668
-
#370 Valahogy a felsorolt játékok közül egyik sem üti le a GT3 fotorealizmusát:)
-
#368 Elvisz!
Az hogy a warezolás egyfajta lopásnak minősül tiszta sor, (szerintem mondjuk max. megélhetési bűnözés, de mindegy).
De azt hogyan nevezed, amikor egy cég a magas áraival, illetve a kváziszabványos oprendszereivel/programcsomagjaival gyakorlatilag kiszivattyúzza a pénzt az egész amúgy is gyengélkedő iparágból, úgyhogy rajta kívül mindenki más hoppon marad, persze a "fejlesztési" költségei már rég megtérültek. Azon kívül a pénzét meg minden másba önti számolatlanul, annélkül, hogy ott bármi hasznot is remélhetne?
Az elsőt nevezhetnénk "profitmaximalizálásnak", a másodikat meg hülyeségnek, de szerencsére a kettőre együtt is van kategória: monopól helyzettel való visszaélés.
Ismerős a szitu?
És nyugodj meg nem csak a PC ipartól szittyúzza el a pénzt (lopja?, jajj miket mondok!), hanem ha többet kell költenem a PC-mre nem fog arra jutni, hogy PDA/menedzsertamagocsit vegyek, hozzá meg a te progijaidat :)))
De ez tiszta demagógia, meg comptuer-populizmus, nem igaz? -
Zsoccc #367 Ez nem igaz, ha Elvist nem érdekelne más most valószínűleg nem lenne xbox365.hu -
#358 Akinek nincs pénze dögöljön meg, igen!
Természetesen nem gondolom így. De akinek nem futja a legjobb játékokra, szoftverekre, az elégedjen meg a 3-4 éves cuccokkal, vagy freeware motyókkal.
Aki szegényebb az sem hal éhen, csak nem eszik minden nap narancsos kacsát és kaviárt.
Tökmindegy, hogy szolgáltatás, kézzelfogható matéria, vagy szoftver, amiről beszélünk, a lényeg az, hogy aki megcsinálta megszabja az árát (és ez az ár lehet kurva nagy is, ő csinálta, joga van olyan árat szabni, amilyet csak akar), amit ha kifizetsz, viheted a cuccot, ha meg nem, akkor nem. Ilyen egyszerű a képlet.
Az én példáim lehet, hogy sántítanak, de hzx könyvesboltos példájához mit tudsz hozzáfűzni? -
Zsoccc #355 Azért be ne bizonyítsátok már, hogy a warezolás az legális dolog.
-
#353 Ezeket mint elfogult xboxos sem fogadom el :) -
#351 Háj Elvis!
A parkolóőrös se volt jobb példa, (bocs) 1.) ez is egy szolgáltatás, valamint 2.) ha igénybeveszem azzal mást kizárok belőle/elfoglalom a helyét. Ezek közül egyik se érvényes a software másolás esetére.
M$ barátod, /aki egyrészt mint megbeszéltük magasan tartja a saját árait, miközben a tiédet és másokét leszorítja a programcsomagjaival/ szintén felismerte a probléma lényegét és online regisztrációt, meg időszakos licenszeket próbál bevezetni. Ez a PC-nél és a jelenlegi konzoloknál még nem műkszik igazán, mert egy mai kütyü vígan elüzemel önmagában. A köv generációs konzolok, ill pc oprendszerek viszont magukba rejthetik a te problémád megoldását is. ;)
Ha a hálózatos kapcsolat megléte alapkövetelménnyé válik, már magához a működéshez is (lásd mobil teflonok), akkor a szoftver használata már szolgáltatássá válhat (ez esetben igaz is lesz a ledérhölgyes/stricis ill. nagybajusszú parkolóőrös példád, mivel többek között az illetéktelen felhasználó közvetlenül is kárt okoz, pl sávszélesség lefoglalással).
Na de ha az emberek tömegesen fogják hekkelni a rendszert (ui. ha drága lesz megéri majd kockáztatni), akkor a szoláltatóknak két választása lesz:
- A magasan tartják az árakat és titáni kűzdelmet folytatnak a az emberek nagyrészével.
- B leviszik az árakat (lásd szintén mobil piac) és egyszerűen nem fogja megérni a lopott cuccost igénybe venni. A mobilnál is volt egy olyan időszak, amikor kb 100K-ért olyan telcsit lehetett beszerezni, amibe nem kell kártyát, meg előfizetést venni.
