"Ha végképp elakad, akkor megkeresi a "leggyanúsabb személyt" és kikiáltja "bűnösnek""
Elegendő bizonyíték nélkül senkit sem ítélhetnek el. :)
"Egyik kérdés/válasz 100 másikat generál. A tudomány meg van győződve arról, hogy egyszer végéreér az összes kérdésnek, és birtokában lesz az összes válasznak."
Én még egy komoly kutatót sem hallottam ilyet nyilatkozni.
"Vannak olyan kérdések amire nem lehet egy megértő kis mosollyal azt mondani, hogy: áá ilyen nincs, mert ugyan már ilyen nem létezhet.."
A tudomány semmire nem mondja, hogy lehtetlen, de valaminek csak okkal feltételezi a létezését.
"Itt van pl a vallás. Egyidős az emberiséggel. Miért kell a vallás? Miért van egyáltalán? A fizika kizárja Isten létezését. Az emberek hisznek benne. A fizika nem tudja még sok mindenre a választ. A vallások tudják. Most akkor kinek van igaza? 100%os helyes válasz?"
A vallásban (hitben) és a tudományba egy közös van: Mindkettő az ember veleszületett kíváncsiságát hivatott kielégíteni olyan kérdésekkel kapcsolatban, hogy "honnan származunk?" és hogy "hogy működik a világ?" stb.
Különbség csak a működésük között van.
A vallások az ember által önkényesen meghatározott dogmák szerint működnek, amelyeknek önmagukon kívül nem sok jelentése van. Azonban ennek ellenére tökéletesen betölthetik a szerepüket, a kétségeket, bizonytalanságot nem szerető embernek eloszlathaja a kételyeit és boldogan élhet, amíg meg nem hal. Egyfajta belső hiánypótló táplálékként funkcionál.
A tudományt viszont megpróbál a dolgok mélyére hatolni, a jelenségek között összefüggéseket keresni, majd azokat beépíteni egy hatalmas logikai kirakósjátékba. És igen, ahogy a kirakósjáték egyre nagyobb lesz, úgy nő kiegészítetlen széleinek a száma is. Annál több új kérdés jön elő. De hát ez valahol természetes is.
Mindenki maga eldöntheti, hogy melyikre van szüksége. Sőt! olyanok is vannak, akik mindekettőt magukénak vallják, mert nem zárják ki egymást, hiszen olyannyira távol vannak egymástól. Viszont ellentmondások előjöhetnek.
(Régebben olvastam erről egy írást. Ha megtalálom belinkelem.)