• FtranX
    #109
    Mondok egy példát:
    Tegyük fel, hogy nagyjából mindketten értjük a számítógép működését. Nap mint nap használjuk, ismerjük, hogy milyen alkotórészei vannak.

    Ha valaki egy nap előáll azzal, hogy "lehetséges olyan vírust írni, ami megfertőzi az embert is", mit mondanánk rá? Persze, hogy azt, hogy "Hülyeség!".
    Aztán másnap valaki előállna azzal, hogy "van rá mód, hogy egy processzort órajelét hatszorosára emeljük" (egyszer élőben is el akarta velem egy srác hitetni, hogy a 100Mhz-es 486-osát 600 Mhz- járatja). Természetesen ezt is lehetetlennek tartanánk. De egye fene! Ha valaki mutat egy ilyen példányt, akkor elhisszük neki.

    Na most te mit szólnál, ha ezek után egyes hozzá nem értők megvádolnának azzal, hogy "Eltusolják, a veszélyes vírus létét!" vagy "Ezek a begyepesedettek lehetetlennek tartják a hatszoros frekvenciaemelést!" "Miért nem dobták félre a rendes munkájukat, hogy ezzel foglalkozzanak!?"
    Persze egyiksem venné a fáradtságot, hogy utánanézzen, vagy hogy meghallgassa a magyarázatodat, hogy pontosan miért is nem lehetséges.

    Na kb. ugyan ez a helyzet a fizikával is, azzal a különbséggel, hogy ott jóval kevesebb a hozzáértő és jóval több a hozzá nem értő.

    Az a baj, hogy olcsó legendákra támaszkodsz! ("tudomány fanatikusai", "mi minden fölött siklik el a tudomány és jeles képviselői mert nem illenek bele a kialakult modern világképbe".)

    Ha úgy hallottad, hogy a tudomány lehetetlennek tartja a perpetum mobile-t (vagy akármi mást), akkor ne csak ezekre a buta magyarázatokra gondolj, hanem vedd a fáradtságot és nézz utána, hogy pontosan miért is tartja lehetetlennek? ! (több magyar fórumon is szoktak kutatók ilyeneket megvitatni)

    Én is ezt csinálom. Ha hallok valami furcsaságot, akkor egyből megkeresem a hivatalos magyarázatot is, amiből legtöbbször egyből nyilvánvalóvá válik, hogy hol hibás az az elgondolás.