• fokombere
    Üdv mindenki!

Következő lenne a problémám:

Van nekem egy angol nyelvű képregényem, amit szerettem volna magyarra átültetni. Beszkenneletem 300 dpi-n.(TIFF formátumban.) A kép nagyon szép lett, de nagyon raszteres is…

Ezután Photshoppal a szövegbuborékokat kisatíroztam és beírtam a lefordított magyar szöveget. Majd mentettem JPEG-be. (Helyspórolás miatt.) Nem alkalmaztam sem zajszűrés, sem pedig semmiféle „raszter csökkentő” plug-int mert azt olvastam, hogy így élesebb képet kapok nyomtatásnál. Valamint abból is kiindultam, hogy mindenféle zajcsökkentés „elmossa” a vonalakat.

Felkerestem egy digitális nyomdát ahova bevittem az én elkészült JPEG-be lementett 300 dpi-s képeimet és kinyomtattam az egészet. B5 nagyságban egyeztem meg a nyomdásszal.

Sajnos a kész mű kicsit sem lett szép… a kinyomtatott képek pacaszerűek lettek. Azt mondták nekem ez azért van, mert túl nagy a kép felbontása (így a fizikai mérete is!) és amikor kicsinyíti a gép akkor a rasztereket „összenyomja”. Na, most…

Tudok én egyáltalán ezen kicsinyíteni? Ha csak átírom a felbontást, vagy a kép méretét, akkor tényleg ahogy kisebb lesz a kép egyre „foltosabb” lesz. Egyébként azért szkenneltem 300 dpi-n mert azt olvastam neten, hogy a nyomdáknak az a jó, ha minél nagyobb felbontásban visszük be a nyomtatnivalóinkat.

Segítséget előre is köszönöm.