Érdekes téma ki kellene vesézni :)
"Az rgb mindig sötétebb színt ad vissza" ez így van már ha nyomtatásról beszélünk viszont a CMYK-hoz képest RGB-be dolgozni ég és föld, legalábbis szvsz mert a színek RGB-be "tiszták" élesek. Attól függően, hogy szubtraktív vagy additív a színkeverés olyan is lesz a papíron a végeredmény.
PS help-ben:
"Ha a kép RGB módban van, ne konvertálja a dokumentumot CMYK módba, ha asztali nyomtatón kívánja nyomtatni. Kizárólag RGB módban dolgozzon. Az asztali nyomtatók általában úgy vannak konfigurálva, hogy RGB formátumú adatokat fogadjanak, és azokat egy belső szoftverrel konvertálják CMYK formátumba. Ha CMYK formátumú adatokat küld egy ilyen nyomtatónak, a legtöbb asztali nyomtató ennek ellenére elvégzi az átalakítást, aminek előre megjósolhatatlan eredményei lehetnek."
Hát köszönjük szépen fuck, nem vagyok tisztában azzal sem, hogy cmyk-ból van-e több fajta leképzés (típus) a csatorna számokon kívül mint az rgb-nél, vagy nem kell ilyen mélyen foglalkozni vele DE pedig csak kellene mert a végeredmény nem ugyanaz a kettőnél. Dolgoz rgb-be majd a nyomtató elintézi az át konvertálást lol ha meg cmyk-ba dolgozol akkor a nyomtató úgyis azt is átkonvertálja a saját szájíze szerint.?. Ott a másik kérdés, hogy kalibráld a monitort cmyk-hoz mivel az a tuti a végeredményhez mert szemre egy teszt szerint (akár OS belső) szerintem nem sokat ér, milyen megbízható elfogadott szoftverrel? Lenne még vagy egy tucat kérdésem de jobb lenne egy könyv, ebook vagy mit tudom én, na meg persze azok tanácsa akik évek óta benne vannak.(már pedig itt vannak egy páran)