-
mm.. még mindig csak kapisgálom, ha nem baj kérdeznék tovább :)
"Ha a RAW-ból átkonvertálod sRGB-be, akkor ott 0,255,0 lesz az érték. Ha AdobeRGB-be, akkor ott nem az lesz, hanem valami más."
Azt hittem a színértékek nem lesznek különbözőek, merthogy " a színprofil nem konvertál".. akkor ez a kiejlentés gondolom nem állja meg a helyét (?)
Viszont akkor az AdobeRGB-s színterű kép esetén esetében ez gondolom csak kisebb érték lehet mittomén 0,200,0 (?).. gondolom én ezt abból hogy az AdobeRGB színtér háromszögén belül ha megnézem hol helyezkedik el az sRGB színtere és azon belül hol van annak a 0,255,0 pontja, akkor az csak kisebb lehet az AdobeRGB- 0,255,0 pontjához képest (?)
Most hirtelen annyi volna még a kérdésem hogy..
- az oprendszerben (xp) a Megjelenítés tulajdonságai….. Színkezelés fülön megadom azt a profilt amit a kalibráló eszközöm létrehozott, mást kell-e állítanom? Gondolom nem, mert ez csak annyit mond meg a monitornak hogy amit ő kiküld színkódot azt hogyan módosítsa hogy amit kibocsájt azt legalább "helyesen" tegye(?)
- ezekután programonként kell beállítanom a képmegjelenítés mappelését..
- PS-ben a Color Settings beállításoknál amit beállítok Working Space (AdobeRGB)-nek gondolom csak az új fájlok esetében van jelentősége, egy meglévő kép megnyitásakor nincs hatása magára a megjelenítésre (?)
- Amikor egy sRGB fotót megnyitok PS-ben, a beállítás szerint rákérdez hogy a beépített profilt használom-e, konvertálom work space-be vagy nem használok színmanagementet.. ilyenkor én mindig meghagytam a saját profiljában, de most kipróbáltam, ha átkonvertáltatom vele megnyitáskor az sRGB-t Adobe-ba, semmi különbséget nem látok a megjelenítés tekintetében (a konvertált és a konvertálatlan között)… ezek szerint amit te említettél mappelés („akkor azon múlik, hogy mit látsz, hogy milyen mappelést használsz”) az valami más beállítás?
- Tegyük fel hogy jó a mappelés beállítása minden programnál.. akkor elvileg a kisebb színterű monitoromon csak a monitorom színterén kívüli színeket fogom nem helyesen látni.. az a kérdés hogy amit nem látok helyesen (gondolom a gamut warning megmutatja melyek azok a színek) azzal mit tudok kezdeni adobe rgb színtérben matatva? Mert bármit matatok vele, max csak sRGB-ben megjelenítve lesz olyan mint amit én a monitoromon látok belőle.. AdobeRGB-ben, nyomtatva azok a szinek élénkebbek lesznek elvileg (?)