-
TOPIC OFF!!!
Hát sajnos tényleg az a realitás, hogy Magyarországon nem tudunk többet költeni a legtöbben informatikára.
Persze fel lehet hozni, hogy évente meg lehet venni azt a 10-12 játékot, amivel játszunk, de számoljunk csak...
Egy alapgép kompletten (1,8-as proci és egy Radeon 9200-as VGA-val, 17"-os monitor) brutto 115e Ft, egy közepes (2500+ -os procival, Radeon 9600XT-vel DVD íróval, egy jobb 17-es monitorral) bruttó 200e Ft, egy felsőkategóriás gép (3200+ -os procival 1 GB ram, Radeon 9800pro VGA, DVD író) bruttó 250e Ft.
Nem tudom, hogy ki hogy van vele, de én általában egy gépet minimum 3 évig használok. Ha a legdrágábból indulunk ki és feltételezzük, hogy 3 év múlva vadi újjat veszek, akkor a régit 3 év múlva kb a mai ár 30%-ért még bőven el lehet adni, azaz kb 70e Ft-ért, tehát a 250-70=180e Ft, így ez 3 éves cikklusnál 1 évre vetített költség 60e Ft...
Ha ehhez hozzávesszük, hogy ma Magyarországon 1 játék szoftver ujjonan 10-16e Ft, így átlagban számolhatunk 13e Ft-tal. Ha évente csak 10 játékot vennék meg, már az bőven 120-130e Ft lenne, azaz legalább a duplája a harverének...
Lehet, hog demagógia, de ha megvenném így a játékokat, akkor a jelenlegi informatikai költség háromszorosát is elkölthetjük. Itt jön képbe a játékok mellett más felhasználói szoftver, filmek, zenék, stb, amit ugye az eredeti játék pártolók sem vesznek meg mindet eredetibe...
Ha lenne erre is pénzünk, úgy mint néhány szerencsésebb ország fiainak, akkor mi is megvennénk. Egy évi 30-40e $-os netto fizetésből én is meg tudnám engedni magamnak azt az évi 10 db 30-35$ értékü játékot, hiszen a fizetésem 1%-a menne el erre. Hirtelenjében egy talán nem is olyan átlagos évi nettót nézve 2.000.000 Ft nekem aránmyaiban egy 2000 Ft-os játék ár volna hasonló megterhelés. Persze ha még "gonoszabb" lennék, akkor azt is számolgathatnánk, hogy ott mennyi pénzt emészt fel egy minimális létfentartás, és itt mennyit, s az így fenmaradó pénzek aránya miként is változna, amit szabadabban költhetek el, akkor félek, hogy ránk nézve még ettől is SOKKSL siralmasabb lenne a kép... :(
Szóval én teljes mértékben egyet tudok azokkal érteni, akik azt mondják, hogy egyszerűen képtelenek megvenni eredetiben a játékokat. Ezért is írtam korábban, hogy ha 5-6e Ft lenne 1-1 játék, az lenne véleményem szerint egy maximálisan elfogadható ár (nekem az is sok, de mindegy...), mert akkor évi 10 játék esetén lennék kb ott, ahol ma egy csúcs kategóriás PC összeállítható.
Most még csak azt gondoljuk át, hogy én szándékosan a legdrágább konfiggal vetettem össze a szoftver árakat, de hányan vagyunk olyanok, akik még sajnos egy ilyen 250e Ft-os gép megvásárlását sem engedhetik meg maguknak, ott ez az arány még inkább elszomorító.
Kb ennyi lenne hirtelenjében a véleményem a "Vegyed meg eredetiben azt a néhány játékot évente!" témához...
TOPIC ON!!!