De amikor évente le tudod cserélni a telcsidet tényleg minimális összegért egy viszonylag elfogadható típusra és az egyéb költségek se túl magasak, csak kiröhögtetné magát az ember egy ilyen több éves buherált őskövülettel.
Értsd meg, nem fogok napi 24 órában a 4 fal között sínylődni a lopás erkölcsi problmatikáján meditálva, mert csak koszos pár ezer ft-m van a kultúrális szabadidőm eltöltésére. (aki szegény az dögöljön meg; vagy hogy gondolod?)
Mi is a lopás? Amúgy te fizettél rendesen TV-díjat? (amíg volt). Emléxem a kollégám mesélte, hogy a postás panaszkodott neki, hogy ne toljon már ki vele, ne kelljen már mindíg felcaplatnia a kilencedikredikre, mert az egész tízemeletesben jóformán csak ő fizeti. Na egy pár hónap után jól megszüntették a lopás tényállását, midőn rendeletileg megszüntették a TVdíjat. Mi ebből a tanulság: lopás az amit a törvény annak tart (nem pedig, amit az erkölcsünk diktál - merthát akkor ugye dicső vezetőink részéről tömeges öngyilkossággal, de legalább is pszichiátriai gyógykezeltetéssel kellene találkoznunk, az erköcsi válságuk miatt. Ilyen jelenséggel viszont nem nagyon találkozunk :))) -
#350 Ez is igaz! :) Az MM3nak is nagyon szép a grafikája, csak kicsit más a stílusa. Nem annyira űberrealisztikus, de nagyon szép az is. -
Zsoccc #349 Szerintem azért akkor te is elfogult vagy a Gt 3-al 2 hétig játszottam igaz elég rég volt már ez de azért még fel tudom idézni a grafikáját és igenis voltak hiányosságai. MM3-nál azért szerintem vedd figyelembe, hogy egyszerre egy marha nagy városban játszódik. Maguk a kocsik szerintem nagyon jól néznek ki benne. De jó mondjuk MM3 csúnyább. Viszont ha Rallysportra és PGR-re is ezt mondod akkor nemhiszem, hogy huzamosabb idejig láttad őket. -
#348 ez igaz :) -
Zsoccc #346 Én mondok akár többet is:
Project Gotham RAcing
Rallysport Challange
Midtown Maddnes 3
-
#344 apex (racing evoluzione) -
#342 Úgy általában egyetértek veled, de
1. warez továbbra sem jó! :)
2. GT3-nál szerintem most már van xboxra szebb kocsis játék (Ami ugyan nem jobb, mint a GT3, de szebb :) )
3. Itt a konzolosok nagy része ismeri a PCk előnyeit és hátrányait, és nem is mondta senki, hogy a PC szar. Csak megvédtük a konzolt a nagyarcú-fafejű PCsekkel szemben! -
#341 Húúha van pc-re warez?
Kapásból mondok 5-10 oldalt ami konzolos warez oldal..:))))
Pc-n olcsóbbak a játékok? hja 2-3 ezer pénzzel...De az újgenerációs konzolok dvd,vagy sajátfejlesztésü cd-t használnak..:)
Egy két játék minőségéről nemis beszélve (Pl: Gran turismo 3 magasan a pc-s autóversenyes stuffok grafikája fölött áll)...
Warezékat nem kell csesztetni,jóaz ahogy van nem miattuk buknak el a nagy cégeg nagy dellákat,és nem miattuk kevesebb évről évre az eladott játékok száma,hanem az egyre gagyibb játékok miatt...Nállunk a szoftverek kifejezetten magas áron kaphatóak,mondhatbni röhejes...Nemhiába zuhan egy 12ezer forintos játék ára 1-2 hónap alatt 4-5ezer forintot...Szal a lényeg: warez jó! Ha nemlennék csóró közalkalmazott akkor lehet megvenném a programokat,de így marad a warez nekem is...Bár ha gazdagabb lennék akkor is meggondolnám hogy megvegyek-e egy programot,mert a mai pc-s játékok 90% tartozik a SZAR,vagy EGYSZER VÉGIGVIHETŐ vagy KOPPINTÁS részbe,semmt sem nyújtanak 1-2 kisebb újdonságot kivéve...Az ilyen egyszer végigvihető programokat meg nem szívesen venném meg..
Ezzel szemben állnak az olyanok amiért megéri pénzt kiadni,mert hosszú,többször végigvihető (Ilyen a Mafia, Jedi Knight2-3 ,Final Fantasy,Gran Turismo,stbstb) de ezek a programok ritkák,évente 4-5 ha kijön belőlük..Ennyit a warezról.
