• Laci73
    #1
    Saját tapasztalataimat szeretném megosztani. Nemrég fejlesztettem kicsiny gépparkomat (2gép + 1 a régiekből tákolt tartalék) innét nyertem a most leírt experienciumot.

    Alaplap: márkás gyártót merek ajánlani. ASUS és Abit a két, általam megismert favorit - már a közepes minőségű gyártókat sem merem ajánlani. Egy rövid időre megismerkedtem (lehet hogy csak az én balszerncsémre) egy ECS alaplappal (VIA chipset, AMD) - itt sajnos állandó problémák (fagyás, kimaradó LAN, eltűnő hang) merültek fel :( Sajnos nagy divat lett az integrált alaplap - hangkütyü, LAN, egyéb finomságok ráültetése az alaplapra.Ez rengeteg összeakadás forrása - BIOS letiltás ide vagy oda. Egyedül az ASUS viselkedett teljesen korrektül (ASUS A7N8X-X) ugyanis lassulás és kifagyások nélkül tudtam használni SB Live (OEM) kártyámat 3D játékok alatt. ( a beépített hangkütyü - nem nyújt igazán vájtfülű,szép hangot, ez minden alaplapra igaz) Az Nvidia NForce chipset (AMD) ellenben remek - lehetőleg ezt ültessük AMD prockók mellé.
    Különösen az Abit NFS7-ben, amely betonstabil.

    Prockók: év elején még K8 (Hammer) processzor őszi vásárlásán gondolkodtam, végül is - rám nem jellemző módon - az öreg 32 bites x86 nyugdíjasházban maradtam. Ár/teljesítmény viszony alapján, és némi AMD szimpatizációval a Barton (Athlon XP) 2500+ mellett döntöttem. Sajnos nem egészen azt a remek procit kaptam amire vágytam - de nagyon szépen muzsikáló CPU lett belőle - az igen magas túlmelegedés megkeserítette kezdeti örömömet. AZ AMD PROCKÓKAT ERŐSEN AJÁNLOTT HŰTENI, NE SPÓRÓLJUNK AZ OLCSÓ HŰTŐN!!!! Bika hűtés (magyarán a drága, 6-10 ezer forintos cooler) kell neki, és lehetőleg olyan rendszerbe tegyük, amely hangjelzést ad, vagy kikapcsolja a gépet felforrósodás esetén! (AMD = Alaposan Melegedő Drágaszág) A PIV ezzel szemben megbízhatóbb, de -nagyobb teljesítményű processzorai - több mint kétszeres-háromszoros áron adják ugyanazt a teljesítményt. Aki sokáig tartja bekapcsolva a gépét (több napon át egyhuzamban) inkább PIV-et vegyen :)

    Videókártya: ha sok léd van, ajánlom a márkásabb RADEON 9700/9800 modelleket, vagy méginkább vegyél GeForce FX 5900 modellt - csak kipróbálni tudtam, de valóban tűrhető :) NE KEVERJÜK A VERZIÓSZÁMOT! Pl. a GeForce FX 5200 egy igen félresikerült alkotás! Ha közepes szinten állsz pénzzel (van videókártyára 40-45 rugód) feltétlenül a Radeon 9600 PRO-t vedd !!! És még mindig örökifjú (25-30 ezer) a GeForce4 Titanium. Ezért a pénzért KIVÁLÓ vétel, jövőre még bőven elég lesz.

    Memória: Na kérem. HA 3D FUT A GÉPEDEN? ALAPOSAN VIZSGÁLD/TESZTELD A MEMÓRIAMODULT! Márkásabb gyártótól (Samsung és társai) tudok ajánlani DDR modult. Végre kipróbáltam személyesen: a DDR400 és DDR333 között hajszálnyi a külömbség - nem ezen fog múlni hogy gyorsabb e a géped. Legalább 512 megát tegyünk a gépbe, különösen a WinXP szereti ezt a mennyiséget (nálam 1 Gigát zabál az aranyos)

    Vinyó: legalább 80 gigás/7200/ATA100 legyen. (ne feledjük a speckó kábelt !!!) Maxtor nálam a favorit.

    CD-DVD: A legjobb ajánlat a CD-író/DVD olvasó kombó (CD írás 48x). Kaphatóak már bruttó 15 ezer forint körül - érdemes! A DVD írók nagy korszaka jövő karácsony lesz - addigra igen jó áruk is kerekedik.

    Monitor: 19 colos CRT (hagyományos katódcsöves) a jelenlegi bestbuy - nekem bejött ez is. A TFT még mindig drága - de pl. nincs képernyőmaszk, és igazán elegáns. Aki teheti, vegye.

    Tv-tuner kártya: nemrég tettem a gépbe az aranyost, most is amikor írom ezt a csöpp irományt, megy a Discovery Channel. Nagyon tudom ajáénlani a magamfajta info-mániásnak. Úgy 15 ezerért már egész pofásak kaphatóak.

    Ennyi lenne a hozzászólásom, várom mások észrevételeit is. Maradok tisztelettel az informatika csodálatos világának örökös rabja LAci73