Na most észrevehetjük, hogy a mindenkori fejlődés sebességére eddig is döntő mértékben hatott, hogy az egyéni élet során felhalmozott ismereteinket milyen mennyiségben és pontosságban tudjuk az újabb generációra örökíteni. Ebből a szempontból a beszéd megjelenése mérföldkő volt (sokan pont ehhez a szinthez kötik az "ember" titulust), de hasonló mérföldkő volt az írásbeliség megjelenése, majd pedig az utóbbi évszázadban az elektronikus/számítógépes információtárolás. (Ez utóbbi még nem futotta ki a lehetőségeit.)
Folytatva azt a témát, amiért még pár száz éve is befűtöttek volna nekem valamelyik főtéren (:-), elvben megtehető lenne, és szerintem meg is fogják tenni, hogy az ember DNS-ébe eleve bele legyenek kódolva mindazok az alapismeretek, amelyeket jelenleg külön meg kell tanulnunk, fáradságos munkával.
Egyébként a tisztán gépi intelligencia engem sem érdekel annyira, mint az ember-gép hibrid, de főleg az önzésem miatt, mert arra nincs esélyem, hogy tisztán gép legyek...
Amúgy a _jelenlegi_ gépi intelligencia és az emberi intelligencia közötti egyik fő különbség az, hogy az agyunk is evolúciós logikával dolgozik, nem csak a testünk többi része és fajunk (a természet sokszorosan felhasználja a működőképes dolgokat), a gépi intelligenciához viszont éppen csak felfedezték ezeket a dolgokat, a kiaknázásuk még ezután várható.
Talán még annyit, hogy az élet meghatározása szempontjából is pont az a döntő momentum, hogy evolúcióképes rendszer, ezért míg a jelenlegi MI-ről bizton állítható, hogy élettelen, addig egy jövőbeli és evolúciós logikai alapokon nyugvó MI-ről már nem merném ezt állítani.