De az hogy pc-re van warez meg olcsóbbak a játékok ez igen gyenge érv...Warez van konzolra is,és több olyan program van konzolokon mostanában amiket többször végigtol az ember,mint pc-n.
Persze majd most jön hogy konzolon csak gyerekjátékok vannak,meg arcade szarok,meg fos az egész...
Erre csak annyit tudok mondani:
Élből konzolon,főleg sony-éknál nem egy olyan játék volt amit kiadás elött betiltottak MINDENHOL! Szerintem élől nem gyerekjáték az amiben leszakított végtagokkal lehet bunyózni,minden kézhez gomb tartozik és ha azt a gombot nyomod ahol a leszakított kéz van akkor a csonk mozog,és fröcsköl belőle a vér...de persze ez gyerekjáték:)
A Silent HIll is gyerekjáték ami pc-n is igen nagy sikert ért el ugyi?:))
Hja és a WRC2 ami elismerten a világ legjobb rallyszimulátora téényleg szar gagyi arcade játék konzolon..:)
És tényleg mostanában a játékgyártók az akciójátékaikkal nem a metal gear solid lopakodós rendszerét koppintják,mert annyira szar ugye?:))))
A 3d-s verekedős játékok amik igen sok embert hoznak lázba nem konzolokon volt először és nem konzolokon még mindig a legszínvonalasabbak ugye?:))
Normális IGAZI rpg neem konzolon volt először aminek volt értelmes sztorija és nem abból állt hogy ráklikkelek az ellenfélre és meghal ugye?:))))
Nagyon kezd bárgyú lenni ez a SZAR a konzol szöveg,olyanok ócsárolják akiknek van egy számítógépe és nemszereti hallani vagy látni hogy szebb grafikét jelenítenek meg a konzolok,ilyenkor egyből beindul a GAGYII SZAR ARCADE GYEREKJÁTÉK duma PIXELTÖMEG GRAFIKA szlogennel...A legnagyobb röhej hogy az ilyen faxfejek azt nem fogják fel hogy a nagysikerü pc-s játékok 70-80%-a konzolos alapötlet volt..:))))
Amúgy ha tényleg annyira gagyi a konzol akkor hogylehet hogy például a GRAN TURISMO 3 grafikáját pc-n,sem semmilyen más konzolon nem nyomta le semmi?:))))))))
ME2 szövegeivel nem kell törődni nagy láma balfasz,0 iqtevékenységgel,nyomja a hülyeségeit,közben fingja sincs miről beszél,ezt már kismilliószor bebizonyítota (Még mindig a legjobb: "A Colin rallyk azér szarok,mert körpályásak") beégő szövegével:)
Konzolellenzék gyorsan elhúzhatna innen a sunyiba mert az egyetlen érv amit a konzol ellen fel lehet hozni az az,hogy nem lehet olyan szinten fejleszteni mint egy pc-t tehát mindig újat kell venni..Ennyi...Minden más konzolellenes vaker baromság...
Konzolosok is visszavehetnek az arcukból,mert a pc is rendelkezik negatív tulajdonsággal és pozitív tulajdonsággal is,de kijelenteni hogy a pc szar,ugyanolyan baromság mint az hogy a konzol szar...
-
#340 Bocs... azért mert nem támogatom a szoftverek illegális használatát máris érzéketlen tuskóvá vállok a szemedben?
Kettőnk között a különbség mindössze annyi, hogy amíg te "ingyenélő" vagy és nem fizetsz azért, aminek a létrehozásáért valaki (valakik) keményen dolgoztak hónapokon-éveken keresztül (A megérdemelt haszon reményében), addig én programok készítéséből és eladásából élek, a szoftvereket amiket használok megveszem és ezeken keresztül minden ember, aki másolt programokkal szórakozik-dolgozik engem károsít meg!
