25245

• Editthy #20920
    pár kép vegyesen az elmúlt időszakból...

Győr, Kossuth Lajos híd

Győr, vadles

Margit-sziget -külső felvételezés- pan100-as filmről szkennelve

Ez a kettő meg egy műtermi sorozatból:

ennek a sorozatnak a többi képét itt találjátok:http://www.koleszafoto.hu/modellbook_24.html
  • efem
    miket ki nem talalnak...
  • Gabo
    No, ezért hajtogatom Én is azt, hogy a fényképezőgép csak eszköz, ami igazán fontos az az, hogy ki használja és hogyan.
    Persze más ezt valakitől hallani és megint más az, mikor saját magunk is belátjuk.
    Ezért tör rám az idegrángás, mikor egy fotó kritikájánál valaki a képzajt, ca-t, a objektív torzítását, vagy egyéb, első sorban technikai oldalra tartozó dolgot kezd el firtatni. Hiszen a lényeg nem ez.

Persze az ember hajlamos túl görcsösen a tanult, megszokott fogásokhoz ragaszkodni. Ezért kell néha, hogy valami vagy valaki felrázza. Lehet, hogy ez meghasonláshoz vezet, de ha valakinek sikerül túljutni ezen, az egész biztos, hogy a hasznára válik. Segít új szempontok alapján értékelni mások és a saját munkáját is. (Ezért szajkózom azt is, hogy az ember legyen saját maga legnagyobb kritikusa...)
    Ezért mondtam azt, hogy ennek nem megalázólag, hanem sokkal inkább inspirálólag kellene hatnia.
  • BiG G
    rengeteg igazság van ebben a kommentben.
  • Garf
    hát én kiváncsi is volnék a véleményetekre, meg amugy is. pezsdítsük a topicot :D (remélem lehet flickrről linkelni)
    Halálmadár(érettségi feladat volt médiaismeretből. Szópárok kellettek...halálmadár-madárhalál volt az egyik. ez az egyik darabja.)
  • Blasta
    Amúgy örülök neki, hogy többen is így gondolják, ahogy.
    De leírni egy fórumra illetve alkalmazni/így fotózni még nem ugyan az!

Nekem sem véletlenül van már évek óta kitobim és 28-135-öm, mert a fotóimon nem azt érzem, hogy "ejjj, ez a fotóm is csak azon a rohatt "L" betűn és plusz 6 megapixelen múlt", hanem azt, hogy amíg a béka segge alattinak érzem a "tehetségem" minek a technikára sokszázezreket költeni. Pláne akkor, ha egyelőre még 70-30 arányban áll a hobbi a munkával.

Szal csak így tovább mindenkinek, képeket akarunk ide bele a topikba, csak ennyit szerettem vón, kéremkaccsoljaki.
  • Blasta
    [ELÉRZÉKENYÜLVE TÖRÖLGETI KÖNNYEIT A 20d-JÉRŐL SAZ ARCÁRÓR] :)))))

Úgy legyen ahogy írod! ;)
  • Timber
    Szia!

Mashol mas tema miatt irtam en is egy hasonlot (bar mas a tema... de van kozos keresztmetszet :D)

"Pentax vs Canon vs Nikon vs Anyamkinja... Sokszor belementem en is ilyen vitakba. Sokszor mikor valaki megkerdezi, hogy milyen gepet vegyen Xe forintert jon egy ket ember akik a tobbiek ajanlatat hujesegnek, szarnak tartjak mert az XYZ gyarto gepe sokkal jobb. Mar elnezest. Bullshit!

