Forever Living Products - vagyis mit tudunk az Aloe Vera-ról
  • DRFlame
    Hogy konkrétan milyen állításokkal fogsz találkozni, azt nem tudom, mivel én előadásra nem mentem el, mert addigra már elég alaposan utánajártam a dolgoknak. Az ismerősöm tájékoztatója után ejtettem is az egészet.
    Igazából meg kell érteni, hogy hogy működik a dolog, és utána magadtól látnod kell, hogy melyik állítás nem állja meg a helyét.

A termékekről nem tudok nyilatkozni, én az MLM-et mint üzleti lehetőséget vizsgáltam.

Ha azt akarod, hogy a jelenlévők lássák, hogy mekkora problémák vannak az MLM-el, ahhoz szerintem kevés 1-2 kérdés, ahhoz le kell vezetni az egészet.

Néhány MLM állítás, amivel eddig találkoztam:

"Ennek semmi köze a pilótajátékokhoz. Ez legális, a pilótajáték meg nem."
    Ez sajnos valóban legális, de ezzel még nem utasítható el az összehasonlítás, mert a struktúra teljesen ugyanaz, és az MLM tulajdonképpen ötvözi az üzletet és a pilótajátékot. (Az általad megtermelt pénz egy részét egyből beteszik egy pilótajátékba) Ezt korábban leírtam a ponteres példán keresztül.

"Az üzleti életben rengeteg piramis található, mégis csak az MLM-et vádolják ezzel. Például a munkahelyen a főnök-beosztott kapcsolat is piramis."
    A munkahelyen tudom, hogy ott vagyok alul, és nem kell beosztottakat szereznem azért, hogy megéljek. Nagyon fontos különbség az, hogy míg az MLM-ben végtelen piramisról beszélünk, addig egy átlagos munkahelyen szó sincs ilyenról. A kérdés, hogy MLM-ben ha alul vagy, mennyit keresel? Ez azért fontos kérdés, mert ha felrajzolsz egy MLM struktúrát akárhány taggal, a legtöbben alul vannak. Persze amikor bemutatják a lehetőséget, akkor a példában rengetegen vannak alattad. És ez azért van, mert a végtelennel dobálóznak, amit exponenciális növekedésnél nem szabad megtenni. X milliárd emberről is lehet szó, de azt sem szabad végtelennek tekinteni.

"Folyamatosan növekszik a tagok száma, így mindenki csak egy ideig van alul, ez pedig így egy befektetés"
    Az ilyen struktúra exponenciális növekedésre épül. Ez egy nagyon meredek növekedés. Érdemes egy grafikonábrázoló programmal megnézni egy exponenciális függvényt, és kizoomolni. Abból nagyon jól lehet látni, hogy amíg pár szintet nézel, addig nem olyan vészesek a számok, de később igen komoly emelkedés kezdődik. Ennek köszönhető az elméletileg nagy profit lehetősége. De sajnos ebben rejlik a legnagyobb probléma is. Mégpedig az, hogy nem tartható a növekedés. Pont emiatt nem működnek a pilótajátékok. Ha ez a növekedés valóban tartható lenne, akkor a pilótajátékok nyújtanák a legjobb befektetést. Sajnos sokan nem tudják, hogy mi a baj a pilótajátékokkal. Csak annyit tudnak, hogy illegális és kész.

"Próbáld csak ki! Nem veszíthetsz semmit"
    Ez kamu. Veszíthetsz pénzt, ha megveszel olyan terméket amire nincs szükséged. Veszíthetsz időt, ha próbálod fűzni az embereket, akiket egyébként többnyire már előtted mások is fűztek. És pont emiatt megromolhat a kapcsolatod ismerőseiddel, bár ez attól függ mennyire vagy agresszív.

"Ha rossz lenne az MLM, akkor nem használnák az ilyen nagy cégek, mint az FLP"
    Az FLP-nek az az érdeke, hogy minél több terméket eladjon, és erre az MLM tökéletes, mert mindenki rohan az ismerőséhez és nyomja a szöveget. Az FLP-nek ez nem kerül semmibe. Ez viszont nem a forgalmazóknak jó, hanem az FLP-nek.

"XY milliókat keres evvel"
    Egy-egy kiemelkedő példa semmit nem jelent. A régebbi ponteres leírásomból pedig az is látszik, hogy ahhoz, hogy 1 ember ilyen kiemelkedően sikeres legyen, rengeteg sikertelen ember kell a rendszerbe.

Ha az MLM valóban akkora csoda lenne, mint azt elég sokan gondolják, akkor mindent jobbá lehetne tenni vele.
    Például lehetne az utcaseprőket is úgy alkalmazni, hogy hozzák az ismerőseiket, és három szintig a fizetésük 5%-át ő kapja meg. Mennyit is keres egy utcaseprő, ha mindenki 3 másik utcaseprőt hoz be (és mindenki ugyanannyit dolgozik ugyanannyi pénzért)...

Az utcaseprőnk saját fizetésének 85%-át kapja meg egyből (mivel 3 szintig fizet felfelé, ezért a fizetéséből lejön 3*5%, amit fölötte kapnak meg)
    1. szinten kap 3*5%-ot=15% (a közvetlenül behozott tagok után)
    2. szinten kap 9*5%-ot=45% (a behozott 3 is behozott 3 másikat fejenként)
    3. szinten kap 27*5%ot=135% (azok is hoztak fejenként 3-at)

Tehát főhősünk megkeresi a fizetésének a 280%-át (85%+15%+45%+135%). Hát ez valami fantasztikus... 100%-ból csináltunk 280%-ot az MLM segítségével. Nem kell nagy ész ahhoz, hogy rájöjjünk, hogy itt valami nem stimmel. 100%-ból nem lesz csak úgy 280%. Az MLM 2 részre osztható: Az elvégzett munkára, és a pilótajátékra. Az elvégzett munka után mindenki megkapja a rendes fizetését (100%), ezután 15%-ot befizetünk a pilótajátékba, hogy utána alulról kapjunk 195%-ot a mások által befizetettből.

Az MLM-ben valóban van üzlet (ez teszi legálissá), de a nagy profit a pilótajátékban van.

Az a baj, hogy hiába mondsz bármit, sokszor nem is arra reagálnak amit mondasz, hanem lepattintanak valami maszlaggal. Persze egy próbát megérhet. Ha nekem az lenne a célom, hogy felnyissam az emberek szemét egy ilyen előadáson, akkor kérnék 5-10 percet arra, hogy levezessem az általa bemutattot MLM jutalékain keresztül az ő számaival az egészet, szétválasztva az elvégzett munka által keletkezett összprofitot, és a pilótajátékot amit utána ennek egy részével csinálunk. Erre nem tudom, hogy mennyire van lehetőség. Ha nincs, akkor legalább az ismerősnek megmagyaráznám.