ahhh
  • remark #474
    "Ez olyan, mint ha azt mondanád, hogy azt vonod kétségbe, hogy a dohányzás rákot okoz."

Mondom, az AIDS egy trükkös fogalom. HIV okozhat AIDS-t, de nem okozhat immunhiányos állapotot. Ez az én álláspontom. Ezt bővebben az alábbiakban kifejtem még egyszer.

"Javaslom, nézzük meg, mennyivel kisebb a kockázata annak, hogy valaki Kaposi-szarkómát kapjon el (már ha egyenlőségjelet teszel az AIDS és közé), ha mondjuk hiv negatív. És akkor lehet tovább beszélgetni erről."

Lehet nem jól értettelek, úgyhogy javíts ki ha valami másra reagálnék mint amit felvetettél, de én nem teszek egyenlőséget az AIDS és a kaposi-szarkóma közé.
    Próbáljuk meg először tisztázni a fogalmakat (én magam sem tudom mi a hivatalos álláspont a következőkben kifejtettekkel kapcsolatban, úgyhogy most a saját elgondolásomat osztom meg veled).

Az AIDS egy tünetegyüttes. Egyik tünet az hogy HIV pozitív az egyén, a másik az, hogy van valamilyen immunrendszeri hiányosságra visszavezethető betegsége. Gondolom ezért tünetegyüttes, nem? Ezért nem tudom támadni magát az AIDS betegséget, mert önmagában van értelme, bár szerintem nem sok.

Ennyi erővel kreálhatnánk egy betegséget, mondjuk a HACT-ot (HAsmenéses Combcsont-Törés), ami azon tünetegyüttes, mikor valakinek el van törve a combcsontja ÉS hasmenése van egyidejűleg. A dolognak van értelme, de nem sok.
    De csak azért mert az új fantázia betegséghez szükséges tünetek mindegyike jelen van, nem következik az, hogy az egyik tünet okozza a másikat, kizárólag az következik, hogy a tünetek együttesen "okozzák" a betegséget. (Az "okozzák" az félreérthető szó, inkább kellene azt írni hogy a tünetek kielégítik a betegség definíciójában megfogalmazott feltételeket.)
    Tehát a hasmenés nem valószínű hogy combcsonttörést okozott volna, és fordítva sem túl valószínű a dolog. Viszont ahhoz hogy valaki hivatalosan is HACT betegségben szenvedjen, ahhoz szükséges mindkét feltétel teljesülése, tehát ha van egy ilyen fantáziabetegségünk, akkor azt nyugodtan kijelenthetjük, hogy a combcsonttörés és a hasmenés "okozza" a HACT betegséget. Ennek van egy kevés értelme.

Ezért az AIDS esetén azt a kijelentést nem támadom, hogy a HIV "okozza" az AIDS-t, mert az AIDS az egy tünetegyüttes, ami pozitív HIV tesztet és valami más betegséget jelent. (Persze inkább azt kellene mondani hogy a HIV pozitív teszt következtében AIDS betegnek minősül valaki.)

Amit támadok, az az a kijelentés, hogy a HIV okozza az immunhiányos állapotot. Ezt támadom. A HIV vírus a hivatalos álláspont szerint a T-sejtek elpusztításával immunhiányos állapotot idéz elő, ami ismereteim szerint valótlanság.
    Úgyhogy szerintem ha valamit meg akarsz tárgyalni akkor tárgyaljuk meg ezt. De javíts ki ha máshogy látnád a kérdést.