SEGÍTSETEK!
  • Molnibalage
    #177
    Mikorra kell? Mert először gondolkodásra szertnélek serkenteni. Az nem megoldás, hogy más csinálja meg helyetted az nem vezet sehová az életben sem.

    1. Függvénytábla, mechanikai rész. Az elején van a régiben. Mostanában kezembe került egy új kiadás. úgy láttam észre, hogy keményen bővítve lett. Ez jó. Persze a régi is bőven elég.

    2. Azért adok pár tippet, hogy gondolkozz is egy kicsit.

    "Mennyinek mérték a gravitációs vagy nehézségi gyorsulását annak az iskolának a tornatermében, ahol a mennyezetre erősített fonalinga 6 perc 41 másodperc alatt 100 lengést végzett?"

    Ez ugyebár akkor egy inga. Ez benne is van a függvénytáblában. Nos van egy időd és az események száma. Mi lesz a kettő hányadosa? Igen, frekvencia ami a periódus idő reciproka. Tehát f = 100/41 = 0,41 Ennek reciprok a periódusidő 1/0,41 = 2,439 sec. ---> Erre van egy összefüggés fonálinga esetén. T = 2 * 3,14 * gyök(l / g)

    A gond az, hogy hiányzik a fonál hossza... Ha az megvan akkor át lehet rendezni az egyenletet. Enélkül NEM lehet megcsinálni, ugyanis egy inga sajátfrekveciája az függ a gravitációtól és magától az inga anyagától és nagyságától is. (fonál inga esetén ez nem igaz, de gondolom feltűnt, hogy a nagy ingaróák ingái lassan lengenek...) Próbáld ki, lógass le kötél végén 1kg tömegű súlyt. Aztán változtasdt a kötél hosszát.


    A második példa megfogalmazása meg érdekes. Kissé mintha pontatlan lenne és nem igazán középiskolás anyag. Az nem fogalkozik pontszerű mozgásokon kívűl amennyire emlékszem. Miért is?

    A./ A kérdésben ott a válasz. A gömb tengelye egyhelyben áll és CSAK akörül forog.

    B./ A gömb pontjait haladó mozgást végeznek szerintem. (sajnos régen foglalkoztam mechanikával már...)

    C./ Ez megválaszolható. Az átmérő fele a sugár és ezen a karon hat az erő. A többi legyen a te dolgod.

    D./ A gömb tehetlenségi noymatéka a fv táblából: Teta = (2/5) * m * R
    Tehát tömeg, és sugár függvénye. Juhé, ismertek. Hajrá.

    E./ Itt a perdület tétel kell ami a hasolnít a Newton törvényekre. (valójában annak alkalmazása, de ezt most ne firtassuk...) Tehát F = m * a analógiából jön a M = Teta * beta, tehát Fogatónyomaték = teh. nyomaték * szöggyorsulás Teta a D./ pontban lett számolva és M a C./ pontban. Hajrá.

    F./ A beta (szöggyorsulás) állandó. Erre is van összefüggés a fügvénytáblában. szögelfordulás (fi) = omega_null * idő + 0,5 * beta * idő * idő
    Az omega_null az most 0.

    G./ Erre is szintén összeffüggés. beta = omega / (eltelt)idő Átrendezve Szögsebességet megkapod.

    F./ Az előző pontban számolt szögesebességből a forulatszám számítható. omega = 2 * 3,14 * frekvencia (f) ---> frekvencia megvan. Fordulatszám alatt gondolom a percenkéntit értik. f *60 = fordulatszám

    Remélem nem gépeltem el sehol. Jössz sok sörrel, főleg hogy holnap leszek 25...