• NEXUS6
    #323
    Háj axe!

    Dícséretes ez az erkölcsösség. De, ha már a gyakorlati szintről az elméletire emelkedtünk, akkor tényleg megmagyarázom, hogy nem az, és hogy mé'r nem! (mármint lopás)

    A szoftver egy különleges állatfajta. Ha "ellopom", vagy is lemásolom attól még nem lesz kevesebb a gazdájának belőle. Ez jó lenne, ha így történne mondjuk a szomszéd Citroen Prülieljével is, de nem ez a helyzet. Ez azt is jelenti, hogy sokkal bonyolultabb a szitu annál, mint sem, hogy azt mondjuk rá eccerűen, hogy lopás. Főleg merhogy nem is az eredetit, hanem mondjuk egy krekker által módosítottat másolgatok. Ez meg ha úgy vesszük akkor a krekker szellemi terméke, igaz valamely kiadó tulajdonát képező szoftver alapján, de ez már legyen az ő gondja.
    De térjünk vissza a másolás problematikájára. Nyilvánvaló, hogy másolási eljárásommal nem csökkentem, nem vonom kétségbe a kiadónak az általa bejegyzett termékre vonatkozó jogait. Szerintem, ha a kiadó nem tudja elérni, hogy a másolás tevékenységéből valami haszna legyen, pl beépít valami díjat az üres adathordozóba, akkor csak futhat a pénze után. Nem lehet azt mondani, hogy ez a másolási eljárás törvényes (pl amikor előállíják a boltban árusított anyagot) a másik meg nem, főleg technikai okokból. Ugyanis az a tényállás, hogy az eredetivel 100%-ig azonos a másolt szoftverem, illetve hogy nem vagyok köteles regisztráltatni magam a vásárlás után azt eredményezi, hogy ha elveszted a számláidat a szoftverről akkor te is potenciálisan perbefoghatóvá válsz, mivel nem tudod igazolni a vásárlást. (Bár neked biztos mindegyik szoftvered regisztráltatva lett, illetve minden számlával rendelkezel, valamint se a kazán se semmilyen varezoldalon nem folrdulsz elő). Tehát a másolás procedúrája önmagában nem törvényellenes, és marha nehéz lenne olyan törvényeket hozni, meg betartatni, hogy az legyen. Más kérdés, hogy mit kezdek a lemásolt termékekkel. Ha bármi olyan tevékenységet folytatok velük, ami a kiadó jogait csorbítja (pl eladom) az már egy kicsit súlyosabb kérdés, de egy otthoni felhasználás semmiképpen nem az, mivel a kiadó jogai csak a vásárlás lebonyolításáig tartanak. Ha mondjuk veszek egy raklap W2004-et és hígtrágyába mártogatom, ahhoz a M$-nek semmi köze, főleg ha otthon titiokban csinálom. Ugyan ez vonatkozik bármilyen programra ami a gépemen van. Az XY cég tulajdona? oks! És akkor mi van? Nem folytatok semmilyen olyan tevékenységet vele, mely korlátozná a jogait, az meg hogy hogyan került a gépemre egy magánszemély esetében marhára nem lenyomozható (jelenleg).

    És újra felteszem a kérdést másképpen, miért fáj az egyes cégeknek, hogy nem kapnak meg egy bizonyos virtuális pénzmnnyiséget a "kalóz másolatok" után? Ez a pénz ugyanis tényleg virtuális, nem létezett és nem is fog létezni. Nállam biztos nincs, ha lenne szerintem minden egyes szoftverért lecsengetném ami jár. És amíg ámerókában egy IT, vagy bármilyen szakember 10X annyit keres mint itt, addig ne várják el, hogy én is 10X annyit fizessek bármilyen szoftverért, ami mint modern embernek az egzisztenciám fenntartásához szükséges (ez már a filozófia de attól mégmarhára igaz!). Mi van ha felmegyek egy külfi sztárvársz szájtra és elkezdek fórumozni mondjuk a Klónok támadásáról. Erre kiderül, hogy nincs meg otthon DVD-n, meg moziban sem láttam, merhogy nincs rá pénzem. Erre jól lesajnálnak meg kirugnak a fórumból. Gondolom te majd kifizeted a pcicológust, amíg kigyógyít engemet ebből a sokkból? :))) (kicsit eltúloztam ,de naggyából ez a helyzet!)