Minden A KÖNYVRŐL!
-
Roppant módon oda kell figyelni minden szóra! Olyan alapvető, egyszerű és logikus dolgokról írok, melyek köré a mindenség épül. Ha itt hiba lépne föl, összeomlana az egész!
Idézek:
"Valóban ezt a legnezehebb felfogni, mert azt írtad: minden ami létezik annak van eleje és vége."
Nem teljesen: #134-es hozzászólás, 1. tétel c) pont:
"Ha valami "létezik", akkor annak van kezdete és vége."
A te idézetedben egy kijelentő mondat áll, melyben egy univerzális kvantifikációról beszélünk. Az én idézetemben pedig egy implikáció szerepel.
Érthetőbben: A te idézetedben minden "létezőnek" van eleje és vége. Nos ezt én nem tudom, ezen még nem gondolkoztam el.
Ellentétben az én idézetemben: Ha "létezik" valami (!), akkor van annak eleje és vége. Ezért tudom létrehozni a körforgást, mert 1.c) a "valami"-re utal, nem a mindenre.
Logikusan végiggondolva a minden nem egyenértékű a "valmi"-vel. Mert a minden lehet egy "valami", de "valami" nem lehet a minden!
"Ha ezt globálisan nézzük, akkor a világmindenségnek is volt eleje, és lesz vége."
Ismét csak a 4. tétellel tudok válaszolni, illetve az 1. tétellel, hiszen a világmindenség is csak egy "valami". Azt nehéz nagyon felfogni, hogy csak a "létezés"-ről beszélek, semmi többről. Jelen dimenziónkban vége lesz egyszer mindennek, de átalakul és "létezése" megmarad.