Forever Living Products - vagyis mit tudunk az Aloe Vera-ról
-
lordolgok #564 Szia!
Ezt az adósságos témát szeretném egy kicsit kifejteni. Abban igazat adok neked, hogy lehet, hogy rossz ághoz csatlakozott be az ismerősöm, de mivel nem én vagyok ez a személy, nem tudom eldönteni. Nem az FLP-ben történt, de mivel az is mlm-cég, ezért hoztam fel példának. Lényeg az, hogy belépett ebbe a cégbe, és gyorsan el is indult a ranglétrán; 3 hónap után már elérte az ötszázezres visszaosztást, ezt tűzte ki első célnak, és igazgató is lett. Ezek után kezdődtek a problémák; addig albérletben lakott a feleségével, de ott van a "társadalmi elvárás", hogy néz már ki, hogy az igazgató egy lyukban lakik, ami ráadásul még nem is az övé? Irány új lakást keríteni, lehetőleg olyat, aminek a társalgójába be lehet csődíteni vagy 8-10 embert a kiscsoportos termék-, és cégbemutatóra. Ismerősöméknek kevés megtakarított pénze volt; bank és hitel, de meglett a ház. Noszogatás felsővonaltól, hogy ha már ilyen szép lakásod van, minőségi olasz bútorok kellenek ide! Újabb bank és újabb hitel, de legalább a minőségi olasz bútor megvan. Felsővonal ukásza: ide már csak egy plazmatévé és egy nem feltűnő, de minőségi hifitorony és ázimozi kell. És persze öltözködni is csak a legutolsó divat szerint kell, nem is olyan drága az a cuki Versace-kiskosztüm... Ismerősömék ekkor sokalltak be. A végén már hiába volt olyan hétszázezres a visszaosztás, elmondásuk szerint ebből az összegből nem lesznek képesek visszafizetni az adósságokat, még ha az asszonyka fizetését is mellérakják, akkor sem. Persze meg lehet kérdezni, hogy akkor miért lépett ki az ismerősöm. Ő ezt azzal magyarázta, hogy már igencsak meglátszott rajta, hogy az egészet a pénzhajszolás miatt csinálja, hogy legyen miből fizetni a hiteleket. Úgy érezte, nem képes egy olyan cégnél dolgozni, legyen az mlm vagy nem, ahol lassan de biztosan állandó, nyakló nélküli költekezésekre biztatja a belépőket.
Ezzel együtt még mindig nem tudok változtatni az 593-as kommentemen. Aki akarja csinálni az mlm-et (legyen az FLP-ről szó, vagy bármelyik másik mlm-cégről), az csinálja. Ámen. Fogalmazhatok csúnyán? Ez az ő baja, nem az enyém. Ha veszít vele, akkor támogatom, és megpróbálok segíteni neki kikecmeregni az anyagi vagy érzelmi csődből. Ha nyer vele és normális marad, akkor együtt örülök a sikerének (ilyen ismerősöm még nincs). De ha bunkó módon elkezd lenézni és lengeti előttem a visszaosztási papírt, hogy "vazze már megkerestem a szakmunkás/diplomás minimálbért, de k@rvajó nekem, gazdag vagyok, te meg elmehetsz a búsba" (ezzel a típussal viszont igencsak találkoztam), akkor először finoman, majd erősebben figyelmeztetem arra, hogy attól, hogy más utat választottam, nem vagyok kevesebb nála. Úgy értem... nem hinném, hogy ez az erőszakos, nyomulós mentalitás csak a magyar mlm-ezőkre lenne jellemző. Hiszen itt szerintem igen erőteljesen rá vannak kényszerítve az emberek, hogy forgalmazzanak, hiszen a forgalmazásból szerzett összeg egy részét forgatják vissza kiosztásként. Másrészt, amennyire én tudom, az "őshazában", Amerikában is csak töredéknyi az mlm-forgalmazás az össz-forgalmazáshoz képest (http://www.wfdsa.org).