ahhh
  • sz4bolcs
    Érdekes, amit Freudról írsz.

Freud patológiás személyekre dolgozta ki az elméleteit, és olyan embereket keresett az elméleteihez, akik éppen passzoltak beléjük, ebből próbált egészséges emberekre is következtetni.
    Az sem kétséges, hogy mekkora hatása volt (és szerintem sem pozitív), de szerintem ez pont a tekintélyelvűség miatt volt lehetséges, mert az emberek kritika nélkül besz*pták, hogy ez így van, ahogy ő mondja.
    Továbbá azért, mert ez a fajta pszichológia kb. olyan sikamlós terület, mint a filozófia, vagy vallás. Amolyan "Jézus értünk halt meg - támadott föl, és aki ezt nem hiszi, az pokolra kerül." modern köntösben.
    Éppen ezért nem kell elhinni mindent bemondásra, és igenis bele kellett volna "kontárkodni" a pszichológiába, még ha valaki nem is az atyaúristen a szakmában. Legalább meg kellett volna kérdőjelezni.

Kérdés: Szerinted, ha Freud ma élne, akkor helytállóak lennének az elméletei?

Amég ilyenekben hisznek az emberek, akiket megkárosítanak, addig van értelme a vitának, a belekontárkodásnak. Mondjuk engem inkább egyes jelenségek létezése/nemlétezése érdekel. Ha Freud létező jelenségeket írt le, azzal nem lenne semmi gondom, amég azt lehet ellenőrizni, ha tévedett, rá lehet mutani, lehet cáfolni, ugyanez áll minden más jelenségre is.