Amúgy leszarom, hogy pistike a 486osán másolt mortál kombattal játszik, de attól függetlenül pistike is csak egy tolvaj és nem szabadna senkinek azt hirdetnie fennhangon, hogy a warez kvázi tök legális, és társadalmilag elfogadott "csíny". -
hzx #339 "fogyasztásicikkfélének" a "tulajdonba vételét"
ha jobb példát szeretnél: mit szólnának a könyvtesboltok, ha bemennél egy fénymásolóval, lehúznál pár könyvet, majd elköszönnél. Ha valaki problémázna: bocs, de nem loptam el, csak lemásoltam, megmaradt az eredeti, egyébként se venném meg, ha nem tudnám lemásolni. Lehet, hogy a biztonsági őrt nem tudnád meghatni? :) -
hzx #338 Hm, de az, hogy sokan lopják a pénzt, miért indok arra, hogy te is lopd a játékot? Egyébként az a sok azért elég elenyésző a népesség összlétszámához (mondjuk a magyar lakossághoz) viszonyítva. Szerintem ez már ilyen "Magyar Betegség"-é nőtte ki magát: bármit csinál valaki, ami illegális, egyből az az érvelés, hogy sokan mások is lopnak, nem is keveset. És Nexus se felejtse el, hogy a budget kategória játékai nem azért olyan olcsók, mert azon nincs akkor haszon, hanem mert 2-3-4 évesek, és amikor újak voltak, sokan megvették őket, azaz megtérült a fejlesztés és a várt haszon, így a kiadó már el tudja adni olcsóbban is annak, aki tud várni pár évet a játékokra vagy az anyagi lehetőségei korlátozottak. -
#335 Megértem a szociális érzékenységedet, de ez sem elég indok arra, hogy szabadon lehessen másolgatni bármit. Azért van ára, hogy akinek van rá pénze vegye meg, akinek meg nincs, az NE! ilyen egyszerű. Lehet kibúvókat keresni a fizetés alól, lehet a "gyakorlat" mőgé bújni, de ne mond azt, hogy nem közönséges tolvajlás a pénzbe kerülő szoftvert fizetés nélkül használni.
Újabb példa, talán kicsit jobb, mint a kurvás :)
Ha nem lennének parkoló-ellenőrök (téged konkrétan nem kapcsol le a BSA), akkor a parkolásért sem fizetnél, miközben tudod, hogy kötelező? ("lopnád a parkolóhelyet?") -
#334 Nem az a kérdés, hogy van e pofája vagy nincs sokat kérni a játékért? Ha a kifli 1500 forint lenne nem venné senki. De attól még nem lenne elfogadható a kiflilopás. hm? -
#333 igen, és? -
#332 Ja még egy:
És ki mondta, hogy nem legális az OS-em? ;)
Amúgy tele vagyok occsó BÓTBAN VÁSÁROLT játékokkal, az én gépemre ez a korosztály még éppen jó.
Viszont azt nem értem, ha tudsz követni, ha ezek a mondjuk 1,5-2 éves gámék most az eredeti ár töredékébe kerülnek, akkor hogyan tudnak megélni szegény kiadók ilyen kicsinyke árrésből. ;)
Ha meg meglehet élni, akkor, hogyan van pofája a kedvenc M$-ednek elkérni annyit a progiaiért? -
#331 Elvis!
Még egy gyors észrevétel: soha nem mondtam, hogy egy vállalat, vagy egy magán személy, aki egy adott szoftverrel valamilyen gazdasági tevékenységet végez megteheti, hogy nem fizeti ki a szoftvert, mert nem teheti meg. (bűntetlenül)
Viszont egy magánszemély megteheti, ha nem végez gazdasági tevékenységet, egyelőre, de inkább a gyakorlat mint a jogszabály szerint. (Nem hallottam még olyanról ugyan is, hogy Ecceri Elemér általánosiskolai tanárt elővették volna azért, mert a kedvezményesen vásárolt PC-jére stikában rárakatta a Wint) -
#330 Khm.. hát igen, valóban monumentális offtopic hozzászólást sikerült itten összehoznom. :))) Bocsesz. Legfeljebb majd jól kimoderálnak.
Hát szóval, kicsit még a gondolatmenetet folytatva, (ha nem unjátok) Magyarországon (sem) lesz elhanyagolható szempont az új gépek csippelése. A PS2 ilyen szempontból egy rémálom. Akinek volt csippelt PS1-e is az tudja, hogy mennyivel került többe a PS2 átalakítása. A PS3-esetében pedig egyelőre úgy tűnik, hogy a szinte reménytelen lesz ez az egész. Tartok tőle, hogy nem csak, hogy támogatja majd a netes játékokat, hanem esetleg be sem tudod kapcsolni a kütyüt hálózati kapcsolat nélkül. Ebben az esetben pedig tényleg nem lesz értelme baromkodni, hacsak nem akarja megkockáztatni az ember, hogy a Szoniék becsengesenek hozzá, de nem azért mint abban a jópofa reklámban. Merhát ezesetben nem megveszed a szoftvert, hanem igénybe veszel egy szolgáltatást, hiszen a programot, vagy annak egy részét a bekapcsolás után fogja letölteni a rendszer, (legalább is egy éve még kb erről szólt a hivatalos álláspont).
