RTL Skijump 2004
  • donpedro
    Meglep, hogy neked ennyire nem megy, én az elején csak a vaxolással szerencsétlenkedtem, maga az ugrás nem tűnt nehéznek. A gyenge képességű emberrel is lehet versenyt nyerni, ha jó a vax. (Persze csak az easy versenysorozatban.)

Az ugrásnál mire kell figyelni:

1. A legjobb szél a hátszél, a legrosszabb az oldalszél, próbálj jókor elindulni.

2. Tartsd egyensúlyban a versenyződet a sáncon, ez fontos a sebességnél.

3. Maga az ugrás 5 fázisból áll, a következő sorrendben: bal gomb nyomvatart, bal gomb elenged, egeret hátrahúzni, egeret előretolni, bal gombot megnyomni. A lényeg, hogy ezek határozottan elkülönüljenek egymástól - tehát nem jó, ha egyidejűleg tolod az egeret, és nyomod a gombot. A másik fontos dolog pedig az időzítés.

4. Az alsó viszintes csík jelzi az elugrás erejét, és idejét. Kb. akkor kell elkezdeni nyomni a bal gombot, amikor a csík középen jár (illetve inkább egy nagyon kicsit előbb), és akkor kell elengedni, amikor a végére ér (illetve egy kicsit előbb). Az a jó, ha a nyomvatartás alatt megjelenő csík hossza, megegyezik a teljes viszintes csík hosszának felével.

A bal gomb elengedése után (de nem közben!!) azonnal hátra kell húzni az egeret, ezzel az ugró felveszi a V-pozíciót. Itt is egyensúlyozni kell, ahogy korábban a sáncon. A landolást időben el kell kezdeni, mégpedig a lécek összezárásával, ehhez az egeret kell előretolni. Ha lécek összezártak, akkor kell újra megnyomni a bal gombot, ezzel landol a síző.

Ahhoz, hogy ez tökéletesen működjön, persze gyakorolni kell. Az időzítésen van a hangsúly. Ha jó az időzítés, akkor egy gyenge képességű ugró is tud, 105-110 méter körül ugrani, és ezzel a juniorok között már simán lehet nyerni.

Megjegyzem, hogy amikor elkezdtem játszani, az első szezonomban én egy versenyt sem nyertem, mert nem tudtam, hogy hogyan működik a vax. (2., 3. helyeim voltak többnyire) Ám miután erre rájöttem, utána egy újrakezdett karrierben már tudtam nyerni is.