekben kértem időt, és ott két konkrét taktikai tanácsot, utasítást adtam a játékosoknak, és megfelelő nyugalomra, körültekintő játékra kértem őket. Az alapvonalra történő kifutásomat a szabályok tiltják, miután a cserepad mögötti vonalig hagyhatom el a meghatározott területet, valamint a figyelmeztetések, a sárga lapok kiosztásával ebben a helyzetben a pályára való belépésem (amit hosszasan mérlegeltem) kétperces büntetést jelenthetett volna a csapat egy játékosa számára. Köszönöm kérdését.

    rvs (9) válasz erre | adatok | e-mail
    2004-01-14 12:06:47

    kedves Mocsai úr! először is szeretnék gratulálni a második helyezéshez, szép volt. :-) ám ez után szeretnék kérdezni egy csomó dolgot, ami érdekelne engem, mint laikust. (tényleg nem értek a kézilabdához.) 1 - a döntő második félidejében volt egy időkérési lehetősége. emlékeim szerint ezt nem használta ki. miért? nyugodtan lassíthatta volna vele a játékot. (amit akár azzal is elérhetett volna, hogy kimegy az alapvonalra, vitatkozik kicsit, és begyűjt egy figyelmeztetést.)

    Mocsai Lajos (9) válasz erre | adatok | e-mail
    2004-01-14 14:46:49

    A testmagasság, a tesmagassághoz tartozó testsúly matematikailag pozitív összefüggést (korrelációt) mutat az eredményességgel a világ élmezőnyében. Az Ön által említett terminológiai kifejezés arra utal, hogy a játékosok tömegének és testmagasságának jelentős szerepe van az eredményességet illetően.

    turgenyev (3) válasz erre | adatok | e-mail
    2004-01-14 07:33:21

    A napokban azt nyilatkozta, hogy óva int mindenkit attól, hogy aranyérmet várjon a csapattól az olimpián. 2000-ben a vízilabdázók azt mondták, hogy nincs rajtuk túl nagy súly, mert ŐK MAGUK IS aranyat várnak el saját maguktól. Pszichológiai szempontból nem lenne szerencsésebb, ha a válogatott magának igenis nagy célt tűzne ki? Ilyen játékoskerettel ez egyáltalán nem túlzás. Mi az a "testsúlykilogramm"? Ha merőben fizikai oldalról közelítjük meg a kérdést, akkor a súlynak newton a mértékegysége, a kilogramm a tömegé.

    Mocsai Lajos (8) válasz erre | adatok | e-mail
    2004-01-14 14:44:05

    Véleményem szerint a női válogatott számára az olimpiai éremszerzés reális, moiváló célkitűzés, hiszen hat csapat azonos föltételekkel fog éremesélyesként küzdeni. A pszichológiából tudjuk, hogy a túl magas, a túlzottan alacsony célkitűzés hibás választás, így a csapat számára a legmotiválóbbat kell megkeresnünk, és mivel a csapat tovább fiatalodik és a nemzetközi tapasztalata még nem éri el az esetlegesen optimáliisnak mondhatót, az éremszerzést mindenképp meg kell jelölni. Az más kérdés, hogy a felkészülést, az athéni versenyzést, a belső motivációt, a teljesítményigényt úgy építjük fel, hogy minden mérkőzést GYŐZELEMRE kell, és akarunk játszani.

    turgenyev (3) válasz erre | adatok | e-mail
    2004-01-14 07:33:21

    A napokban azt nyilatkozta, hogy óva int mindenkit attól, hogy aranyérmet várjon a csapattól az olimpián. 2000-ben a vízilabdázók azt mondták, hogy nincs rajtuk túl nagy súly, mert ŐK MAGUK IS aranyat várnak el saját maguktól. Pszichológiai szempontból nem lenne szerencsésebb, ha a válogatott magának igenis nagy célt tűzne ki? Ilyen játékoskerettel ez egyáltalán nem túlzás. Mi az a "testsúlykilogramm"? Ha merőben fizikai oldalról közelítjük meg a kérdést, akkor a súlynak newton a mértékegysége, a kilogramm a tömegé.