Nincs tokeletes gep. Nincs A FENYKEPEZOGEP ami mindenkinek jo. Emberek vagyunk kulonbozo igenyekkel, kulonbozo izlessel es kulonbozo ertekrendekkel. Nekem a Pentax K20D a gep amivel tokeletesen meg vagyok elegedve. Mentoromnak a Canon EOS350D, apamnak a Nikon D70s (bar kacsingat a D200 fele...), Djulus haveromnak az Olympus E400. Kinek van igaza akkor? Mindenkinek. A gepet TE valasztod es tok mindegy mit valasztasz mert jo lesz. Hany peldat mutassak amikor egy olcsobb felszerelessel is olyan kepeket csinalnak amikrol legtobbunk csak almodik? En Canon EOS350D-rol valtottam Pentax K10D-re tavaly szeptember 4-en. Azota jobb kepeket csinalok? Nem. Ha Canon EOS 1Ds Mark III lenne a kezembe f2.8-as L-es optikakkal jobb kepeket csinalnek? Nem. Ha Panasonic TZ-3-al fotoznek rosszabb kepeket csinalnek? Nem. Mellesleg az utolso gep van is nekem es semmivel nem csinalok jobb kepeket a K20D-vel mint a TZ3-al. Akkor miert van Pentax K20D-m? Mert megtehettem es mert ad olyan kenyelmi funkciokat amiket EN szeretek. Mert egy sznob g**i vagyok aki a Praktica MTL5 ota imadja az SLR feelinget. Miert pont K20D es miert nem K100D vagy istD? Mert tovabbra is egy sznob g**i vagyok aki szereti azt ha a szamara elerheto legjobb van a kezeben.

Anno valtottam Canonrol Pentaxra. Szuksegem volt a valtasra? Fotozas szempontjabol nem. De megis. Miert? Mert nem tudtam azonosulni a Canonnal. Mint markaval. Meg mert kezembe fogtam a K10D-t, meglattam a GP packot es beleszerettem. Igen. Erzelmi dontes volt. 100%ban. Azt hittem majd ezzel jobb kepeket csinalok? Nem. Engem a PK bajonett vs Canon EF bajonett (mert a bajonett az EF es nem EOS...) 'tamogatottsaga' tetszett es a K10D fogasa. Mai napig ha a kezembe fogom a K10D-t vagy a K20D-t mostmar egy elmeny. Nekem. Es ez a legfontosabb. Erezd magad kenyelmesen a gepeddel.

Emlitettem mar a Mentoromat. Van aki ismerheti van aki nem. Solymosi Réka / Rékuc / Miau / Szefi. Biztos láttátok már fotóit. Ha máshol nem akkor itt a savazz.hu-n. De íme a galériája. És íme az enyém. Neki a teljes felszerelése (Canon EOS350D, Sigma 18-50, Sigma 70-300, Canon 1.8/50) került annyiba mint nekem csak a gépváz (K20D). Mégis a legrosszabb fotója is jobb mint nekem a legjobb. Miért? Mert nem az számít mi van a kezedben. Az számít mit tudsz vele csinálni. Én imádok vele járni fotózni mert tanulok tőle. Higgyétek el semmivel nem csodálatosabb neki a világ mint nekem, semmivel nem izgalmasabb, semmivel nem színesebb, semmivel nem több. Csak Ő jobban ragadja meg. Majd talán egyszer én is.

Hiszek benne, hogy teljesen mindegy, hogy ki mivel csinálja. Csak élvezze. Engedje szabadon saját magát és ne szorítsa be magát olyan mesterségesen generált korlátok közé mint a felszerelés. Anno a festők sem azon agonizáltak, hogy most nyúlszőr ecsettel vagy mókusszőr ecsettel fessenek... csak festettek. Ki tehetségesebben ki tehetségtelenebbül. Ugyanígy vagyunk mi is. Fotósok. Amatőr (azaz Hobbi) vagy Profi fotósok. És itt a profit úgy értsétek ahogy a szó valójában van. Profi. Azaz a fotózás a szakmája. Ugyanúgy vannak tehetséges amatőrök és tehetségtelen profik. A gond akkor van ha az ember nem tudja felismerni (vagy még rosszabb amikor beismerni), hogy Ő hova tartozik. Ekkor lehet mondani, hogy persze mert a felszerelésem... BULLSHIT! Van ismerősötök akinek sokkal rosszabb gépe van mint nektek? Biztos van. Menjetek el fotózni. Cseréljetek gépet. Ő csináljon a te gépeddel te az övével. Ugye tudod az eredményt?

Komolyan torkig vagyok attól, hogy egyesek azon vitáznak, hogy a Canon, a Nikon vagy a Pentax a jobb. Mindenki vegye meg azt a gépet amit SZERET. Szarjon a megapixelekre, szarjon a zoomra, szarjon a zajra. Szeresse a gépét és tudjon vele közösen, együtt és élvezettel fotózni.

