Greyhawk, AD&D... Újra egy igazi CRPG a Baldur\'s Gate sorozat után?
-
Igen, általában nagyjából így működik. De hát ez végülis logikus is, egy pnp játék valóságában a karakter nem statisztikák tömkelege, hanem csak szimplán "erős és ügyes, jó harcospalánta", vagy "gyenge, de okos és ért a mágiához". Egy varázskard sem "+2-es vorpal", hanem "hő, nézd csak, jobban forgatom, mint azt az előző rozsdás vackot, meg időnként csak úgy levágja az orkok fejét". Persze egy mesélésen belül megállapodás és szokás kérdése, hogy meddig megy el a DM a játékvalóság kezelésében és mettől kezd el statisztikákat mondani. A statisztikák különben is csak az adott rendszerre és legtöbbször csak az adott világra érvényesek, máshol semmit sem jelentenek.
Hogy hogyan lehet ezeket kitapasztalni? Hát... jó mesélő kell hozzá, aki képes fejben tartani minden apróságot. Ismerek olyan mesélőt, akinél nincs is karakterlap, a játékosok nem látnak belőle semmit, csak a mesélő elbeszélése alapján lehet fogalmuk a karakterük fejlődéséről. Idővel persze a játékos rájön a közelítő értékekre, de végülis ezt jelképezi a karaktere által szerzett tapasztalat is. A tapasztalat nem csak harci lehet, hanem bármi. Van olyan játék (pl. Earthdawn), ahol a varázstárgyaknak több tulajdonsága is lehet és ezek eléréséhez egyre több és több tapasztalatot kell szerezni. De nem szimpla gyilkolással! Pl. egy kardról meg kell tudni, ki készítette, mikor, milyen alkalomból, milyen legendás tetteket hajtottak végre vele, stb. És ezek az információk segítenek megismerni a kardot, segítenek eggyéválni vele, így lassan rájössz, milyen belső hatalmai vannak.
Kb. ennyit lehet elmondani erről, szóval én ezért nem érzem hibának, ha egy crpg-ből hiányoznak a statisztikák. Szvsz elég uncsi, ha rögtön tudod, mit találtál. Így legalább van valami érdekesség is a dologban. Pl. eldobjam a mostani sisakomat, vagy használjam ezt az újat, amit most találtam? Vajon vannak mágikus értékei, vagy csupán egy csicsás vacak? És vajon nem átkozott-e, ha felveszem, nem negatív dolgokat tesz-e velem és le tudom majd-e venni? Estébé... Nincs semmi izgalom mágikus tárgyakat halomba dobálni és Diablo-s módon öltözködni a tükör előtt, hogy vajon ezzel leszek-e hatékonyabb, vagy azzal...
Remélem, érthető voltam. :)