• steweee
    #15
    Különböző források tudni vélik, hogy az Nvidia GeForce MX4000 néven hamarosan bejelenti legújabb, elsősorban belépőszintű számítógépekbe szánt grafikus megoldását, a korábbi GeForce4 MX440-8x új kiadását.

    Nem tévedés, az Nvidia legfrissebb újdonsága a mára már alaposan elöregedett, DirectX 7 kompatibilis GeForce4 MX architektúrára fog épülni. A GeForce MX4000 két renderelő futószalaggal rendelkezik, mely futószalagok egyenként két-két textúrázó egységgel vannak ellátva, és amennyiben hinni lehet a pletykáknak, az Nvidia 275 MHz-ben jelöli meg a grafikuschip ajánlott működési frekvenciáját.

    A GeForce4 MX440SE-től eltérően az új GeForce MX4000-es grafikus megoldások 128 bites memóriabusszal rendelkeznek és 64-128 MB DDR (Double Data Rate) SDRAM memóriával vannak ellátva. Utóbbi memóriachipek frekvenciája egyébként 400 MHz. Ezen specifikációkból könnyen kikövetkeztethető, hogy a GeForce MX4000-es grafikuskártyáknak az újabb játékokkal alaposan meggyűlhet majd a bajuk, viszont a régebbi játékok alatt vélhetően még tűrhetően fognak muzsikálni.

    Az igazsághoz tartozik, hogy az Nvidia a GeForce MX4000-et nem a számítógépes játékosok számára ajánlja, hanem sokkal inkább irodákban, illetve oktatási intézményekben történő felhasználásra. Ezen új kártyák egyébként többek közt D-Sub, DVI-I, illetve TV-Out csatlakozókkal lesznek felvértezve, és nem kérdéses, hogy összességében sokkal jobb választásnak bizonyulnak majd, mint az Nvidia termékkínálatában mindeddig fellelhető egyéb belépőszintű grafikus megoldások, a TNT2, illetve GeForce2 MX alapokon nyugvó kártyák.

    Az Nvidia munkatársai egyelőre nem kívántak nyilatkozni az üggyel kapcsolatban, magukat megnevezni nem kívánó források viszont tudni vélik, hogy vélhetően számos videokártya gyártó cég felveszi majd kínálatába a GeForce MX4000-es termékeket, hiszen azok kedvező áruk révén vélhetően igen csak kelendőek lesznek. Azzal kapcsolatban egyelőre nincsenek információink, hogy a GeForce MX4000-es grafikuskártyák pontosan mikor, illetve milyen áron jelennek majd meg a kereskedelmi forgalomban.