És ha valaki ajánl egy gépet a másiknak akkor engedjük már meg embertársunknak azt, hogy neki az legyen a véleménye... "

A gond: Tul sokat ragodsz te is es en is azon, hogy mitol lehetne jobb a kep, pedig lehet csak annyit kene tenni, hogy hagyni neha hadd ragadjon magaval a fotozas elvezete. Leszarni magasrol a tanult beallitasi kotelezettsegeket, nem nezni milyen modban milyen beallitasokkal csinalod... csak arra figyelni, hogy a pillanat amit megfogsz az ott legyen. Sokszor en is azon kapom magam, hogy allitgatom ide oda a beallitasokat mert, hogy ide az kellene oda az... es a vegen elmulasztom a temat. Nemreg fotozgattam a nagy Zeiss obikkal es azt vettem eszre, hogy akkor mikor tekerek es kapasbol lovok amikor elesnek tunik akkor sokkal jobbak lettek a kepek mint akkor mikor meg utana elkezdtem finomhangolni az elesseget meg ketelkedtem abban, hogy most biztos eles?

Sokszor sajat magunk allitunk sajat magunknak korlatokat azaltal, hogy gorcsosen le akarjuk rombolni ezeket a korlatokat. :D
  • Blasta
    Jahogy az tudva levő, hogy 4 éve kezdte.
    Ok, akkor nemtom :D

A lényeg, hogy felismerted: a technika nem kárpótolja a tehetséget.
  • Roger6
    Idézem Angelt:

"Ő is 4 éve kezdte, mint én..."
  • Blasta
    Lehet, hogy csak korábban kezdte mint Te :)
    Kitartás!
  • Roger6
    Ez szép gondolat, és egyetértek veled Angel! Sok sikert külföldön (azért ezzel elégedett lehetsz kicsit, nem?)
  • G_ArchAngel #20908
    Nem az hat megalazoan, mert nem lehet ezeket osszemerni targyfotokkal, makrokkal, termeszet, sport, netan riportfotokkal, hanem az, hogy sokaknal (like me) a technika sokkal fontosabb osszetevo, mint a kisholgynel - aki nem jart tanfolyamokra, iskolaba, senki nem tanitott neki semmit, kizarolag onkepzessel jutott el erre a szintre...

O is 4 eve kezdte, mint en - en elolvastam tobb tucat konyvet technikarol, fototortenelemrol, kepelemzesrol, kepszerkesztesrol, magazinokat lapozgatok, honlapokon logok nap, mint nap - az elmeleti tudasom valoszinuleg nagyobb, mint az Ove. Elvegeztem egy analog fekete-feher fotostanfolyamot es egy fotoriporter kepzest. Valamennyire ertek a PS-hez is. Talan a fenyekhez is.

Termeszetesen elfogadom, hogy Gardi Balazs, Sopronyi Gyula, Dezso Tamas jobb es rutinosabb fotoriporter, mint en valaha is lehetnek, elfogadom, hogy vannak tehetseges emberek, akiknek ez a verukben van es eroltetett tanulassal sem lehet az O szintjukre eljutni. Mintahogy Steve McCurry portreit sem fogja a legtobb atlagon feluli fotos sem utolerni.
    De nem is ez a lenyeg.
    A "megalazas" annak szol, hogy itt osztjuk az eszt PS-rol, objektivekrol, konyvekrol, vazakrol, holott lehet elotte onmagunknak kellene felmerni, hogy mit is tudunk felmutatni...?
    Sokan anno (talan en is) leszoltuk par kezdo kepeit, Ok elvandoroltak egy masik topicba, s kozuluk 1-2-en jobb kepeket keszitenek, mint ami ebben a topicban feltunik idonkent.
    Merthogy nem divat mostnaban ide kepeket betenni.
    Vagy annyit ernek az idejarok fotoi, hogy nem merjuk forumokon felmutatni? Hatha ellopjak az otleteinket?

Magamat ostorozom tovabb inkabb: nyilt titok, hogy nem keves penzem all fototechnikaban, mondhatni sznob modon ragaszkodtam az L-es objektivekhez. Jobb fotoim lettek ezaltal? Nem. Elerem a kitobjektives leanyzo kepeinek muveszi szintjet (jelentsen ez akarmit is)? Nem. Elegedett vagyok a fotoimmal? Nem.

