Victoria: An Empire Under The Sun
  • hollófernyiges
    #256
    (Elnézést ha túl alapvető dolgokat mondok, de a Victoria koncepciója kicsit más mint a többi Paradox játéknak)
    Ugye vannak a nagy tartományok (pld Dunántúl), amik több kisebb provinciából állnak (Sopron, Kaposvár stb)Ezekben a lakosságot jelenítik meg a popok, akik alapesetben a helyi mezőgazdaságban/bányászatban dolgoznak. A helyi nyersanyagkitermelést lehet fejleszteni, minden szintjén 5 pop tud dolgozni benne. A pop max 100K fős lehet, azután kettéválik, de manuálisan is szét lehet szedni őket ha 40Knál többen vannak (érdemes is mert így termelékenyebbek mint egyben).
    Ha gyárat építesz, az az egész tartományból kapja a munkásokat, vagyishogy neked kell kiképezni hozzá. Vagyis kiválasztasz egy derék farmerpopot ás átképzed ipari munkássá (ehhez kevés pénz és pár iparcikk szükséges amit a világpiacon megvehetsz). A munkás aztán automatikusan elmegy dolgozni a gyárba. A gyár egy szintje (mert ezt is lehet bővíteni) akkor működik optimálisan ha 3 munkás és 2 hivatalnok dolgozik benne (mivel a nemzet tudományos teljesítménye attól függ hogy mennyi hivatalnok/pap van, érdemes a kisebb létszámú popból csinálni munkást és a nagyobból clerket). Általában csak a saját nemzetiségeket lehet képezni viszont, a kisebbségek maradnak kapálni.
    Általában minden tartományban (vagyis nem provinciánként) érdemes tartani egy lehető legkisebb létszámú kapitalista popot, mert csak a saját tartományukban építenek gyárat és a meglevő gyárak teljesítményét is növelik.