• NEXUS6
    #351
    Háj Elvis!

    A parkolóőrös se volt jobb példa, (bocs) 1.) ez is egy szolgáltatás, valamint 2.) ha igénybeveszem azzal mást kizárok belőle/elfoglalom a helyét. Ezek közül egyik se érvényes a software másolás esetére.

    M$ barátod, /aki egyrészt mint megbeszéltük magasan tartja a saját árait, miközben a tiédet és másokét leszorítja a programcsomagjaival/ szintén felismerte a probléma lényegét és online regisztrációt, meg időszakos licenszeket próbál bevezetni. Ez a PC-nél és a jelenlegi konzoloknál még nem műkszik igazán, mert egy mai kütyü vígan elüzemel önmagában. A köv generációs konzolok, ill pc oprendszerek viszont magukba rejthetik a te problémád megoldását is. ;)
    Ha a hálózatos kapcsolat megléte alapkövetelménnyé válik, már magához a működéshez is (lásd mobil teflonok), akkor a szoftver használata már szolgáltatássá válhat (ez esetben igaz is lesz a ledérhölgyes/stricis ill. nagybajusszú parkolóőrös példád, mivel többek között az illetéktelen felhasználó közvetlenül is kárt okoz, pl sávszélesség lefoglalással).
    Na de ha az emberek tömegesen fogják hekkelni a rendszert (ui. ha drága lesz megéri majd kockáztatni), akkor a szoláltatóknak két választása lesz:
    - A magasan tartják az árakat és titáni kűzdelmet folytatnak a az emberek nagyrészével.
    - B leviszik az árakat (lásd szintén mobil piac) és egyszerűen nem fogja megérni a lopott cuccost igénybe venni. A mobilnál is volt egy olyan időszak, amikor kb 100K-ért olyan telcsit lehetett beszerezni, amibe nem kell kártyát, meg előfizetést venni.
    De amikor évente le tudod cserélni a telcsidet tényleg minimális összegért egy viszonylag elfogadható típusra és az egyéb költségek se túl magasak, csak kiröhögtetné magát az ember egy ilyen több éves buherált őskövülettel.

    Értsd meg, nem fogok napi 24 órában a 4 fal között sínylődni a lopás erkölcsi problmatikáján meditálva, mert csak koszos pár ezer ft-m van a kultúrális szabadidőm eltöltésére. (aki szegény az dögöljön meg; vagy hogy gondolod?)

    Mi is a lopás? Amúgy te fizettél rendesen TV-díjat? (amíg volt). Emléxem a kollégám mesélte, hogy a postás panaszkodott neki, hogy ne toljon már ki vele, ne kelljen már mindíg felcaplatnia a kilencedikredikre, mert az egész tízemeletesben jóformán csak ő fizeti. Na egy pár hónap után jól megszüntették a lopás tényállását, midőn rendeletileg megszüntették a TVdíjat. Mi ebből a tanulság: lopás az amit a törvény annak tart (nem pedig, amit az erkölcsünk diktál - merthát akkor ugye dicső vezetőink részéről tömeges öngyilkossággal, de legalább is pszichiátriai gyógykezeltetéssel kellene találkoznunk, az erköcsi válságuk miatt. Ilyen jelenséggel viszont nem nagyon találkozunk :)))