Spencer

A Diamond visszatért a grafikuskártyák piacára

A vásárlók körében egykor nagy elismertségnek örvendő Diamond Multimedia a korábbi bejelentéseknek megfelelően a napokban visszatért a grafikus megoldások piacára.

A vállalat munkatársai 49-99 dollár közötti áron kapható, tehát nem éppen high-end kategóriás, AGP, illetve PCI buszos, Stealth típusjelzésű új grafikuskártyákról rántották le a leplet, mely termékeket rövid időn belül várhatóan újabb Diamond kártyák követnek majd. Emlékezetes, hogy a Diamond Multimedia egyike volt azon cégeknek, melyek jó pár évvel ezelőtt a világon elsőként mutattak be háromdimenziós grafikus gyorsítással rendelkező videokártyákat, ezt követően pedig a vállalat a közelmúltban kivonult a szektorból.

A Diamond Multimedia most a Diamond Stealth S90, Diamond Stealth S80, Diamond Stealth S70, illetve Diamond Stealth S60 típusjelzésű grafikuskártyákkal tért vissza ebbe a meglehetősen zsúfolt piaci szegmensbe, mely újdonságok közül a legdrágább 99 dollárba, a legolcsóbb pedig 49 dollárba kerül. A 99 dolláros jelenlegi csúcsmodell, a Diamond Stealth S90 lelke nem más, mint egy Nvidia GeForce FX 5200-as grafikus processzor, mely mellett többek közt egy D-Sub, egy DVI, illetve egy TV-Out csatlakozó található még az AGP buszos kártyán. A Diamond Stealth S80 egy ATI Radeon 9200 SE típusjelű, 64 bites memóriakontrollerrel rendelkező grafikuschip köré épül.

Az ugyancsak D-Sub, DVI és TV-Out csatlakozókkal ellátott videokártyáért 89 dollárt kell fizetni, függetlenül attól, hogy a PCI, vagy éppen az AGP interfészes változatról van szó. Az egyetlen D-Sub kimenettel rendelkező, 59 dolláros kereskedelmi árú Diamond Stealth S70-es kártyán egy Nvidia GeForce 2 MX400-as grafikus processzor teljesít szolgálatot, a D-Sub és TV-Out csatlakozóval szerelt alapmodellen, a Diamond Stealth S60-as kártyán pedig egy ATI Radeon 7000-es processzor található. Utóbbi abszolút belépőszintű termék ára 49 dollár.

A Stealth S90 és a Stealth S80 128 MB grafikusmemóriát tudhat magáénak, és a vásárlók ezen kártyák mellé megkapják a SpyHunter című játék teljes verzióját. A Stealth S70-en 64 MB, a Stealth S60-on pedig mindössze 32 MB memóriát találhatunk, és ezen kártyák mellé nem csomagol játékszoftvert a gyártó. A közölt specifikációkból látható, hogy a nagyobb teljesítményű Diamond kártyákra váró felhasználóknak meg kell várniuk a cég Viper termékcsaládjának közeljövőbeli bemutatkozását.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • steweee #15
    Különböző források tudni vélik, hogy az Nvidia GeForce MX4000 néven hamarosan bejelenti legújabb, elsősorban belépőszintű számítógépekbe szánt grafikus megoldását, a korábbi GeForce4 MX440-8x új kiadását.

    Nem tévedés, az Nvidia legfrissebb újdonsága a mára már alaposan elöregedett, DirectX 7 kompatibilis GeForce4 MX architektúrára fog épülni. A GeForce MX4000 két renderelő futószalaggal rendelkezik, mely futószalagok egyenként két-két textúrázó egységgel vannak ellátva, és amennyiben hinni lehet a pletykáknak, az Nvidia 275 MHz-ben jelöli meg a grafikuschip ajánlott működési frekvenciáját.

    A GeForce4 MX440SE-től eltérően az új GeForce MX4000-es grafikus megoldások 128 bites memóriabusszal rendelkeznek és 64-128 MB DDR (Double Data Rate) SDRAM memóriával vannak ellátva. Utóbbi memóriachipek frekvenciája egyébként 400 MHz. Ezen specifikációkból könnyen kikövetkeztethető, hogy a GeForce MX4000-es grafikuskártyáknak az újabb játékokkal alaposan meggyűlhet majd a bajuk, viszont a régebbi játékok alatt vélhetően még tűrhetően fognak muzsikálni.

    Az igazsághoz tartozik, hogy az Nvidia a GeForce MX4000-et nem a számítógépes játékosok számára ajánlja, hanem sokkal inkább irodákban, illetve oktatási intézményekben történő felhasználásra. Ezen új kártyák egyébként többek közt D-Sub, DVI-I, illetve TV-Out csatlakozókkal lesznek felvértezve, és nem kérdéses, hogy összességében sokkal jobb választásnak bizonyulnak majd, mint az Nvidia termékkínálatában mindeddig fellelhető egyéb belépőszintű grafikus megoldások, a TNT2, illetve GeForce2 MX alapokon nyugvó kártyák.

    Az Nvidia munkatársai egyelőre nem kívántak nyilatkozni az üggyel kapcsolatban, magukat megnevezni nem kívánó források viszont tudni vélik, hogy vélhetően számos videokártya gyártó cég felveszi majd kínálatába a GeForce MX4000-es termékeket, hiszen azok kedvező áruk révén vélhetően igen csak kelendőek lesznek. Azzal kapcsolatban egyelőre nincsenek információink, hogy a GeForce MX4000-es grafikuskártyák pontosan mikor, illetve milyen áron jelennek majd meg a kereskedelmi forgalomban.
  • RpPRO #14
    Az isteni vortex2-es hangkartyakhoz hozhatnanak ki barmilyen frissitest (2000maj. volt az utso (2048)), csak hat a dragalatos konkurencia felvasarolta a ceget es hagyott mindenkit xarban :/
  • mainruler #13
    Ezt így kijelenteni meglehetősen felelőtlen. A Diamond Multimedia már jópárszor került csődhelyzetbe, tehát nem az S3 a hibás a tönkremenetelében (mert nem is ment tönkre, mint látható). Sőt, a legutóbbi csődhelyzettől is az S3-al való fuzionálás mentette meg, igaz, megint csak ideiglenesen. Most épp a Supra a soros, aki alatt tönkremehet. Már biztosan megszokták az évek során... :))
  • Csacsis #11
    PCI WOW
  • Mike #8
    Akkor most a Duiamond Multimedia elkezdheti újra támogatni az MX300-as hangkártyájukat, mellyel voltak szívesek cserbenhagyni

    egyébként meg nem hiszem, hogy én bármit is vásárolnék tőlük a jővőben, mivel elég sok Diamond cuccom volt, amikor bebuktak, és nekem a support a legfontosabb
  • steweee #6
    azért az árat is nézzétek.a legdrágább is 100 dolcsi, a legolcsóbb ennek a fele.inkább irodai multimédiás gépekbe szánják meg kisebb gyerekeknek mint hardcore játékosoknak.bár ami engen illet inkább vennék ugyanannyiért egy használt jóval erősebb kártyát
  • mainruler #2
    Már ne is haragudj, de a RIO-n kívül semmilyen grafikus chipet nem fejlesztett soha, csak kártyát épített a chipek köré, vagyis OEM volt világéletében...
  • Csóka #1
    Ehh, azt hittem, hogy vmi ütősebb cuccal jelennek meg... De hogy még egy nyomorék, saját fejlesztésű chipet sem tudnak prezentálni... Tisztára OEM...