Matematika feladatok
  • tónyka
    Bocsi a zavarásért, én1 zsengematektudású zenész vagyok,akinek csak 4-ig kell tudni számolni(de azért megélek belőle) - szétnézve a matek-fórumok között, itt véltem megtalálni a legokosabb embereket.
    Előre mondom,ne hajtsatok már el a f'-be: -szerencsejátékról lenne szó.
    Nincs ilyen irányú mentális fejlövésem,inkább tippmixelni, totózni szoktam évi 8-10 alkalommal.Itt az EXCEL -el végezhető lehetőségek az ,ami inkább érdekel - a magam szórakozására.
    Tehát a problémám:
    ... 11 12 13 14 ...

6 1 2 1
    3 1 4 2
    1 3 3 8
    2 1 1
    1 2
    5

A felső vizszintes sorban a kisorsolandó számok vannak,alattuk függőlegesen pl. (a 11 -t összesen 3x húzták) 6 sorsolás történt az első kihúzásig, utánna 3 sorsolás telt el a következőig ..stb.Ha 2x egymást követő sorsoláson húzzák ki,akkor az eltelt idő=1. Tehát az oszlopokban szereplő számok a kihúzások közti eltelt időt jelentik. Van még1 amit számolok,de nem szerepel az oszlopokban: az adott szám legutolsó kihúzása óta eltelt idő,ami mindaddig növekedik eggyel sorsolásonként,v.hányszor nem húzzák ki.Pl.: a 12-es esetében
    a legutóbbi két kihúzása között 5 sorsolás telt el,de legutolsó kihúzása óta (mondjuk már 8 sorsolás is történt) és még mindig nem került elő,a következő sorsoláskor után ez az érték 9 lesz.Ha mégis kihúzzák,marad a 8,ami bekerül a 12-es oszlopába az 5 alá.A tizenkettest ezzel összesen 7x húzták(darabszám).
    Na most ebből hoztam össze 4 féle számszerűsített tényezőt,ami az én meglátásom szerint fontos lehet a továbbiakban: 1.az oszlopok összegeinek átlaga; 2. szórása; 3. darabszám(ennyiszer húzták ki az adott számot); 4. az adott szám legutolsó húzása óta eltelt idő.
    Megpróbálom alkalmazni a hazánkban létező összes sorsolásos játékára, a legutóbbi 20 sorsolás stat. adatainak figyelembevételével.
    Ezzel a 4 tényezővel kísérletezgetek, - mindenféle mat. műveletekkel - minden egyes kisorsolandó számra, egyenként egybegyúrva egyetlen számmá, ami remélhetőleg a legutolsó sorsolás után mindig az egyes kihúzott ill. ki nem húzott számok sajátja - következő sorsolásig.Pl.:a 12-es alatti oszlop szórása 1,4625; darabszám 6; átlaga 2,1667, utolsó húzás óta eltelt idő 8(ezt nem tüntettem fel a táblázatban).A legutóbb használt képlet ((db / átlag * 1 / eltelt idő) / szórás - nem kell nagyon röhögni - AZ ÉN TALÁLMÁNYOM.
    Csináltam mással is,de azok sem igen váltak be.Véleményem szerint minél gyengébben szerepel 20 sorsolás után egy kisorsolandó szám,annál kissebb értéket kell kapni eredményül.(Ez a 20-as sem biztos h. jó...)
    Az lenne ezzel a förmedvénnyel célom,hogy ezeket a sok tizedesjegyű számokat egybegyűjtve statisztikailag megvizsgálnám,egyes ilyen értékekhez mennyi megtörtént találat esett. Az előző képlettel -mással is- próbáltam, de nem jött olyan össze,h kis értékekhez kevés
    találat társult nagyobbhoz több, ill. még csoportosulást sem találtam.
    Szóval ennyi. Nem vagyok őstehetség a matekhoz - v.színű látszik a probléma vázolásán is- de legalább van 1fajta őszinte érdeklődésem is. Ha v.ki el bírta idáig olvasni , részvétem és köszönöm.Ha valaki még jóindulatúlag válaszol is,küldök neki 1 szonátát.
    tónyka