Mi lészen ha egyszer eljő a robotok korszaka?...
  • FtranX
    Tök mind1, hogy emberről vagy baktériumról beszélünk, mivel minden élőlény közös játékszabályok alapján játszik. Ha a mesterséges intelligencia kifejlesztésében is egy "evolúciós" módszert alkalmazzák, nem hiszem, hogy az élethez hasonló elvek alapján történne a kiválasztódás(minél több utód, génállomány továbbörökítése, élni akarás), hanem inkább az intelligencia szerint. Az intelligencia pedig = problémamegoldó képesség. Nem hiszem, hogy a probléma megoldó képesség együtt járna hataloméhséggel vagy élni akarással. Az embernél, párhuzamosan létezik az intelligencia és az ösztönök, amelyek oda vissza hatnak egymásra. Szerintem sokkal több félni valónk lehet az ezen gépeket uraló embercsoportok hatalomvágyától, mint a gépektől.

"ennyire pesszimista vagy?"

Nem, csak rosszul fogalmaztam. A beprogramozás alatt azt értettem, hogy a tudós valamilyen irányt kell, hogy adjon az MI-nek. pl.: a fentebb említett kiválasztás feltételeit.

Azért próbálkoznak neuron-hálózatokkal, mivel jelenleg az élet leutánzása tűnik az egyetlen járható útnak. Ma esély sincs arra, hogy papíron megtervezzenek egy MI-t majd szépen legyártsák, mivel fogalmuk se lenne, hogy hogyan kezdejenek hozzá. Egy evolúcióra képes rendszerrel viszont anélkül, lehetne MI-t kifejleszteni, hogy először teljes mélységében megértsék az intelligencia "működését" (tanulmányozni ráérne ha már megvan). Ráadásul itt pozitív visszacsatolás is történne: minél értelmesebb lenne az MI, annál gyorsabban fejlődne, sőt egy idő után önmagát is tudná tökéletesíteni.