A M$ valószínűleg hasonlóban gondolkodik, ezért aztán Yózsiék a 'tendónál meg ha kitartanak az antinetes álláspontjuk mellet akár még a csippes dudezek új kedvencei is lehetnek, ami akár ennek a kis cégnek kitudja talán még egy kis esélyt is adhat -nem mintha a kalózokból meg lehetne élni, de ha egy-két hónap alatt eladnak pár milkó gépet, a fejlesztők akár még ki is tarthatnak mellette, de ez is csak agyalgás.
És most a Királyhoz szólanék! :)
Elvis, nézd megértem a problémádat, de habár roppant tetszett a ledér hölgyes példád úgy érzem nem adekvát. A szoftver megvásárlása, jelenleg még nem egy szolgáltatás megvásárlását jelenti hanem valami "fogyasztásicikkfélének" a "tulajdonba vételét". Természetesen ez a jövőben megváltozhat, de ne tegyünk úgy mintha már most is az lenne a jogi helyzet, mert nem az. -Az idéző jeleket azért használtam, mert a jelenlegi jogi helyzet meglehetősen zavaros és képlékeny.
A (játék)szoftver piacon pedig, mint azt te nálam sokkal jobban tudod öldöklő verseny folyik. A listákon szereplő első 10 helyezett cég kb. az összes az egész világon, akinek egy-egy nagy befektetés bejön, ha bejön! Hol van már a Microprose, USGOLD Psygnosis stb ? Kérlek ne a vásárlókat, vagy varezolókat okold azért mert, nem vagy benne az első tízben, nyugodt lehetsz, ha a földön minden ember csak legális szoftvert használna ugyan olyan eséllyel mennél csődbe, mint a jelenleg, ha "nincs szerencséd". -
#327 MS 4ever! :)
úgy jött elő, hogy elkezték nyomni itt a fafejű PC-sek, hogy mennyivel jobb PCvel játszani, és kb ilyen érveket tudtak felhozni a PC mellett, hogy milyen olcsó PCn játszani, mert van rá warez. És én voltam oly bátor és lebasztam őket, hogy ugyanmár ilyennel érvelni nagyon szar. És vannak még mindíg, akik állítják, hogy a wareznek van létjogosultsága, és hogy igazából az tök legális dolog. -
#326 Nexus6... szerintem gondolj bele, hogy van egy céged... csinálsz egy programot, 12 ember egy évi munkájával... (ez kb 56.000.000 forint befektetés... és még alá is lőttem) és adod ezt a szoftvert mondjuk darabját 3-4 millióért, mert ez egy olyan program, hogy nagyvállalatok vásárolják, és ennyit megér nekik. Na most akkor képzeld el, hogy nem kezdik el megvenni tőled, hanem elkezdik másolgatni, merthogy azt (szerinted) nyugodtan megtehetik. Nemtudom te hogy vagy vele, de én nagyon ideges lennék.
Ez a példa egyébként a szoftver értékét leszámítva teljesen egyenértékű a játékmásolgatással...
"A szoftver egy különleges állatfajta. Ha "ellopom", vagy is lemásolom attól még nem lesz kevesebb a gazdájának belőle."
Ha megdugsz egy kurvát, annak sem lesz kevesebb semmiből, de hogyha nem fizetsz, a stricije úgy szétver, hogy győzöd majd jegelni a golyóidat - ha megmaradnak. Szóval óvatosan tessék vélekedni a warezről, mert az igenis, hogy megkárosítása a szoftver létrehozójának, kiadójának.
Egy utólsó kérdés, hogy rávilágítsak a lényegre: Ha lenne tökéletes másolásvédelem, akkor vennél játékokat, és egyéb szoftvereket, vagy kizárólag freeware-el nyomulnál? Szerintem vásárolnál. Ha messze kevesebb programod is lenne, mint most, de vennél. (egy Quake3 vagy bármi, ami nagy kedvenc, 1-2 meglenne azért, az OSről nem is beszélve) - nos akkor hol vannak azok a már nem is annyira csak virtuális forintok? -
hzx #325 Nexus, szerintem olvass utána a dolgoknak, egyszerűbb lesz, mint itt okoskodni. -
#324 Nemtom hogy ez az egész FÚJWAREZ meg éjjen warez hogy illeszkedik a témához,de PS2 & SONY FOREVER!:) -
#323 Háj axe!