Rengeteg penzt es idot oltem a fotozasba, megsem latom az alagut vegen a fenyt.
    Kerdezzetek meg Danit, hogy milyen terveink voltak az iskola alatt es mennyi pozitiv visszajelzest, biztatast kaptunk. Szemely szerint a zarovizsgan is.
    Egy pillanatig sem gondoltam, hogy a Newsweek fotosa leszek, de arra sem, ahol most tartok.
    Miota vege az iskolanak, nincs ertelmes fotom.
    Persze masok szerint vannak, de ugyanaz a bajuk - London egyik legnagyobb grafikai studiojaban dolgozik egy magyar srac, aki megmutatta a fonokeinek, szerintuk minden kepemmel ugyanaz a baj: nagyon sterilek, kiszamithatoak, nincs bennuk semmi plusz...
    Ez az amit nem lehet tanfolyamon megszerezni, de a 20 eves eves lanyban megvan. Lehet csak annyival vagyok kevesebb, hogy lusta vagyok tovabbgondolni a lehetosegeimet.
    Mindenesetre szamomra ez megalazo, akarhogy is ertsuk.
  • ivjoe
    Hmmm, 20 éves, asszem nyáron kinézek Angliába. :D
  • Gabo
    Látványosak, igényesek a fotói. Látszik rajtuk, hogy van érzéke és tehetsége a témához.

De ettől miért kellene bármelyikünknek kevesebbnek éreznie magát?
    A magam részéről azért fotózok, mert örömet okoz. Szeretem megmutatni másoknak is azt, ahogy a világot látom. Gondolom ezzel nem vagyok egyedül.
    Mindig lesznek jobb fotósok többségünknél, de ennek inkább ösztönzőleg kellene hatnia, mint megalázóan.
  • tugyiti
    jaj [iriTY]
  • G_ArchAngel #20904
    A felszerelese is erre utal:)
  • 30Dani
    Feltűnően sok csajt fotózik. Sok a PS. Biztos gazdag.
    [próbál valamibe belekötni]
  • G_ArchAngel #20902
    Nem akarom a holgy erdemeit csokkenteni, de nagy elony, ha valakibe genetikailag kodolva van a smink/hej/kiegeszitok/ruha helyes hasznalata...

Ezt a hatranyt soha nem dolgozom le, mert "felmelegedni" nem vagyok hajlando:)
  • Roger6
    Azért anélkül is ért hozzá szerintem (bár elég sok a PS, de nekem tetszik).
  • 30Dani
    Azért körvaku pl. befigyel
  • The Garrett
    hmm kb 5 percig kerestem fenykepezogepet kukaba kidobos smiley-t de nemtaláltam, ugyhogy csak

nemsemmi. Es ahogy beleolvastam a vele készült cikkbe, még fényeket sem használ semmi 'extrát' ugyhogy leakalappal. :/
  • 30Dani
    Ilyenekkel haggy, montammá :C
  • Roger6
    Baszki milyen képei vannak! Valamit tudhat!
  • G_ArchAngel #20896
    Kisse megalazva erzem magam, remelem Ti is ezt erzitek...
  • G_ArchAngel #20895
    Victoria Sims, 20 eves, 350D + kitobjektiv, D50 + kitobjektiv:

Deviantart
    Flickr
  • GregSB
    Ingyen sör!
  • efem
  • desigo
    Nagyon nézegethetitek az egymás által linkelt oldalakat
  • BiG G
    braeking nuwz!1
  • 30Dani
    link
  • efem
    :D
  • Dzsini
    [URL=http://index.hu/sport/gerely080520/]"...nem vagy elég közel"[/URL]
  • Galy
    nájszos!
  • DJ RX7
    nagyon baba!
  • Lullaby
    szép sima a bőrük (:
  • G_ArchAngel #20884
    3 oldalt birtam megnezni...
  • efem
    easyjet fotopalyazat
  • Gabo
    Nálam megvan a "Hűha!" faktor mind a két sorozatnál! Tecc!
  • Gabo
    Jellemző, a nőket egyből észrevetted, de az én képeimet már nem.