• G_ArchAngel #13972
    DecenS/Ákos,

Először is gratulálok a gépedhez, és üdvözöllek a dSLR tulajdonosok világában.
    Te kérted, így megpróbálok építőjellegű kritikát - s bár igazad van, az a legény, aki állja a pofont, nem aki adja, de néha adni sem könnyű...

Nem vagyok profi, sőt talán a leggyakorlottabb amatőr sem ezekben a fotótémákban, de a így talán könnyebben tartok önvizsgálatot a Te képeiden kersztül is:)

#13955 - Felső kép:
    - tartalom: nekem erről az jutott eszembe, hogy esküvői fotókhoz szép helyszín, csak így üres... Amolyan minden van benne és semmi sincs, holott több külön álló részlet is van, ami helyesen komponálva hálás fotótéma lehet, így viszont kissé kaotikus...
    Ott van például a virág és a fények, amelyek tükröződnek az asztalban, vagy hátul a boltívek oszloppal, kisasztallal, székekkel.
    Külön-külön egységet alkotnak, de így egy "mindentegyképre" erőlködésnek tűnik.
    Van egy nagy igazság, amit építészként biztos hallottál már: "néha a kevesebb több..."
    - technika: gondolom fény nem volt sok, és teleállásban ennyit tud a legjobban nyitott rekesz a kitobin, de akkor ebből is tanulsz most - inkább támaszkodj vminek, vagy emelj az érzékenységen, de ezt sajnos lekell rekeszelni, hogy szebb eredményt kapj. Gyakorlással, vagy megtámasztva a gépet lehet rövídebb záridővel is fotózni.
    A fehéregyensúllyal érdemes kísérletezni, bár míg gyakorolsz addig az AWB 90%-ban jó eredményt ad.

#13955 - Alsó kép:
    - tartalom: katalógusfotó, bármelyik lakberendezési áruház kínálatába beférne:)
    középre komponált, szimetrikus - ha Te látnád valahol kinyomtatva, akkor a teljesítményt és az árat keresnéd a képen...
    - technika: technikailag ezzel az objektívvel kifogástalan fotó, nem égett be, valószínűleg ez a sárga az eredeti fény, szép plasztikus...

#13956 - Felső kép:
    - tartalom: én nem álltam volna meg, mert egyáltalán nem szép ez a lépcső, vagy e inkább ebből a perspektívából nem mutat semmit.
    Olyan érzésem van, hogy Neked a fények tetszettek meg, lefotóztad, de a gépen visszanézve már nem azt kaptad, mint amit vártál, átkonvertáltad ff-be, de ez sem segített a dolgon...
    - technika: kompoziciós gondok, máshonnan-máshogyan (bár én nem) fotóztam volna.
    Ha a lépcsőt erőlteted, akkor legalább a lapcsolót hagyd le belőle:)
    Jobb lett volna, ha legugolsz és alulról fotózod, hogy látszódjon a lépcső vonala.

#13956 - Alsó kép:
    - tartalom: ez mi? vmi modern telefon?:) Ha ilyet fotózol, akkor vigyázz, hogy nelegyen zavaros a háttér, mivel gondolom ez az obi nem képes szép elmosásra, inkább keress semleges hátteret...
    - technika: sajnos számomra értehetlen a ff-alkalmazása egy ilyen modern tárgynál, kiséé zavaros alatta a fa(talp?) is...
    Nem tele állásba fotóztad, de gondolom, akkor sem mosott volna szebben az objektív...

Elfáradtam...
    A többit később - vagy felhívlak, utálok gépelni:)