ahhh
-
remark #283 "Nem. Csak a professzorom nem filozofálgat méréstechnika órán."
És? A tudomány nem egyenlő méréstechnikával. Az ember tudományhoz és valósághoz való viszonyáról "filozofálgattam" (lásd az általam definiált tudományos tévedés fajtákat). Ha tudsz mondani olyan tudományágat amely már ezeket a kérdéseket kivesézte és formalizálta a dolgokat (azaz számodra érthetővé tette, mert te semmi más formában nem vagy képes befogadni információt, csak és kizárólag előre értelmezettet...), akkor mutass rá. De mivel én nem tudok arról hogy a tudomány formalizálni tudta volna az embert, így szinte 100% hogy nincs végleges álláspont azzal kapcsolatban hogy mi a viszonya a tudományhoz és a valósághoz. Találgatások vannak, sokat tudunk a kérdésről, de a kutatásnak nincs vége. A kutatást pedig emberek végzik, olyanok mint te meg én. Nem műszerek végzik a kutatást, nem a tudomány végzi a kutatást, hanem az ember végzi a kutatást.
"Az én türelmességgem ott szállt el amikor az orvostudományt hülyeségnek tituláltátok és a műszaki tudományokat összemossátok a filozófiával."
Te értelmezted úgy hogy hülyeségnek nyilvánítottam az orvostudományt, és te érzékeled a mondandómat a tudomány filozófiával való összemosásának. Miközben azzal vagy elfoglalva hogy ezen téves konklúziókon mérgelődsz, mindössze arra nem jut időd hogy végre felfogd hogy miről beszélek. Rám figyelj, ha azt akarod megérteni hogy miről beszélek, és ne a prekoncepcióiddal meg téves asszociációiddal foglalkozz!
"Értem én, hogy te az emberi elmére hivatkozol, mint a megismerés eszközére. Csak ez így önmagában nem igaz. Az ember 6000 éve mindent gépek segítségével ér el. Azt viszont az emberi kreativitás hívta életre."
De NEM érted! Azt hiszed hogy érted, de nem!
Az ember a gépeket csak munkája megkönnyítésére használja fel, és műszereket használ egyrészt formalizálásra másrészt a világ érzékszervekkel már nem megismerhető részének feltárására, valamint felhasználja a tudományt (tudományt mint módszertant) a kutatómunka formalizálására stb. de attól még a valóságot az ember ismeri meg. Érthető ez a mondat? A műszer csak adatot szolgáltat, a tudomány csak egy konkrét célra kitalált metódust szolgáltat, de attól még a dolgok értelmére, a dolgok közötti összefüggésekre az ember maga jön rá. A világról kép kizárólag az emberben alakul ki. A tudomány csak egy eszköz arra, hogy célirányosan megkönnyítse ennek a képnek a kialakulását. A papírra vetett tudományos modell sem ér semmit ha nincs ember aki azt értelmezi. Ha nincs aki értelmezze, akkor nem létezik az emberiség szempontjából.
Tehát a kutatómunkát a mai napig minden egyes esetben az ember saját maga végzi el. Igaz hogy használ eszközöket (műszerek, metódusok stb.), de az eszközök nem végzik el helyette az értelmezést. Az egyetlen ma létező eszköz amely értelmezést is képes végezni, az az ember. A világ megismerésének (NEM MEGMÉRÉSÉNEK, hanem MEGISMERÉSÉNEK !!) folyamatában így az ÉRTELMEZÉS játssza a fő szerepet, azaz az ember játssza a főszerepet. Értelmezés nélkül a világot nem megérted, csak megméred!
Ez lehet számodra filozófia, pedig egy végletesen egyszerű dologról van szó.
Az meg egy másik téma, és mondom ezzel egyetértek, hogy néha nem fogalmazok érthetően pl. nem használok bizonyos szavakat konzekvensen ugyanazon dolgok leírására. Előfordul. Nem hiszem hogy ezen dolgok miatt kellene türelmetlenkedni és pusztán kommunikációs problémák miatt a másik elképzeléseit megkérdőjelezni ráadásul ilyen agresszív módon.
Pl. emlékszem hogy az embert mérőműszernek neveztem. De a saját mondandóm szempontjából neveztem annak, azaz a világ megismerésének folyamatában az ember olyan mérőműszer szerepét tölti be, mint a lézeres távolságmérő két objektum közötti távolság lemérésében. Azt hogy az ember egy mérőműszer, azt az én elméleteim függvényében kell értelmezni, mert ez a szövegkörnyezet amelyikbe tartozik. (Tehát talán már akkor érted, hogy az ember nevű mérőműszer nem megmér, hanem megismer/megért/értelmez/kutat stb.) Csak egy hasonlattal akartam élni, mert azzal szenvedek hogy olyan módon írjam le amit gondolok hogy te is megértsd. (Eddig sikertelenül.)