Dícséretes ez az erkölcsösség. De, ha már a gyakorlati szintről az elméletire emelkedtünk, akkor tényleg megmagyarázom, hogy nem az, és hogy mé'r nem! (mármint lopás)
A szoftver egy különleges állatfajta. Ha "ellopom", vagy is lemásolom attól még nem lesz kevesebb a gazdájának belőle. Ez jó lenne, ha így történne mondjuk a szomszéd Citroen Prülieljével is, de nem ez a helyzet. Ez azt is jelenti, hogy sokkal bonyolultabb a szitu annál, mint sem, hogy azt mondjuk rá eccerűen, hogy lopás. Főleg merhogy nem is az eredetit, hanem mondjuk egy krekker által módosítottat másolgatok. Ez meg ha úgy vesszük akkor a krekker szellemi terméke, igaz valamely kiadó tulajdonát képező szoftver alapján, de ez már legyen az ő gondja.
De térjünk vissza a másolás problematikájára. Nyilvánvaló, hogy másolási eljárásommal nem csökkentem, nem vonom kétségbe a kiadónak az általa bejegyzett termékre vonatkozó jogait. Szerintem, ha a kiadó nem tudja elérni, hogy a másolás tevékenységéből valami haszna legyen, pl beépít valami díjat az üres adathordozóba, akkor csak futhat a pénze után. Nem lehet azt mondani, hogy ez a másolási eljárás törvényes (pl amikor előállíják a boltban árusított anyagot) a másik meg nem, főleg technikai okokból. Ugyanis az a tényállás, hogy az eredetivel 100%-ig azonos a másolt szoftverem, illetve hogy nem vagyok köteles regisztráltatni magam a vásárlás után azt eredményezi, hogy ha elveszted a számláidat a szoftverről akkor te is potenciálisan perbefoghatóvá válsz, mivel nem tudod igazolni a vásárlást. (Bár neked biztos mindegyik szoftvered regisztráltatva lett, illetve minden számlával rendelkezel, valamint se a kazán se semmilyen varezoldalon nem folrdulsz elő). Tehát a másolás procedúrája önmagában nem törvényellenes, és marha nehéz lenne olyan törvényeket hozni, meg betartatni, hogy az legyen. Más kérdés, hogy mit kezdek a lemásolt termékekkel. Ha bármi olyan tevékenységet folytatok velük, ami a kiadó jogait csorbítja (pl eladom) az már egy kicsit súlyosabb kérdés, de egy otthoni felhasználás semmiképpen nem az, mivel a kiadó jogai csak a vásárlás lebonyolításáig tartanak. Ha mondjuk veszek egy raklap W2004-et és hígtrágyába mártogatom, ahhoz a M$-nek semmi köze, főleg ha otthon titiokban csinálom. Ugyan ez vonatkozik bármilyen programra ami a gépemen van. Az XY cég tulajdona? oks! És akkor mi van? Nem folytatok semmilyen olyan tevékenységet vele, mely korlátozná a jogait, az meg hogy hogyan került a gépemre egy magánszemély esetében marhára nem lenyomozható (jelenleg).
És újra felteszem a kérdést másképpen, miért fáj az egyes cégeknek, hogy nem kapnak meg egy bizonyos virtuális pénzmnnyiséget a "kalóz másolatok" után? Ez a pénz ugyanis tényleg virtuális, nem létezett és nem is fog létezni. Nállam biztos nincs, ha lenne szerintem minden egyes szoftverért lecsengetném ami jár. És amíg ámerókában egy IT, vagy bármilyen szakember 10X annyit keres mint itt, addig ne várják el, hogy én is 10X annyit fizessek bármilyen szoftverért, ami mint modern embernek az egzisztenciám fenntartásához szükséges (ez már a filozófia de attól mégmarhára igaz!). Mi van ha felmegyek egy külfi sztárvársz szájtra és elkezdek fórumozni mondjuk a Klónok támadásáról. Erre kiderül, hogy nincs meg otthon DVD-n, meg moziban sem láttam, merhogy nincs rá pénzem. Erre jól lesajnálnak meg kirugnak a fórumból. Gondolom te majd kifizeted a pcicológust, amíg kigyógyít engemet ebből a sokkból? :))) (kicsit eltúloztam ,de naggyából ez a helyzet!) -
#321 Ez a kalózos/kiadós háború emlékszem már a floppis időkben is nagy téma volt. A BSA (ugye ez is egy M$ "leányvállalat) akkoriban még csak bontogatta itt a szárnyait. Már akkor is azon röhögtem, hogy milyen horror károkozási pénzekről beszéltek, az egész magyar számítástechnikai piacon nem volt annyi della.
