-
Először is köszi, hasznos információk és kezd már derengeni de még nem mondanám hogy világos :):) .. részben az általad írtak alapján futnék még egy kör csak hogy jól értem-e.. bocs ha valamit nem
Az első cél ugye az lenne hogy, ha lefotózok valamit majd azt megjelenítem a monitoromon akkor színhelyes képet lássak. Másodszor ha elküldöm nyomtatni akkor szintén színhelyes képet kapjak, illetve ha felrakom a netre, akkor mások is (nagy átlagban) közel helyes képet kapjanak.
Ha az „eszközeimet” nézem a színvisszaadási képesség tekintetében kb:
- a valóságnak van ugye a legnagyobb gamutja
- a fényképezőgépemnek valamivel kisebb
- AdobeRGB, papír
- sRGB, Monitor
Vagyis elvileg nem tudom reprodukálni a valós színeket (?), maximum a monitorom által megjelenített színeket tudom papíron jól kinyomtatni (?)
Ha a monitorom vacak, kisebb a színtere mint a nyomtatóé, akkor hiába dolgozom Adobe RGB work spaceben, hiszen nem a helyes szineket látom.. vagy nem jól gondolom? Úgyértem hiába nagy a work space ha amit látok a monitoron az nem lehet ugyanaz mint amit kinyomtatok.. így akkor helyes sem lesz mert amit én szerkesztek egy nagyobb színtérben azt nem jól jeleníti meg a monitorom.. vagyis elvileg a monitoroménál nagyobb színtér szineit nem is láthatom (?)
mondjuk ez nem áll még össze egészen hogy hogyan tudok egy, a monitoroménál nagyobb színtérben matatni.. hoygan tudok olyan színekkel bánni, „rajzolni” amit az nem képes megjeleníteni
A folyamat:
- Oprendszer+Monitor: kalibráló készülékkel létrehozok egy színprofilt a windows számára, hogy az hogyan korrigálja a monitornak kiküldött jeleket a legjobb látható színhűség érdekében. De még így is csak korlátozottan látom a színeket, például a legzöldebb zöld (0,255,0) pixel megjelenítésekor a monitorom valójában nem a legzöldebb zöldet jeleníti meg, csak azt amire képes.
- tegyük fel, helyesen kalibrált fényképezőgéppel (megfelelő fehéregyensúly, expozíció mellett) készítek RAW-ban egy képet a valóságban létező lehető legzöldebb falról. A rendelkezésemre álló fizikai eszközök közül a legnagyobb színtérben tárolom így a képet
- Áttöltöm a képet a szgépre
a/ A raw-ból kimentem TIF-be, AdobeRGB színtérben. A kép információtartalma: minden pixel színkódja rgb-ben: 0,255,0 + a kép AdobeRGB a színtérben van
- Ha megjelenítem a windows képmegjelenítővel a képet, akkor kiolvassa a képből a pixel információkat (és elvileg figyelmen kívül hagyja a színteret (?)), majd a korábbi kalibráló profil figyelembevétele mellett megjeleníti a monitoron
- Elvileg egy olyan képet kellene látnom ami a monitor által előállítható lehető legzöldebb képet mutatja, mindenhol 0,255,0 (de nem a fal valós színe)
b/ A raw-ból kimentem TIF-be, sRGB színtérben. A kép információtartalma: minden pixel színkódja rgb-ben: 0,255,0 + a kép sRGB a színtérben van
- Ha megjelenítem a windows képmegjelenítővel a képet, akkor kiolvassa a képből a pixel információkat (és elvileg figyelmen kívül hagyja a színteret (?)), majd a korábbi kalibráló profil figyelembevétele mellett megjeleníti a monitoron
- Elvileg egy olyan képet kellene látnom ami a monitor által előállítható lehető legzöldebb képet mutatja, mindenhol 0,255,0 (de nem a fal valós színe)
ilyen módon „a” és „b” verziók között megjelenítsében nem kellene hogy különbség legyen ugyanazon a monitoron, ha jól gondolom maga a windows nem végez mappelést (?).. legalábbis az egyszerű monitor színprofil megadáson kívül nem találtam semmi mást.. viszont mégis van különbség a lentebb látható kép szerint csak azt nem vágom miért
c/ Ha PS-ben jelenítem meg ugyanezt a két képet:
- a PS kiolvassa a pixelinformációkat (0,255,0) és a színteret.
- És igazából itt már nem értem hogy mi történik a PS-ben hoygan veszi figyelembe a kép színterét és a színinformációkat ahoz hogy megjelenítse a képet a monitoromon (nem a színtérkonverzióra gondolok )
- Ha jól gondolom akkor PS-ben a workspacenek egy meglévő kép szerkesztésekor nincs szerepe a megjelenítésben ha a megnyitáskor a kép beépített színprofilját használjuk.. és ha így van akkor hol és mit kell neki megmondani hogy a helyes szineket lássuk? és már kezdem elveszteni a fonalat abban is hogy mi a "helyes" :D egy adott RGB kódú színt kb 4 féleképpen tudok láttani a monitoromon függően a színtértől és a proof tól :).. de ha jól értem akkro az egyik sem a valóságos RGB szín csak amennyire a moniotorom meg tudja közelíteni :)
- Azt sem érzem igazából hogy ha a színtér megadása nem konvertál szineket, akkor miért van Convert to profile parancs és külön Assign to profile parancs? Elvileg nem csak azt közöljük a képben egy adott megjelenítő eszközzel hoyg a 0,255,0 színű pixelt a színtérnek megfelelő módon kezelje?
- itt egy kép hogy mi történik (mit látok belőlük) a folyamat során két kép esetén: összehasonlítás
lehet túlbonyolítom ezt az egészet és pár dolgot már jobban látok de valahogy nem akar teljesen összeállni a kép :D:D