19663
  • Hupi
    "ekkor a szovjet hadsereg állományában csupán elvétve voltak megtalálhatók alaprendeltetésükben a lövészeket szállító páncélozott szállító járművek (német viszonylatban lövészpáncélosok) ... ... Zaloga, Steven J.: US Half-Track of the World War II. (London, 1991.) "

Na én nyertem és punktum.
  • Punker
    azt a puskagránátot már nagyon ki akarom próbálni Wolf:Etben egyik kedvenc fegyverem volt.
  • Punker
    kösz :)
    amúgy most BF Vietnam-ot várom nagyon :)
  • lachun
    Punker hadjáraton hiányoztál nem volt igazi golyó fogonk:)))),de azért várunk :)))
  • Punker
    ha vissza olvasol 2 251-s verzió makettjét beszúrtam.
  • manohun
    :)
  • Hupi
    Egyébként az a lényeg hogy ki legyen fejlesztve, nekem tök mindegy hogy minek nevezik ezt követően.
  • Punker
    lehet hétvégén leszek.
  • manohun
    szóval ha letudtad a vizsgát meg a melót gyere
  • manohun
    punker most van free
  • Hupi
    jaja PSZH, oroszul BTR stb. stb.
  • Punker
    jó kérdés, szerdán szigorlat+melót kéne intézznem + kell csináltatnom 1 új bankkártyát amivel neten is tudok fizetni szal március elött biztos nem :(
  • manohun
    Punker mikor jössz gammelni?
  • AirborneRanger
    Jah Armored Personell Carrier.
    A lövészpáncélos pedig IFV Infantry Fighting Vechicle
  • manohun
    a lövész páncélos tank elhárításra volt
  • Punker
    az PSZH nem? 251-snek volt sok verziója amúgy, több mint 10 volt közötte sima csapatszállító, rádiós, könnyű tankelhárító, stb.....
  • manohun
    hupi egy 7.92mm MG34-est nehéz lövészpáncélosnak hívni :)

ez páncélozott csapatszállító, angolul APC
  • Hupi
    Hát szerintem lövészpáncélos az ami katonákat szállít, és páncélozva van. Teljesen mindegy hogy milyen mértékben, ill hogy milyen védőfegyverzettel van ellátva. Katonai szakzsargonban ezt páncélozott szállító harcjárműnek nevezik, népi nyelven pedig lövészpáncélosnak.
  • manohun
    a puma is az volt szerintem
  • AirborneRanger
    Lövészpáncélos az akkori korban talán az M-8 Greyhound volt nembiztos. Jelenleg az M2A3 Bradley és az orosz BMP-k számítanak lövész pámcélosnak.
  • Hupi
    Miért szerinted mi a lövészpáncélos ha ez nem az? :)

Csapatszállító legfeljebb hajóknál szokott lenni. :)
  • manohun
    akkor jól gondoltam :)

Hupi a 251es az csapatszállító nem lövész páncélos :)
  • lachun
    Ja és szerintem legg közelebb többen leszünk:))))
  • lachun
    Akkor meg nyugodtam mert egyszerüen nem tudtam mi az oka,hogy nem tudtunk gyalog be jutni a városba.Minden bokor allat ütegek tankok és gyalogosok voltak.Joxyt meg is mentettem egy sappertöl ez talán a leg pozitívabb amit tettem ugy érzem.Akkor nem bánkodom mert igy keresztül huztuk a csigaevök számitását nagyon.A tankosoknak Gratula mert ahogy halottam elég sok tankot kilötek !SALUTE nekik:))))
  • lachun
    !S jo estét uraim sajna tegnap sok elfoglatságom volt vendégek meg egyebek!!!
  • Hupi
    Bazi Nagy Francia Támadás.

És éljenek a lövészpáncélosok! Bár még legalább egy hét mire ki lesz fejlesztve.
  • CarajoEsp
    Tegnap elég kevesen voltunk. Mára meg lejárt a free acc. Szóval csinálok újat.
  • Shad01
    Rengeteg német pilóta átállt szövetségesnek?
    Az árulókat agyon kell lőni!!!