Eszembe is jutott, hogy az egyszeri Pistike aki köztudottan nem egy kő gazdag személyiség valószínűleg épp azért kalózkodik, mer hogy nincs rá pénze, hogy megvegye az eredetit. Kifzeti a lemez árát és kb ennyit tud ráfordítani a pár ezer forintos zsebpénzéből a bulira. Erre jön ez a manegér kinézetű ürge a BSA/M$-tól és megmagyarázza a tv-ben, hogy ha nem is Pistikét, de Józsikát, aki üzletszerűen másolja illegálisan a szaftvertot 50Ft/lemezért faszán befogják perelni egy pár milkóra. Na mármost Pistike kb szerintem csak azt szűri le az egészből, hogy a M$ vajon mennyire perelte volna be őt, ha egyáltalán nem másoltat és nem költ egy nyamvat fillért sem szoftverekre :))) De szerintem az M$/SONY stb. is tudja ezt, ha meg nem látja, hogy milyen pöcsnyi tud lenni egy keleteurópai piac akkor ott nagy gondok várhatók.
Egyébként meg ezeknek a cégeknek film/szoftver egyaránt, a kiadás első hetében már bejön a befektetett költség a többi, amit tőlünk akarnak lenyúlni már csak hab a tortán. Mást, gagyit viszont nem is igazán érdemes másolni, nem igaz? A hót ismeretlen elsőfilmes rendező pedig talán még örül is annak, hogy terjed a filme a neten, mert neki nincs annyi pénze marketingre, hogy ki tudja sajtolni az emberekből az első héten azt a 100 000 000 $-t. Legközelebb, meg talán megbízzák valami nagy filmmel amiből megszedheti magát. Így megy ez az összes többi, szerzői jogról miegymásról csak szájtépés. -
hzx #313 Ki nem szarja le? :) -
hzx #311 "szerintetek mit hoz a közeljövő a játékok terén?"
Ki tudja? A piac állandó mozgásban van, szinte teljesen lehetetlen kitalálni, hogy mi lesz siker, és mi nem. A PS2-re nyilván továbbra is nagy mennyiségben érkeznek majd játékok, a Sony és az EA gondoskodik majd erről :). Ezek egy része jó lesz, más része nem. Nyilván az X sem marad majd el, vannak játékstílusok, amik szinte kiáltanak az X hardvere és közönsége után. A Nintendo remélem talpon marad, bár a PSP nagyon félő, hogy úgy fogja eltörölni a GBA-t, mint a PS1/2 a DC-t anno. Nagyon szeretem a Nintendo játékait, de tudom, hogy ezzel egy szűk réteg tagja vagyok: a N sem a GTA féle agresszív vonalra, se az on-line hype -ra nem akar ráállni. Ellentétben a 2 másik céggel, akik most nagyon nyomják az on-line dolgot. Az a baj, hogy a komoly on-line tartalmakkal (azaz nem CS és UT agyatlan lövölde, hanem SWG, Everquest) még sok gond van manapság - lásd SWG szívás pár hónapja folyamatosan. A Nintendo-nak igaza van abban, hogy ez nem a mainstream, de talán nem kellene teljesen kihagynia, és főleg nem a GC-GBA kapcsolt erőltetése miatt, amiben szerintem (egyetértve az MS Xbox chief -el egyébként) nincs semmi convergence. Mindenesetre a multiplatform lepra egyre inkább jelen lesz, az biztos. A PC-s gaming industry-t nem ismerem igazán, bár nem lepődnék meg, ha a HL2 és a Doom3 már nem 55Euro (12e forint magassága) árban jönne, hanem a Neverwinter Nights -nél már felbukkant 60-70Euro árban (16e ft körül), egészen egyszerűen a fejlesztési és reklámköltségek kiugró emelkedése miatt - mindkettő saját engine-t hoz, licenszelt helyett, és nagyon nagy a hype körülöttük. Az FPS/RTS vonal megmarad, a hardcore közönség és a CPU/VGA gyártók nagylelkű pénzügyi adományai folytán, más stílusok pedig szerintem egyre inkább átkerülnek konzolokra vagy mobil device-okra. -
Zsoccc #308 Neked is javaslom, hogy hagyd a francba ezt az embert annyira nevetséges már amiket ír, hogy aki látja úgy is egyet ért velünk. Saját magát járatja le csak ő ezt nem veszi észre. -
Zsoccc #293 Te nem mondasz érveket csak mindenre mondasz valamit és azt hiszed azzal el van intézve és neked van igazad.
