ahhh
  • Molnibalage
    Ugyanilyen fanatizmus van amögött, hogy ami nem mérhető nem létezik...stb.

Nem ezt mondjuk. Viszont az ember szeret valami bizonyítékot látni arról amiről mesélnek neki. Valami ami nem mérhető, nem érzékelhető más ember számára és soha nem reprodukűlha, akkor mi alapján ítéljek? Ez már hit és nem tudomány.

Csak azt szerettem volna, hogy észrevegyétek, egy-egy mérés sem mindig mérvadó, körülmények is befolyásolják, tehát semmiképp nem objektív.

Hihetelen jó érzékkel találod meg azokat a témákat amik a méréstechnika alapjai! Könyvek szólnak arról, hogy mit lehet azzal kezdeni, hogy maga a mérés mennyire befolyásolja a folyamatot. Áramlástanban ez különösen igaz. Ez nem jelenti azt, hogy a mérés haszonltalan!

Ha egy vacak érzékelőt 2 mm-rel arrébb tesznek, már kapásból nem lehet összehasonlítani a mérési eredményeket, hol itt a sokat emlegetett objektivitás?

Ez milyen konkrét példára vonatkozik? Mert van olyan folyamat ahol ez nem számít. Ha a maglégkörben odébb mész 2mm-ert akkor ott is mínusz ötvenakárhány fok lesz +/- 0.001 vagy 0.0001 fok. Érdez, hogy mi számít és mi nem?

Ha modjuk egy kicsinyített szárnyprofil körüli áramlást mérsz akkor még 0.1 mm alatt is iszonyatos változás van a határrétegben.

Mi a tanulság. Az első esetben egyazon mérésnek (mérési pontnak) lehet tekinteni a dolgot, míg a másiknál nem. Alapvető méréstechnikai ismeret. Mivel te nem tanultál ilyet és nem is olvastál róla sajnos azért írsz le fájadlmasan butaságokat.

Nem vagyok fanatikus, de ahogy válaszként le lett írva a mérés körülményei is meghatározóak, ugye Molni?

Szintén mérés technika. A körülmények maghatározzák a pontosságot is többek között. Egy autó sebességét lehet szemre becsülni, vagy mérhetedd doppler radarral is... A pontosság kicsit más lesz különböző tartományokban és emberek esetén.

Akkor mi a fene objektív egy mérésben, csak behatárol, csak egy adott pillanatban igaz, se előtte, sem utána nem biztos, hogy standard.

Az, hogy megismételhető hibahatáron belül és ellenőrizhető. Ahogy már írtam az a fajta méréstechnika határozza meg a technikai civilizácót. Tudod ez alapján kapod a villanyszámlát, gázt és vízdíjat is (részben, mert van idióta átalánydíj is ami egy röhelyes dolog a mai mérési pontosság mellett). Te meg abban élesz. A mondatnak nem nagyon látom értelmét. Mi az,hogy előtte és utána standard? Ennek így nincs jelentése szerintem.

Szóval nagyon kérném, hogy műszaki területen ne próbálj leszólni egy olyat aki viszonylag komoly méréseket csinált legalább az egyetem alatt és legalább a jegyzőkönyvét és felvételeket látott még komolyabbakról.

A filozófiát és a műszaki tudományokat meg ne mosd össze.