Shad01#2286
Vélemény a hadjáratról:
Jól indult, de az első óra után úgy éreztem, szétesett az irányítás és visszaáltunk az eddigi, a hétköznapokra jellemző gyakorlatra. Ez elsősorban a parancsnokok hibája.
Nem voltak egyértelműen meghatározva az alárendeltségi viszonyok: Szerintem a szakaszvezetők nem midíg voltak tisztában azzal, hogy az alárendeltjeik hol vannak és mit csinálnak. Csak elvétve hallottam egyértelmű utasítást, inkább csak azt, hogy ezt meg ezt kellene csinálni. A kiadott utasítások végrehajtásának ellenőrzése nem történt meg.
A szervezetlenség kialakulásának oka volt az ellenség ténykedése is. A légierejük folyamatosan támadta az első támadásunk kiindulásául szolgáló fb-t és megtizedelte az onnan indulókat.
A tanulságok szerintem a következők:
Kezdés, járművek összegyűjtése rendben ment.
Ellenséges FB felrobbantása rendben ment.
Addig nem lett volna szabad folytatni a támadást, amíg az FB-nk légterét meg nem tisztítottuk.
A gyalogosokkal addíg nem kellene támadni, amig a tankok nagyjából nem biztosítják az ellenséges várost. Hiába foglalnak el egy CP-t, ha tankfedezet nélkül nem lehet megtartani. Inkább hoztak volna légvédelmet vagy 88-ast.
A szakaszparancsnokoktól határozottabb irányítás várok.
A fent írtak az én szubjektív véleményem és nem akartam senkit megbántani vele. Lehet, hogy mások máshogy látják a dolgokat.