    Mocsai Lajos (7) válasz erre | adatok | e-mail
    2004-01-14 14:37:08

    Sajnos nem tudok egyértelmű igennel válaszolni megállapítására, mert jelen pillanatban Radulovics szülés után másfél évvel fizikailag megújulva, rendkívül tudatosan készült a világbajnokságra, míg Farkas Ágnes az elmúlt két évben elsősorban ugrólábának valamikori dortmundi sérülése folytán (öt szalag szakadt a bokájában) egyre nehezebben birkózik meg a nélkülözhetetlen nagy terhelésű edzésmunkával. Az ő felkészülése, felkészítése a továbbiakban nagyban múlik egészségügyi állapotán, amit ezen a világversenyen előbb torok-, majd középfülgyulladása, magas láza nagyban befolyásolt. Az olimpiai sorozatmérkőzésen a két átlövő közös tevékenysége jónak mondható volt, Farkas Ágnes Dunaújvárosból való távozása után valami megbomlott a játékosok közötti érzelmi és szakmai kapcsolatban, amit a mai napig is igen nehéz visszaállítani. Az irányító pőozícióban valóban Görbicz Anita ígéretesen tehetséges, de ha jól emlékszem, az ön "leggólerősebb" jelzőjét nem tudom megerősíteni, ha jól emlékszem, átlövési effektivítása 27% volt ezen a világversenyen (csapatátlag 49%). Azon leszünk, hogy a világ egyik legjobb csapatát tovább építsük és a szükséges korosztályváltást tovább forszírozzuk. Miután a világbajnok orosz válogatott, norvég válogatott, szerb-montenegrói válogatott nem került ki az olimpiára ebben a hatalmas versengésben elmondható, hogy különösen a 12 közel azonos játékerőt képviselő csapat tekintetében ezen a világversenyen csapatunkat játékminősége, küzdeni tudása, morális tartása a világ egyik legjobb csapatává emelte.

    stonedrop (2) válasz erre | adatok | e-mail
    2004-01-13 21:16:41

    Ha jól emlékszem a legutóbbi eb-n Farkas Ági volt a gólkirály, a vb-n Radulovics. Mondhatjuk, hogy ha mindketten hozzák magukat, akkor nekünk van a legjobb átlövő párosunk a világon? Ha igen, hozzájön a világ egyik (ha nem a) legjobb kapusa, a leggólerősebb és legtehetségesebb irányítója, az egyik (ha nem a) legjobb beállója, és a leggólerősebb szélsője. Mondhatjuk, hogy miénk a világ legjobb csapata?

    Mocsai Lajos (6) válasz erre | adatok | e-mail
    2004-01-14 14:22:37

    Az edzői munka megítélése igen relatív, hiszen fiatalokkal foglalkozó edzők is szakmailag nem látványos, de ugyanakkor rendkívül magas szakmai színvonalon folytatott munkát végezhetnek. Egy edző életpályáját nem a rövidtávú sikerek, hanem az évtizedeken keresztül nyújtott szakmai tevékenység, eredményesség minősít. A budapesti Vasasnál 1982-ben, a Bp. Honvédnál 1983-84, öt évig a férfi válogatottnál, tíz évig a Bundesligában, öt éve a magyar női válogatottnál eltöltött edzői tevékenységemet megpróbáltam tisztességgel végezni, mellette főállásban 1978 óta a TF-en tanítok és a kézilabdával foglalkozom. Mindenkinek a saját joga eldönteni, hogy az ezekhez az időkhöz tartozó eredmények elfogadhatóak vagy eredménytelenek voltak.
    Köszönöm Simics Judittal kapcsolatos véleményét, hiszen '98-ban, hazajövetelem után, mint régi tanítványomat újra a válogatottba visszaemeltem, annak ellenére, hogy egyesülete, a Dunaferr az Európa-kupa sikerek után nem tartott valósan igényt rá. Mind emberileg, mind szakmailag igen nagyra tartom őt és frissen született babája gátolta meg, hogy a válogatott melletti technikai vezetői feladatot mellettem ez időben ellássa. Tisztelettel köszönöm kérdését.


    csaba68 (4) válasz erre | adatok | e-mail
    2004-01-14 10:13:16

    Tisztelt Mocsai Úr! 1. Nyilatkozataiból már-már úgy tűnik, hogy saját magát tartja a legjobb edzőnek. Az olimpiai és VB döntő után talán ez mégsem így van. 2. Nincs a védekezést összefogó, a pályán "látó" játékosa, mint Simics volt(akiről Kökény árnyékában méltatlanul keveset beszéltek). Talán Bohus lehetne. 3. Ha a TV- ben nyilatkozik, kérem gombolja be inge felső gombját és igazítsa meg a nyakkendőjét. Csakis az Ön érdekében :))

    Mocsai Lajos (5) válasz erre | adatok | e-mail
    2004-01-14 14:13:31

    A magam részéről a médián keresztüli üzengetést nem tartom korrektnek, így magam sem élek vele. A magam részéről rendkívül tartózkodom attól, hogy más emberek teljesítményét hozzáértés nélkül megítéljem. Az előző két világversenyen a válogatott ötödik, hatodik helyezést ért el, elsősorban az olimpia utáni tizenegy pozícióban fiatalított válogatott kerettől az elért eredmény nem volt reálisan tervezhető.
    Szabó Melindával igen régi és rendezett a kapcsolatom, este a banketton gratuláltam neki.


    agasssi (5) válasz erre | adatok | e-mail
    2004-01-14 10:56:36

    Mit szólt ahhoz, hogy egy mindehez értő szakember, Havas Henrik szerint le kellett volna mondania, mert a legjobb csapat nem nyerte meg a vb-t? Gratulált Szabó Melindának a döntő után?

