-
:) hát legyen.. átnyálaztam egy rakás cikket meg fórumot hogy jobban megértsem a színterek, színprofilok témakörét de nem nagyon állt még össze a kép :)
Többnyire innen próbáltam okos lenni: Színkezelés I. - Alapok
szóval..
1. ha jól gondolom akkor minden eszköznek (fényképezőgép, monitor, nyomtató..stb) van egy meghatározott színtere ami gyakorlatilag az a színtér amin belül az adott eszköz képes a színeket kezelni.. ami ezen kívül van azt nem képes leképezni illetve megjeleníteni (?)
2. a színprofilok azt mondják meg hogy az adott eszköz hogyan jelenítse meg a színeket (megmondja hogy mennyivel kell eltolni a színeket hogy helyes színek "jöjjenek ki belőle") (?)..
3. a monitor színkalibrálása (eszközzel) arra való, hogy létrehozzon egy színprofilt az oprendszer (ill képszerkesztők, megjelenítők) számára.
4. bekalibráltam a monitoromat (crt) Colorvision Spyderpro-val.. majd a létrejött színprofilt megnéztem egy progival:
.. elvileg a legnagyobb patkó alakú szines paca az elméleti legnagyobb színtér.. látszik mekkora területet fog át az AdobeRGB, sRGB valamint a monitorom..
namost az nem világos, hoyg ha csak ekkora területet képes megjeleníteni az elméleti színtérből, akkor hogyan látom mégis a képernyőmön az elméleti színteret?
5. ha a monitorom sokkal kisebb színteret képes megjeleníteni mint az AdobeRGB akkor pl PS-ben miért javasolják WorkingSpace-nek AdobeRGB-t beállítani ha úgysem látom azokat a szineket amiket ez a színtér lefed?
6. A gépemmel (Nikon D80) állványról, szobában, változatlan megvilágítással csináltam ugyanarról a témáról kétféle színtérbeállítással képet (fgépen a képkészítés előtt beállítva).. a meglepő számomra az volt hogy az Adobe RGB-ben készített kép hisztogramja sokkal „nyomottabb”.. pedig azt gondoltam volna hogy pont fordítva lesz, hiszen az AdobeRGB elvileg nagyobb színtér mint az sRGB. .vagyis arra számítottam hogy AdobeRGB-ben készítve a képen több árnyalat és szín lesz mintha sRGB-ben lett volna rögzítve.. és persze lehet nem jól értelmezem a hisztogramot de mintha pont fordítva lenne (??)
7. azt olvastam hogy a színprofil állítása „nem színkorrekció, csak a színek látványának megváltoztatása”.. de ha így van akkor hogyan kapok mégis eltérő hisztogrammal rendelkező képet a 6. pontban leírtaknál? (ok hogy másképp látnám de akkor elvileg azonos hisztogramjuknak kellene lenni nem?)
8. pár helyen azt tanácsolják hogy a fgépről áttöltött képeket AdobeRGB-ben tároljuk, majd attól függően hogy hová szánjuk (netes megjelenítés, nyomda stb) mentsünk belőle megfelelő (pl sRGB) profilba átkonvertált képet is.. de mi értelme van ha már a szerkesztésnél nem az AdobeRGB színteret látom csak egy sRGB-hez közelit? Vagyis már eleve helytelen színeket látok egy AdobeRGB-be állított kép szerkesztésekor/megjelenítésekor?