Egyébként mi a BNFT?
  • manohun
    Szerintem annyi eredménye volt a hadjáratnak hogya Hupi által említett BNFT megállt és aznap nem is indult már újra. Sajnos most a szövetségesek létszámbeli fölénye egy kicsit vissza vetette az előre nyomulást, de legalább igy szinte biztos hogy a SDKFZ251-es is ki lesz fejlesztve ebben a hadjáratban.
  • manohun
    Shad sajnos egy kicsit szerencsétlen időszakban sikerült a támadást indítani mert a franciák és az angolok épp kifejlesztették az új gépeiket a németek meg le voltak maradva ezért rengeteg német pilóta átment szövetségesnek és ezért volt az a nagy légi fölényük igy igazából bármit is csináltunk volna nem lett volna sok esélyünk. A irányítás azért esett szét mert a légifölény bármilyen gyülekezést, szervezkedést szétvert. Ezért volt hogy 2-3 fős csapatokban szétszóródva mentünk, mert nem lehetett bevárni a többieket.
  • Shad01
    Vélemény a hadjáratról:
    Jól indult, de az első óra után úgy éreztem, szétesett az irányítás és visszaáltunk az eddigi, a hétköznapokra jellemző gyakorlatra. Ez elsősorban a parancsnokok hibája.
    Nem voltak egyértelműen meghatározva az alárendeltségi viszonyok: Szerintem a szakaszvezetők nem midíg voltak tisztában azzal, hogy az alárendeltjeik hol vannak és mit csinálnak. Csak elvétve hallottam egyértelmű utasítást, inkább csak azt, hogy ezt meg ezt kellene csinálni. A kiadott utasítások végrehajtásának ellenőrzése nem történt meg.
    A szervezetlenség kialakulásának oka volt az ellenség ténykedése is. A légierejük folyamatosan támadta az első támadásunk kiindulásául szolgáló fb-t és megtizedelte az onnan indulókat.

A tanulságok szerintem a következők:
    Kezdés, járművek összegyűjtése rendben ment.
    Ellenséges FB felrobbantása rendben ment.
    Addig nem lett volna szabad folytatni a támadást, amíg az FB-nk légterét meg nem tisztítottuk.
    A gyalogosokkal addíg nem kellene támadni, amig a tankok nagyjából nem biztosítják az ellenséges várost. Hiába foglalnak el egy CP-t, ha tankfedezet nélkül nem lehet megtartani. Inkább hoztak volna légvédelmet vagy 88-ast.
    A szakaszparancsnokoktól határozottabb irányítás várok.

A fent írtak az én szubjektív véleményem és nem akartam senkit megbántani vele. Lehet, hogy mások máshogy látják a dolgokat.
  • Shad01
    Számomra kész szerencsétlenség volt a hadjárat.
    Első támadás: Valaki a tankoszlopból jelentette, hogy ET-t lát. Letérek az útról a PIII-al, hogy az oldalába kerüljek, erre felborulok egy bucka miatt!!!
    Második támadás: 88-asként húznak. Jelenik, hogy az úton egy ET közelít. Megállunk, bevárni. Várunk... várunk.. megunjuk, indulnánk, megnyomom a d-t, erre géppuskasorozat ver végig rajtam. Hallottam előtte valami halk motorzúgást bal oldalró, de mivel a többiek sem foglalkoztak vele az hittem, saját jármű.
    Harmadik támadás: Átfurikáztam a hátországból egy P4-el. Kb 4 tank gyülekezett támadáshoz. Elindulunk, hamarosan szólnak, hogy az FB közelében másik rányban ET. Többiek visszamennek, én megállok és biztosítom a hátukat, nehogy az út felől meglepjenek minket. Motor leállítva, parancsnokkal figyelek. Egyszer csak trappolást hallok, körbenézek, saját egység sehol, gyorsindítás. Tolatok 200 m-t közben keretem az ellenséget. Leállok, parancsnokkal körbenézek és a sapper pont most akarja rámrakni a csomagot. Ismét gyorsíndítás. Azt látom, hogy a sapper csak a földre tudta letenni a csomagot, ennek ellenére a robbnaás után a tankom mozgásképtelen.
  • Hupi
    Hát nagy kár hogy pont a BNFT-ba csöppentünk bele tegnap este, de vígasztaljon mindenkit az a tudat hogy eredményes működésünknek köszönhetően legalább 6 óra hosszával késleltettük az előrenyomulásukat. Hurrá! :)
  • lachun
    A tavaszi sör hadjáraton meg beszélünk mindent és remélem még többen is leszünk!!!!:)
  • lachun
    Tegnapi hadjárat nagyon jó volt egyedül a gyalogosokkal nem tudtunk hatékonyak lenni, mert bizony a kosza tankok széjjel szedtek a város elött. Viszont biztató volt a tény hogy rengeteg szövetséges tankot kiszedtünk és komoly ellánásra kényszeritettük a franciákat:)))
  • lachun
    !S Jo reggelt!!
  • CarajoEsp
    Nah. Hát én a legjobban a Mozamboval alkotott Tank hadosztályt élveztem. Ez már akkor volt mikor mindenki lelépett. 4veszteség ,de legalább 10-12 tank kárt okoztunk. Nagyon élvezetes volt.
  • Toko
    Hat nem tom itt nincs hideg, kb -5 es egy kis ho, de ez melegnek szamit nekem legalabbis. Jo volt a mai csata, voltunk szepen kar hogy csak a vegere ertem oda, amikor mar mindenki elfaradt! :)
  • LtVitez
    és nekem nemküldik meg a teherbebaszott qrva jelszavamt!!!!!!!!!!!!!! aaaaaaaaaaaaaaaarghh
  • lachun
    Kezdödik sorakozo elligazitás vam!!!!!!!