Tudod mit elég volt belőled, rád kár pazarolni az időt. -
Zsoccc #291 Na mostmár tényleg elég lesz belőled, nehogy már itt eljátszd a mindenhatót. Ugyanazokat a baromságokat írod már oldalakon keresztül, légyszi gondolkozz már egy picit és csak utánna írj ide legközelebb. Miért nem tudod elfogadni ha valaki máshogy látja a dolgokat. Lehet, hogy te tévedsz. -
hzx #286 Abszolúte egyetértek. Egy GC nekem is távlati terveim között szerepel, semmi szín alatt nem hagynám ki Miyamoto úr csodáit. A PC (laptop) pedig marad munkaeszköznek, játszani nincs rajta kedvem, amióta megvan a PS2. Illetve egy szórakozásra még megvan: azon programozom a GBA-t, és ott tesztelem az emulátorokkal. Erre találták ki a PC-t, és kiválóan is alkalmas rá.
Viszont Zsoccc annyira felkeltette már bennem a kíváncsiságot, hogy valahogy majd szerzek kölcsönbe egy X-et egy hétre, kiveszek szabit, és kipróbálom a X világ legendáit. :) -
#285 Amúgy, ha két nappalim lenne, akkor az egyikben xbox lenne a másikban ps2 (a harmadikban GC :)) a dolgozószobába marad a PC (bár igazságszerint cincálom mindenhova magammal, mert laptop). De sajnos csak 1 nappalim van egy nagy TVvel, így tehát csak XBOX fér bele! :) -
#284 Viszont real time fények, árnyékok és tükröződésekben az xbox a jobb (majd minden xboxos játékban láthatod, míg ugyanezt PS2n nagyritkán és többnyire csalással)! De ennek a vitának nincs értelme. Sőt a konzol vs PC vitának sincs, csak sajnos nagyon sok fafejű PCs felhúzott ezen a fórumon. (Nem, nem mindenki fafejű, aki nem konzolon játszik hanem PC-n, de aki egyértelműen, látatlanban és olyan szinvonalon, hogy idézni sem érdemes, szidja a konzolt és a konzolosokat, az bosszant kicsit) Vitázni nem érdemes, max beszélgetni egyik illetve másik platform előnyéről - viszont ez kellemes dolog, mert ebből legalább megismerjük a "konkurens" platformok előnyeit! -
Zsoccc #283 Nem mondtam, hogy szar csak nekem egyszerűen nem jön be az a gép. Különben is csak azért mondtam mert azzal indított kapásból, hogy xbox-ps2 0-10
Vannak dolgok amiben lehet, hogy picit többet tud, de összeségében én még mindig úgy látom, hogy az X-ből sokkal többet ki lehet hozni.
-
hzx #282 Zsoccc, tudom, a kedvenced az X vs. PS2 téma, de azért ne légy olyan biztos magadban. A PS2 felépítéséből adódóan bizonyos effekteket sokkal profibban csinál, és nagyobb teljesítménnyel, mint az X. Talán feltűnt már, hogy a PS2 játékok tele vannak "tűz felett vibrál a levegő effekttel", míg X-en elég ritka. Ez pölö azért van, mert a videomemória és a DAC között az PS2-ben hatalmas nagy sávszélesség van, az X-ben pedig elég kevéske. Meg lehet ott is csinálni, csak megeszi a kraftot. Akkor ugye a két vektorproci miatt nagyságrendekkel több a számítási teljesítmény a PS2-ben. Azaz jobban lehet mondjuk sakkprogramot írni, vagy jobb AI-t lehet csinálni. Ez nem jelenik meg persze a képenyőn, mint egy szép bump mapping, de szerintem nem elhanyagolandó. Most nem fogok végigmenni a hw minden aspektusán, de nem kellene erőltetni ezt a "monggyá má valamit, amibe jobb a szar péeskettő" dolgot. -
Zsoccc #281 Azért ez egy kicsit túlzás, láttál te már X-es autós játékot. Nézd meg mondjuk a PGR-t, az elég szépen odaver a GT 3-nak pedig már nagyon régi az is. Az se teljesen igaz, hogy szinte minden x-es játék megjelenik PC-re.
De tény, hogy a PS2 is jó gép csak én elvből nem veszek.