Matematika feladatok
-
Na, igaz késve, de megcsináltam tisztességesen és jött a kiértékelés és a nagy pofáraesés a végén, de azért jó volt:
0.) Most hétvégén gyönyörű napos idő volt mifelénk, így gondoltam, megcsinálom a mérést. Az is e mellett szólt, h most van az őszi napéjegyenlőség ideje, érdekelt, mennyire sorjáznak az árnyék végpontjai egy egyenesen és mennyire K-Ny irányba. Tehát a mérés helye Dunaharaszti és kihasználva a környékbeli füves területeket, kivonultam egy nyugis helyre most 20-án.
1.) A mérési elrendezés
Lehet látni, hogy kellett a méréshez először is egy GPS, hogy tudjam merre vagyok. :P A lap szélének irányát kimérni egy tájoló, egy buborékos vízszintező, amivel a lapot síkba állítottam, egy árnyékvető, ami egy radírba lehető legpontosabban merőlegesen beleállított sasliknyárs volt és egy vonalzó, amivel lesimítottam az árnyék környékén a lapot, ha feldudorodott volna.
2.) A kapott mérési pontok
Jól látszik, milyen szépen sorjáznak a pontok egy vonalban. Tapasztalat: az árnyék vége NAGYON NEHEZEN jelölhető be, akár +-2mm-t is lehet bizonytalankodni és szinte biztos, hogy rövidebbnek jelölöm, mint hosszabbnak.
Negyed óránként mértem egyet és addig folytattam, míg a környékbeli házak be nem árnyékolták a kis asztalt.
3.) A kiszámolt koordináták a térképen
Ez bizony jól mutatja, hogy a gondos tervezés és alapos kivitelezés ellenére rohadtul nagy szórással tudtam csak meghatározni a helyet. Az összekötése a pontoknak (É-ról D felé) az időrendi sorrendet is jelöli, ahogyan egymást követék a mérési pontok. A számítás nem is volt olyan egyszerű én rábíztam a Maple-ra, de még át kell újra néznem, mert egy közelítő Nap pozíció számító módszert használtam, ráadásul olyat, ami 1978-as irodalomból származik, így a benne szereplő konstansok már mások lehetnek - mindenesetre ez az első eredmény, bízom benne, talán nem a mérés ennyire pontatlan... :(((
A napokban, vagy a köv. hétvégén tervezem, hogy megismétlem, még gondosabban, hátha lehet kicsit csiszolni már az adatgyűjtéssel is...