VIRTUAL DJ
-
ha már itt tart a dolog, hogy erről vitatkoztok mellik a jobb, háát, akkoris bakelit.
sztem a zenélés szellemének, tiszteletének a lerombolása a digitális laptopos móka. de nem akarok senkinek a lelkébe taposni és azt sem akarom mondani hogy húúú, de az drága, drága a lemezjátszó, meg nehéz, meg a sok lemez.
aki annyira rajta van a témán, az úgyis a közelébe férkőzik a lemezjátszóknak és úgyis megtanulja és rájön a nagy dologra hogy igen, ahhoz a lemezhez hozzáérni, belenyúlni a zenébe sokkal nagyobb ügyesség, élvezet, mint gombokat nyomkodni. nem is beszélve a jogdíjakról, bár ez más téma, maradjunk a technikai részeknél.
ettől függetlenül használhatsz sampler gépeket, vagy szintiket, vagy bármiféle szekvenszer progit (ableton tényleg jó, évek óta használom) és színesebbé teheted a zenélést. de a zenélés lelkét nem szabadna tönkre tenni totál digitális cuccokkal.
arról nem is beszéve hogy egy bakelit lemez sokkal szebben és dinamikusabban szól mint egy cd vagy empéhárom. szélesebb a frekvenciatartománya és jobban elférnek a hangok. ezt le is tesztelheted egy klubban, ha van egy limiter, mert általában van.
fogsz egy zenét ami megvan cd-n lejátszod, felcsavarod amíg nem kezd el klippelni, majd ugyanazzal a hangerővel, ugyanazt a zenét felrakod lemezrő. nagy csodát fogsz látni és hallani. dinamikusabban fog szólni, és nem klippel és még talán feljebb is csavarhatod. de ez tényleg csak részlet kérdés.
az viszont vitathatatlan, hogy egy dinamikusabb zene hatásosabb a közönség számára. nem tudja mit történik, csak érzi, hogy ez jól esik neki és ezt a dinamika teszi.
szal egy csomó dolog a jókis analóg cucc mellett szól sztem. trükközhecc a digitális laptopoddal, de mi benne az élvezet?? aki oda van a zenélésér és kipróbálta a bakelitet az tuti hogy kb hasonló véleményen lesz, van.
bocs hogy hosszú voltam :)