Probléma: Magától kikapcsol a számtógép!
  • shakwill
    #88
    Sziasztok! Elég sok gépet stereltem, és a "spontán" lekapcsolást sokszor tapasztaltam. Az ember alapból tápegység hibára gondol, pedig kilencven százalékban a processzor túlmelegedése miatt a bios kapcsolja le a gépet.
    Gagyibb alaplapoknál el szokott törni a hűtőtömböt leszorító műanyag kengyel. Ez csere. Mindenképp érdemes leszedni a processzor hűtőt és alaposan megtisztítani. Egy tiszta ronggyal a proci és a hűtőtuskó hőátadó felületeiről alaposan le kell törölni a kiszáradt régi szilikonzsírt és mind a két felületet vékonyan újra kell zsírozni, majd a hűtőt és a ventilátort vissza szerelni. A hűtőtömböt leszedéskor óvatosan jobbra balra elfordítva szedjük le, mert ha függőlegesen húzzuk és a régi szilikon rá van száradva, előfordulhat hogy kijön a processzor a foglalatból ami big csöcs, mert elgörbülhetnek a lábai. Ne felejtsük el a ventilátort visszacsatlakoztatni az alaplapi dugaszba. Az összeszerelt hűtőnek stabilan kell állnia a helyén, semmiképpen sem lötyöghet mert akkor megsül a processzor. Győződjünk meg, hogy a ventilátor szabadon forog. Ha nincs otthon szilikonzsír, végső esetben savmentes gépzsír is használható, de csak ideiglenes megoldásként.
    Egy két évente mindenképp érdemes ezt a karbantartást elvégezni, mert a szilikonzsír kiszárad és a melegedés jelentősen rontja a proci teljesítményét. Ez nem csak a procira érvényes hanem minden szerelhető hűtőfelületre.
    A gép szerelését kihúzott tápkábellel és a statikus töltődést kizárva végezzük.(PLd: egy hosszabb műszerzsinórral a karóra fém karkötőjénél odaföldeljük magunkat a gép házához)