• Bobber
    #25119
    Na akkor csak hogy megvilágosodjatok :)

    Az objektív sima f/2.8 @ Sigma Art 17-35mm obi ami 35mm re volt állítva
    a fotómasina egy Canon 60D amin az alábbi átalakítást hajtották többek közöt végre:
    egy részlet egy távcsőbolt leírásából :) lusta voltam leírni igy inkáb copypaste:)
    A digitális tükörreflexes gépek nagyon jó alternatívát jelentenek a modern asztrofotózás terén. A Canon EOS digitális SLR sorozata bizonyult messze a legjobbnak asztrofotós munkára, ám a nagy hátrányuk (a többi digitális géppel együtt) a csillagászati ccd-khez képest, hogy gyenge az érzékenységük a csillagászatban nagyon fontos H-alfa tartományban (656nm), amelyen a piros emissziós ködök sugároznak. Ennek oka az eredetileg a gépvázakba épített IR-blokk szűrő agresszív blokkoló hatása miatt van, amit annak cseréjével tökéletesen orvosolni lehet. Az átalakítás során a Baader speciálisan erre kifejlesztett szűrője kerül beépítésre, mely teljes mértékben átereszti a kívánt hullámhossztartományt. Így pl. egy Canon EOS 550D-ből egy kiváló asztrokamera lesz, mellyel gyönyörű felvételeket készíthetünk pl a Lófej-ködről, vagy bármely halvány emissziós ködről egyaránt. Szűrőcsere nélkül csak a legfényesebb emissziós ködök örökíthetők meg, nem igazán szép eredménnyel.

    Mindezek mellett még az érzékelőt hűtötték is ez is bevett dolog a komolyabb asztrofotósok körében.

    Az össezs expoziciós idő 112 perc de ezt ti is értettétek max az lehet az érdekes hogy ne egybe gondoljátok, hanem pl 120X1 perc és ezeket átlagolja ki a megfelelő progikkal amit itt ír:process w DSS,PI, PS5
    Többek között nem csak a normál expozíciókat fotózta hanem arra is tesz utalást hogy készített sötétképet és bias képet is.
    Ezeknek a részleteibe nem megyek most bele.

    A mechanika egy Astrotrac TT320X-AG volt ami szépen tudja már követni az égi elfordulást bár lentebb utal arra hogy csak a sima óragépes követése volt autoguide nem. A nagyon pontos követéshez az autoguide viszont elengedhetetlen, szóval a ténylegesen hosszú expos képekhez az kell. Így feltételezem hogy itt max 30-60mp képek készültek.
    Ami nekem van mechanika az se mondható rossznak azért a közel 200k-ért amibe kerül de autoguide nélkül csak fotógépet feltéve rá már olyan 30-60mp közötti idő esetén is előfordul hogy egy picit hibázik a követés. Persze amikor a főműszert rakom fel rá ami egy elég méretes darab akkor is kimondott guide nélkül olyan 1 percet tudok exponálni gond nélkül de akkor is kb 8-10 képenként 1 megy a kukában mert a periódushiba miatt van egy pici hiba a képen.

    Remélem elég kimerítő volt a válasz:)