G_ArchAngel#16747
1., jók a beállítások vagy az utólagos vágás a kompozició érdekében
2., a fekete-fehér jobban hat az érzelmekre (ha jól konvertálják), mint a színes
3., szépek a modellek
utómunka nem nagy "vaszitdasz", 95%-ig a helyes beállítással, jó fényekkel és ügyes RAW-konverterezéssel megoldható...
innen két út van:
- használsz effekt plug-int PS-hez, ami megcsinálja a fényáttöréseket, elmosást, hasonlókat, stb. több-kevesebb sikerrel
- maszkolsz és rétegelsz:) - tehát megfelelő helyeken látszatod a saját magad kicsi kezeddel kreált módosításokat (bababőr+éles szem)
(vagy van az egyszerű megoldás, a Sötét Oldal - áttolod a képet egy szűrőprogramon (ami nem erre lett kitalálva), aztán kapsz egy porcelánbabát részletek nélkül...)
ha szeretnél későbbiekben minőségi portrékat készíteni, akkor a 2. megoldás felé menj: legyen a fotód tökéletes:
- helyes fénymérés, jó fehéregyensúly, szép fények, jó sminkes, ha nem steril stúdiót választasz, akkor ízléses és izgalmas háttér, szép és fotogén modell, akivel egymásra tudtok hangolódni, no és persze egy jó objektív, mert gagyizoom-mal 8mpx-es képet nem tudsz jót készíteni még a 30D-del sem:)
Érdemes mind RAW-ban, mind a gép által felajánlott PictureStyle-ok között található Portrait üzemmódban lőnöd, hogy legyen mihez viszonyítanod a RAW konvertálásnál...
van két oldal, talán ott találsz az utómunkáról érdekességeket: tutorial.hu és digiretus.hu
amúgy fekete-fehérbe sem észnélkül konvertálunk ám:)
vagy PS-ben channel mixer, vagy curves/levels színcsatornánként, esetleg jobb RAW-konverter, ahol tudsz csatornánként állítani desaturate után...
vagy egy olyan PS plug-in, ami akár a választott fekete-fehér analógfilmnek megfelelő hatást dob a képedre...
(persze én ehhez hülye vagyok, de másoktól így hallottam:D)