Matematika feladatok
-
A magyar katalógust néztem meg, nekem úgy tűnik, de ezt még nem ellenőriztem, hogy adott vízszintes távolságokban mérik a sebességet (mert ez könnyen kivitelezhető, mint egy ívelt pályán mozgó lövedéket követni), majd a lövedék (ami becsapódik) tömegéből számítják a mozgási energiát, nagyon egyszerűen, amit tanítanak is fizikából: Em=1/2*m*v^2, ahol m a lövedék tömege, v a sebessége. Ezt te magad is leellenőrizheted a táblázat adataival!
Ezután már csak a távolsággal csökkenő sebességre kell rápakolni egy egyszerű fizikai modellt és ugyanarra a lövedékre bármikor ki tudod számolni az adatokat más távolságra is.
Célszerű lenne az idő függvényében a sebességet felírni, mert akkor abból a távolság számolható, tehát lesz egy olyan modell, ahol a kilövéstől számított idő függvényében meglesz a távolság és a sebesség. És persze ezzel a távolság-sebesség függvény is rögtön.
Sztem mint ballisztika rengeteg ilyen cikket fogsz találni, de én is nekiülök napközben (szerencsére szakin vok és szerencsére szakad a hó és fagy - nem betonozok odakint :P )