ahhh
-
A pszichológia jó nagy része halandzsa. Számomra Rogers, meg Maslow elméletei sem igazabbak Freudénál attól, hogy szimpatikusabb az emberekről alkotott képük.
És ha kiveszünk minden ilyen elméletet a pszichológiából, akkor mi marad? Igen, azok az emléletek, amiknek van elég tudományos megalapozottságuk mint pl. a kognitív pszichológia, mert egy adott jelenség jól vizsgálható.
Te azt mondod, hogy a tudományos ismeretek csak egy része az összes tudásnak.
Ezzel párhuzamosan elgondoltam, hogy ugyanígy Freud, Rogers, meg az összes többi (sokszor egymásnak is ellentmondó) elméletei, plusz a tudományosan vizsgálható jelenségekről alkotott elméletek teszik ki a pszichológia egészét. Na most nekem miért kéne olyan dolgok vizsgálatának nagyobb jelentőséget tulajdonítanom, amikben egymásnak tök ellentmondó elméleteket ki lehet hozni, mint azoknak, amik jobban vizsgálhatók? Én elhiszem, hogy ahány ember, annyi okosság, csak ez éppen semmit nem mond az igazságról.
Amiből én ki tudnék hozni bármit, és annak az ellenkezőjét is, azzal saját magam sem szívesen foglalkoznék, és nem szívesen nyilatkoznék róla.