Lords of the Realms, Conqueror AD. 1086 és az ősöreg C64-es Medieval Lords RTS/KOS keveréke ...
  • keeper2
    Na, én is csak kb 3-4 napja játszom a játékkal, mindenesetre, pár dologra rájöttem (persze magyarokkal kezdtem, és könnyű módban). Most, hogy szépen növekszem, a pápai állam elkezdett utálni. Én gyönyörű csatában elfoglaltam rómát, erre az egész keresztény európa engem utál ezért. Amúgy, kicsit olvasgattam a helpjét: A gyerek szülés teljesen véletlenszerűen történik, ebbe semmi beleszólás. És sajna nekem istván király már eléggé öreg, és csak egy lánya van. Félek, hogy rá fogok szívni a dologra. Pápa úgy lehet a papod, ha tanítod őt, illetve elég erős az országod, akkor a pápa halála után a papodat kérik erre fel. Elméletileg, ha elfoglalod rómát, akkor bár utált leszel a keresztények közt, de a pápaság akkor sem hal ki. Mindenképp ajánlatos egy keresztes háborút vezetni. Ha elég erős az országod, a pápa felajánlja neked. Nekem nemsokkal róma elfoglalása elött ajánlotta, csak sajna más terveim voltak rómával, emellett pont egy jóbaráti ország ellen kellett volna vonulnom. De van olyan termék, pl. a cukor, amit csak így szerezhetsz meg, és az egyik kingdom advantage-hez kell ez. Ezekre ajánlott ráhajtani, lévén, elég jó bónuszokat jelenthet, másrészt, ha megvan az összes, akkor azthiszem győztél. Emellett vízparti területnél harbourt építsünk és fejlesszük admiralitássá, majd az ottani ikonnal kezdjünk el kereskedni egzotikus cuccokkal, mert ezek is kellenek sok kingdom adv.-hez. A harcokról: egyrészt, ha az ellenség vezetője (vezetői, mert pl. volt, hogy egy közelben lévő másik sereget is csatábahívott a hadvezér, de ezt mi is megtehetjük, a hadvezér képe melletti ikonon) megadja magát, vagy meghal, a csata véget ér, tehát, lehet gyors sereggel őrájuk hajtani. Bár, érdekes, hogy pl. ha az én vezetőm a lovagjaival megtámadja az ellen vezetőjét, általánan én szívok rá de nagyon, attól függetlenül, hogy melyik vezető a képzettebb. Mindenesetre, szerintem a jó taktika: vinni pár brutál szívós csapatot, akik jól bírják, ha ütik őket, és jó sok íjászt. Elöl álljanak a "tankok", mögöttük az íjászok, és nem támadni csak az íjászokkal, azok jó esetben kicsinálják az ellent, mire elérne minket. Ezt még meg lehet támogatni egy kis ellenséges morál csökkentés fejlesztéssel a hadvezérnél, így rendszerint, megsorozzuk őket az íjakkal, ettől berezelnek és odébbrohannak, majd erőgyűjtés után ugyanez, és így frankón le lehet őket szedni. Rómánál azt tapasztaltam, hogy a sok védője nem akart kijönni a várból, így a várfal közelében felállítottam az íjászokat, betörettem a kaput (persze, ahol nem volt egyéb védelmi eszköz...), és bementem egy egységgel, erre rámmozdult egy ellenséges csapat, amikor az közel ért, kimentem, ők meg elindultak vissza. És persze, amíg csak lehetett, lőtték őket keményen az íjászok.
    Azért vannak érdekes dolgai a játéknak. Én pl. szövetségben voltam a németekkel, de nem foglalkoztam vele, amikor a horvátok kiírtották a teljes németországot. Késöbb kiirtottam a horvátokat, eztán meg a volt német területek jórésze fellázadt ellenem, és kikiáltotta újra németországot. Mondjuk, a viszonyom továbbra is jó maradt velük, dehát, én már egyszer meghódítottam azokat a területeket....