• G_ArchAngel #20908
    Nem az hat megalazoan, mert nem lehet ezeket osszemerni targyfotokkal, makrokkal, termeszet, sport, netan riportfotokkal, hanem az, hogy sokaknal (like me) a technika sokkal fontosabb osszetevo, mint a kisholgynel - aki nem jart tanfolyamokra, iskolaba, senki nem tanitott neki semmit, kizarolag onkepzessel jutott el erre a szintre...

O is 4 eve kezdte, mint en - en elolvastam tobb tucat konyvet technikarol, fototortenelemrol, kepelemzesrol, kepszerkesztesrol, magazinokat lapozgatok, honlapokon logok nap, mint nap - az elmeleti tudasom valoszinuleg nagyobb, mint az Ove. Elvegeztem egy analog fekete-feher fotostanfolyamot es egy fotoriporter kepzest. Valamennyire ertek a PS-hez is. Talan a fenyekhez is.

Termeszetesen elfogadom, hogy Gardi Balazs, Sopronyi Gyula, Dezso Tamas jobb es rutinosabb fotoriporter, mint en valaha is lehetnek, elfogadom, hogy vannak tehetseges emberek, akiknek ez a verukben van es eroltetett tanulassal sem lehet az O szintjukre eljutni. Mintahogy Steve McCurry portreit sem fogja a legtobb atlagon feluli fotos sem utolerni.
    De nem is ez a lenyeg.
    A "megalazas" annak szol, hogy itt osztjuk az eszt PS-rol, objektivekrol, konyvekrol, vazakrol, holott lehet elotte onmagunknak kellene felmerni, hogy mit is tudunk felmutatni...?
    Sokan anno (talan en is) leszoltuk par kezdo kepeit, Ok elvandoroltak egy masik topicba, s kozuluk 1-2-en jobb kepeket keszitenek, mint ami ebben a topicban feltunik idonkent.
    Merthogy nem divat mostnaban ide kepeket betenni.
    Vagy annyit ernek az idejarok fotoi, hogy nem merjuk forumokon felmutatni? Hatha ellopjak az otleteinket?

Magamat ostorozom tovabb inkabb: nyilt titok, hogy nem keves penzem all fototechnikaban, mondhatni sznob modon ragaszkodtam az L-es objektivekhez. Jobb fotoim lettek ezaltal? Nem. Elerem a kitobjektives leanyzo kepeinek muveszi szintjet (jelentsen ez akarmit is)? Nem. Elegedett vagyok a fotoimmal? Nem.

Rengeteg penzt es idot oltem a fotozasba, megsem latom az alagut vegen a fenyt.
    Kerdezzetek meg Danit, hogy milyen terveink voltak az iskola alatt es mennyi pozitiv visszajelzest, biztatast kaptunk. Szemely szerint a zarovizsgan is.
    Egy pillanatig sem gondoltam, hogy a Newsweek fotosa leszek, de arra sem, ahol most tartok.
    Miota vege az iskolanak, nincs ertelmes fotom.
    Persze masok szerint vannak, de ugyanaz a bajuk - London egyik legnagyobb grafikai studiojaban dolgozik egy magyar srac, aki megmutatta a fonokeinek, szerintuk minden kepemmel ugyanaz a baj: nagyon sterilek, kiszamithatoak, nincs bennuk semmi plusz...
    Ez az amit nem lehet tanfolyamon megszerezni, de a 20 eves eves lanyban megvan. Lehet csak annyival vagyok kevesebb, hogy lusta vagyok tovabbgondolni a lehetosegeimet.
    Mindenesetre szamomra ez megalazo, akarhogy is ertsuk.