Lords of the Realms, Conqueror AD. 1086 és az ősöreg C64-es Medieval Lords RTS/KOS keveréke ...
-
keeper2 #571 Nos, én elötte mmorpg-t csak a wow-ot próbáltam, és arra jöttem rá, hogy egy ideig érdekes a küldetéseket csinálni, aztán még elmegy, majd pedig dög unalmat lesz. Ezért bírtam, hogy van benne professional rendszer. Sőt, olvastam, hogy vannak olyan régebbi mmorpg játékok, ahol nem kell egyáltalán ölni azért, hogy fejlődhess, hanem pl. kereskedő vagy pl. kovács, vagy egyéb vagy, és azért kapod az xp-t, hogy a szakmádat gyakorlod. Persze, ha harcos vagy, akkor meg a szakmád az ölés. Na, egyes külföldi fórumokon olyanokat olvastam, hogy a wow-ban lévő "munka" az semmi ahhoz képest, ami a guild warsban van, és a gw-ben is lehetek akár kereskedő, vagy bármi, tehát úgy is játszhatok végig, hogy nem kell ölni, ezzel szemben azt tapasztaltam, hogy nincs semmi ilyen, ott csak a küldetések vannak. Az igaz, hogy talán még szebb is, mint a wow. Azért vettem meg, mert gondoltam, hogy ha beleunok a harcba, akkor majd választok valami civil foglalkozást, ezzel marad érdekes. Emellett, a játéknak a egész normális ára volt, és nincs havidíj, ezért gondoltam, hogy végre ez kell majd nekem igazán. De egyrészt a fentiek, másrészt, a világ igencsak kicsike, itt úgy operálnak, hogy egy halom kiegészítővel bővítik majd a játékot, és úgy lesz elérhető az egész. Sőt, a jelenleg meglévő játékban nincsenek más játszaható fajok, csak az ember, a többi majd a kiegészítőkben jön. Szóval, az fogott meg, hogy (asszem anarchy online és everquest) szép új grafikával, havidíj nélkül... Amúgy, igazából az offline rpgknek vagyok rajongója. (persze a stratégia, gazdasági és kaland mellett) A jó történet, stb. Pl. a diablo 2-t azért nem bírtam úgy, mint az első részt, mert ott ha valameddig elküzdöttem magam, majd ki-beléptem, akkor mintha nem is játszottam volna. Mármint elveszi a játékélményt az, hogy a leölt ellenfelek újra feltámadnak.
Egyébként a koh, meg kell valljam, én csak könnyűben próbáltam még (mivel még csak a legeslegelső játékomat nyomatom, ebben tanultam bele a játékba). Mindenesetre, véletlenszerű viszonyokkal kezd, rendszerint háborúban állsz már kezdetekkor is valakivel, így, hamarosan ő támadni is fog, még könnyűben is, még ha egy pici kis ország, akkor is. Amellett nézd azt is, hogy más országok hogy viszonyulnak hozzád. Minél pirosabb, annál jobban utálnak... Gondolom egyértelmű, mi lesz a vége. Amellett, ha valakivel háborúzol, az sokszor fizet más országoknak, hogy hadbalépjenek veled. Sőt, pl. nálam volt olyan ország, aki utált engem, de nem lépett velem sosem háborúba, csak másoknak fizetett ezért. És ez még a könnyű mód. Olvasd el pár száz hozzászólással elöbb az ősök írásait. Ott írták, hogy bizony nehéz módban már eszméletlenül erősen kellett taktikázni, egy meggondolatlan diplomáciai lépés, és véged. Ez persze közepesben kicsit könnyebb. De bonyolult a rendszer, mert esetleg, ha szerzel egy jóbarátot, attól más megutálhat téged.
Etetni kell a katonákat. Egyrészt, adott kajába kerül a felvételük, másrészt, a hadúrnál alul látszik egy kaja ikon, hogy mennyi kajája van a seregnek. Ez max 100 lehet. Egy városban ráklikkelve a város tartalékaiból feltölti. De azért lehet sokáig 0 kajával is mendegélni, csak ilyenkor romlik a morál, stb. Mindenesetre, van egy olyan képessége a hadúrnak, amelyikkel a kaja fogyasztás csökkenthető (azthiszem logisztika), bár én nem használom, mert sokkal fontosabb képességeket fejlesztek inkább.
Azért, azt javaslom, a legtöbb helyen elösször a gazdaságra hajts rá, és arrafelé hajts 1-2 városban a hadseregre, amerre rosszindulatú ország van. Egyébként, rendszeresen megjelennek a térképen független táborok, ott felvehetsz zsoldosokat. Nem sokkal drágábbak, eleinte én ebből csináltam a sereget. Ja, és a nagy, gazdag országokkal köss trade agreementeket, és vegyél fel minél több merchantot (használd a hercegeket is erre, mert így olcsóbb, és a herceg nem lehet kém), és a legtöbb hasznot hozóval kereskedj. Pl. nemsokára én le és álltam az adóztatással, olyan keveset hozott a kereskedelemhez képest.
Capricornus: ha a papodból pápa lesz, akkor kiátkozhatsz országokat a katolikus egyházból, ezáltal megutálja valamennyire mindenki. Ez jó, ha támadni akarod. Emellett, egy haduradat elküldheted keresztes háborúba egy nem katolikus országba, ami azért jó dolog, mert a meghódított területek ura lesz a lovag, ergo, az is a tied lesz (ha sikerül, mert el is bukhat ám...)