    Mocsai Lajos (4) válasz erre | adatok | e-mail
    2004-01-14 14:08:10

    Köszönöm a gratulációját. Valóban nagy kockázatot vállaltam a szélsőjátékosok ilyenképpeni nevezésével, gyakorlatilag védőjáték minőségének erősítésére, a zért és nyitott 3:2:1-es védekezés alkalmazása miatt a belső védőpozíciókat kellett megerősítenem, valamint a belső négy támadó a taktikát döntően meghatározó átlövő relációt kellett igen variábilissá tennem. Mehlmann, Szrnka valóban fiatal és tehetséges játékosunk, Mehlmann Ibolya kéztörése miatt hathetes kihagyással érkezett, amit végig a felkészülés utolsó fázisában nehezen tudott bepótolni, míg Szrnka Hortenzia sajnálatos módon egy felfázás során lázas gyulladásos állapotban a vébé alatt egy hét orvosi, illetve edzéskihagyás miatt szakmai okok miatt nem tudott játszani. Görbicz megelőzte az irányítóposzton mindkét riválisát a játékidőt és a játéklehetőséget tekintve. Valójában a jobbszélső sérülése jelenthette volna a legkellemetlenebb problémát, hiszen a balszélső pozícióban több játékos tud elfogadhatóü teljesítményt nyújtani.

    Szilárd696 (6) válasz erre | adatok | e-mail
    2004-01-14 11:09:40

    Gratulálok az ezüsthöz.A kérdésem az lenne,hogy nem érzi-e úgy,hogy túl nagy kockázatot vállalt azzal,hogy mindkét szélső posztra csak egy játékost vitt ki?Szerintem csak a szerencsénknek köszönhetjük,hogy ebből nem lett"katasztrófa".Elgondolkozott azon, hogy mit csinál,ha valamelyikük betlizik vagy megsérül?A másik téma pedig a fiatalítás...miért nem bizonyítási lehetőséget a fiataloknak?Nagy Ivett szerintem már most a legjobb balszélső Magyarországon,Mehlmann,Szrnka,Görbicz....nekik már nem biztos, hogy csak csereembereknek kellene lenniük.

    Mocsai Lajos (3) válasz erre | adatok | e-mail
    2004-01-14 13:59:50

    Valós probléma a végjáték sikeres megvívása, klasszikus értelemben véve a kézilabdázásban az utolsó hét percet szoktuk ebbe a kategóriába sorolni. A játék felgyorsulásával a támadások 75%-a 20-25 mp alatt befejeződik, valamint a passzív játék szabályának azonnali - akár egy passz utáni - alkalmazásával a kézilabdázás rendkívül fordulatos, végjátékában kiszámíthatatlan lett. Gyakorlatilag ezt a speciális területet a tét jelenléte nélkül modellezni a legnehezebb, de valóban az eddigiektől (rövidített intervall küzdőjátékok 2-3 percre szűkített speciális taktikai helyzetben való gyakorlás stb. nem hozta meg a kellő eredményt). Úgy gondolom, egy komplex felkészítéssel kell előrelépnünk, amely a lélektani és gyakorlati feladatokat magában foglalja. Köszönöm kérdését.

    stonedrop (0) válasz erre | adatok | e-mail
    2004-01-13 21:06:58

    T. Mocsai úr! Gratulálok az ezüstéremhez! De szeretném felhívni a figyelmét arra, hogy nem csak az olimpián és most herdált el a csapat ilyen nagy előnyt, hanem a romániai eb döntőben is. Ott szerencsére elég gyenge volt az ellenfél ahhoz, hogy a hosszabbításban kijöjjön a valós különbség. Még mindig nem lát tendenciát abban, hogy minden döntőben összedől a csapat a véghajrában?

    Mocsai Lajos (2) válasz erre | adatok | e-mail
    2004-01-14 13:53:58

    Nagy szeretettel köszöntök mindenkit és köszönöm az eddigi kérdéseket!

    Mocsai Lajos (1) válasz erre | adatok | e-mail
    2004-01-14 13:53:07

    Mocsai Lajos megérkezett, válaszol a kérdésekre és várja az újakat.