Matematika feladatok
  • ZilogR
    Háát, én tényleg tippeltem, h jó lesz, de ebben az játszott némi szerepet, hogy:

- Régebben "sokat" foglalkoztam azzal, miért nem 1 és 3 értékű érméket használunk (ez ugye csak 2 féle), miért 1, 2 és 5 értékűeket (ez 3 féle). Ezeknek a decimális többszöröseit legyártani többletköltség (1.5x annyiba kerül?!?)

- Szintén régebben érdekeltek a negatív alapú számrendszerek és azoknak a matematikája. Ilyen számrendszerben csak összeadást kellene használni - ez volt az alapgondolat, mindig problémásnak éreztem a kivonó rutinokat.

A fenti két "előélet" pont illett ehhez a feladathoz. Lehet légből kapott a gondolat, hiszen nem kell a számrendszer helyiértékeinek lennie a négy számnak. Hiszen lehetne pl. 1+2+10+27 is, de nem biztos hogy ez jó.

Az én gondolatmenetem matematikára fordítva olyasmi, hogy milyen alapú az a számrendszer, amelyben a legkevesebb jeggyel előállíthatóak a pozitív egész számok 1-től 40-ig és ... itt kellene ügyesen a "kétkarú mérleg"-ből eredő "kivonást" megfogalmazni okosan.

Tudom, nem sokat segítettem ezzel...