Matematika feladatok
  • ZilogR
    Gondolkodj el azon, hogy a Bonduelle-konzervek miért épp ugyanolyan magasak, mint az átmérőjük!? Ha neked egy üzemed van, ahol naponta több ezer darab konzervet kell gyártanod és nem ilyenre csinálod, nem leszel annyira hatékony, mint a versenytársaid - mivel te pengeagyú vagy, gondolom rájössz, miért...!?

Ha mindenki tisztességesen használná azt a matektudást, amit beléjük próbálnak verni, nem lehetne olyan, hogy uzsorakamat - de sajnos azok a szerencsétlenek, akik épphogy elvergődtek egy elemi iskola végéig, nem értik, hogy lehet az, hogy az egyik hónapban felvett csekély "hitelüket" nem tudják a következő hónapban visszaadni...

Ha tudsz elemi testek térfogatát számolni, nem vágnak át, amikor a TÜZÉP telepről eléd borítják a sódert (mert azt még mindíg nem tonnában, hanem köbméterben mérik - leméred, kiszámolod és azt mondod, hogy vagy enged az árból, vagy megfogja a kibaszott lapátot és visszalapátolja, mert ez kevesebb...)

Az a tormatermesztő, aki nem tud abban dönteni, hogy a több hektárnyi termését felszedesse-e, mert csak azt tudja, hogy a termés 70%-ának meg kell felelnie az átvevő követelményeinek, valszeg örülne, ha tudná, ilyen helyzetekben van olyan statisztikai módszer, amivel le tudja csökkenteni a hatalmas bukás (és anyagi kár) esélyét - sőt, erre szabvány is van, hogy hogyan lehet ezt kivitelezni!

Én anno az egyetemen kiszámoltam, hogy akkor nő az ösztöndíj-indexem, ha 1-est, 4-est vagy 5-öst kapok egy adott vizsgán, mivel tudtam magamról, ha elmegyek, akkor átmegyek és biztos nem érem el a 4-est, így nem mentem el vizsgázni, ezzel növeltem a jövő féléves jövedelmemet!

Sok egyetemistába annyi logika sem szorult, hogy ha van olyan tárgya, aminek van páros és páratlan héten is gyakorlata, akkor nem vesz fel gyakorlatot páros hétre, mert a félév 14 hétből áll és az utolsó hétre nagyon nem akar az ember gyakra menni, amikor annyi beadandó meló van...

Stb, stb, stb...